Kina løslater kjent aktivist

En kunstinstallasjon til støtte for den kinesiske aktivisten og kunstneren Ai Weiwei der ordet «savnet» preger plakatene. Foto: REUTERS/SCANPIX
En kunstinstallasjon til støtte for den kinesiske aktivisten og kunstneren Ai Weiwei der ordet «savnet» preger plakatene. Foto: REUTERS/SCANPIX

Etter nesten tre måneder i fengsel er den kinesiske kunstneren og aktivisten Ai Weiwei sluppet fri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ai ble løslatt mot kausjon onsdag etter at han skal ha tilstått å ha unndratt skatt og fordi han lider av en kronisk sykdom, skriver det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Ais søster Gao Ge sier at hun har snakket med kona til Ai som fortalte at mannens helse var grei da han ble løslatt.

– Hun sa at helsen hans var ok, men at han var blitt tynnere, sier hun.

– Jeg kan fortelle at han er kommet hjem, tilføyde Gao.

Bild-Zeitung

Den tyske tabloidavisen Bild lyktes etter løslatelsen å få en kort kommentar fra Ai som kan tyde på at han ikke er helt fri.

– Det går bra med meg. Jeg er hjemme igjen, og jeg er fri. Men jeg kan ikke snakke. Vær så snill å ha forståelse for det, sa han, og takket for støtten fra journalister.

Phelim Kine i Human Rights Watch sier i en kommentar at det er viktig å gå inn på betingelsene for at Ai er løslatt mot kausjon.

– Vi har legitime grunner til å være bekymret for betingelsene, sier han og utelukker ikke at betingelsene kan være slik at de framover tvinger Ai til taushet.

Siden april

Ai, som er en av Kinas mest berømte nåværende kunstnere, har sittet fengslet på ukjent sted siden han ble anholdt av kinesisk politi da han 3. april i år skulle til å gå om bord i et fly til Hongkong. Begrunnelsen var ifølge kinesiske myndigheter at han ble etterforsket for økonomisk kriminalitet.

Ais familie har imidlertid uttalt at begrunnelsen er et påskudd for å stanse hans kritikk av myndighetene og benekter at han skal ha unndratt skatt. Søsteren Gao sier hun ikke er kjent med at Ai har sagt noe om anklagene etter at han slapp ut av fengselet.

Tyskland-besøk

Den tyske Kina-eksperten Tilman Spengler er glad for at Ai er satt fri og spekulerer på om det kan ha sammenheng med Kinas statsminister Wen Jiabaos Tyskland-besøk kommende uke.

Arrestasjonen av Ai har vært en stor sak i tyske medier, og tyske kunstnere har markert solidaritet ved flere anledninger.

– Men i all gleden må vi ikke glemme andre politiske fanger, blant dem nobelprisvinner Liu Xiaobo, sier han til nyhetsbyrået DPA.

USA, Australia, Storbritannia, Frankrike og Tyskland har sluttet seg til Amnesty International og andre menneskerettighetsgrupper som har protestert mot arrestasjonen av Ai.

Frittalende

Den frittalende kunstneren har vært arrestert en rekke ganger tidligere. I 2009 måtte han sendes til Tyskland og gjennomgå en større hjerneoperasjon etter å ha blitt banket opp av politiet.

Faren, dikteren og maleren Ai Qing, ble kritisert under kulturrevolusjonen og satt i arbeidsleir i Xinjiang.

En rekke vestlige land og menneskerettighetsgrupper har reagert sterkt på pågripelsen av Ai.

Anerkjent

Kunstneren har en høy stjerne både i Kina og internasjonalt. Blant annet tegnet han det storslåtte Fugleredet, hovedarenaen under OL i Beijing i 2008.

Samtidig med kunstnerkarrieren har han satt i gang en rekke internettkampanjer for å utfordre sensuren og de politiske restriksjonene i det kinesiske samfunnet. Han har blant annet uttrykt støtte til fredsprisvinner Liu Xiaobo.

Les flere nyheter her