Ny Europa-statistikk:

Vi bruker mindre på mat - mer på alkohol

Matmarked i Budapest: Ungarerne bruker 15,1 prosent av inntektene på mat. Vi bruker 10,9. Foto: Thomas Vermes
Matmarked i Budapest: Ungarerne bruker 15,1 prosent av inntektene på mat. Vi bruker 10,9. Foto: Thomas Vermes

Nordmenn bruker en mindre andel av inntekten på mat, en større andel på alkohol enn den gjennomsnittlige EU-borgeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn bruker 10,9 prosent av inntektene sine på mat hjemme, og 5,1 prosent på restauranter og kantiner.

Folk i EUs 27 medlemsland bruker henholdsvis 11,9 og 6,9 prosent av det de har å rutte med, på det samme.

Tallene som viser at det er billigere å spise hjemme og ute enn i EU, i forhold til inntektsnivået, framgår av statistikk EUs statistikkbyrå Eurostat la fram i dag.

...men mer på alkohol

Derimot bruker vi relativt mer på øl, vin og sprit enn de gjør i vår nabo-union. 2,1 prosent av inntektene våre drikkes opp, mot 1,5 i EU.

Bak EUs gjennomsnittstall skjuler det seg imidlertid forskjeller som må virke skremmende i enkelte land. I Estland, der spriten er billig, bruker folk 5,8 prosent av inntekten sin på alkohol.

Stresset matsituasjon

Men i Estland og flere andre av de tidligere østblokklandene virker også matbudsjettene svært så tyngende på folk flest.

Estlenderne må bruke en femtedel av sine inntekter på mat. Verst er matprisene for rumernerne, som må bruke hele 26,6 prosent av det de tjener på å spise.

Aller verst er det i utenforlandet Makedonia, der 30,5 prosent av pengene de har til rådighet, gikk med til matvarer i 2009.

Personvernpolicy