– Vil trekke 10.000 soldater ut av Afghanistan i år

President Barack Obama vil sende 10.000 amerikanske soldater hjem fra Afghanistan innen utgangen av året, ifølge kilder i det amerikanske forsvarsdepartementet. Foto: REUTERS/SCANPIX.
President Barack Obama vil sende 10.000 amerikanske soldater hjem fra Afghanistan innen utgangen av året, ifølge kilder i det amerikanske forsvarsdepartementet. Foto: REUTERS/SCANPIX.

President Barack Obama ventes å kunngjøre planene for tilbaketrekning fra Afghanistan i en tale natt til torsdag. Ifølge lekkasjer skal 5.000 amerikanske soldater sendes hjem i juli og ytterligere 5.000 mot slutten av året.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge høytstående kilder i det amerikanske forsvaret skal så ytterligere 20.000 soldater, som utgjør troppeforsterkningen på 30.000 soldater som ble sendt til Afghanistan i 2009, trekkes ut i slutten av neste år.

USA har i dag 100.000 soldater i Afghanistan.

I tråd med NATOs mål

Ifølge kilder i det amerikanske forsvarsdepartementet bestemte Obama seg for de endelige tallet så sent som på tirsdag. Han skal orientere om planen i en direktesendte tale onsdag kveld amerikansk tid.

Les også: Farligere for norske soldater i Aghanistan

– Presidenten vil tale til nasjonen fra Det hvite hus der han vil legge fram iverksettelsen av strategien for tilbaketrekning av amerikanske styrker fra Afghanistan, sier Obamas talsmann Jay Carney.

Carney vil ikke gi noen kommentarer på innholdet i talen annet enn at det er i tråd med NATOs mål om å overlate hele ansvaret for sikkerheten i landet til afghanske myndigheter innen 2014.

Tilbaketrekkingen av 10.000 soldater i år, dersom det antallet blir bekreftet, er høyere enn det Pentagon tidligere har gitt signaler om.

Balansegang

Kunngjøringen om tilbaketrekningen kommer mens Obama blir stadig hardere presset av Kongressen til å avslutte krigføringen i Afghanistan.

Les også: Gates åpner for fredssamtaler med Taliban

Kritikerne peker på at over 1.600 amerikanske soldater er drept i landet, og at krigføringen har en prislapp på over 10 milliarder dollar i måneden. Dermed sluker krigen både menneskelige og økonomiske ressurser i en tid da USA trenger å bruke penger på hjemlige problemer.

Obama må også finne en balansegang mellom sin forsvarsministre Robert Gates og militæret på den ene siden, som ønsker en sakte tilbaketrekning av de 100.000 soldatene fra Afghanistan, og sine egne rådgivere i Det hvite hus på den andre siden, som vil ha en rask tilbaketrekning nå som Osama bin Laden er død og valgkampen til neste års presidentvalg snart er i gang.

Det hersker imidlertid tvil om Obama klarer å lette på presset fra noen av partene eller etterkomme noen av ønskene med sin nye tilbaketrekningsstrategi.

Lei av krig

Blant amerikanere flest er oppslutningen om krigen i Afghanistan dalende. Ifølge meningsmåling utført av Pew Research Center svarer 56 prosent av de spurte at alle de 100.000 soldatene må hentes hjem så raskt som mulig.

Dette er første gang at flertallet av amerikanerne ønsker rask tilbaketrekning. For ett år siden var andelen som ønsket dette 40 prosent.

Bare 39 prosent ønsker nå at amerikanske soldater skal bli værende i Afghanistan til situasjonen i landet er stabilisert, mot 53 prosent for ett år siden.

Ønsket om rask tilbaketrekning er styrket i nesten alle politiske og demografiske grupper. To av tre demokrater ønsker øyeblikkelig tilbaketrekning, det samme gjør 57 prosent av dem som betegner seg selv som uavhengige.

Blant republikanerne er viljen til å krige videre i Afghanistan større, men andelen som ønsker snarlig tilbaketrekning har likevel økt fra 31 til 43 prosent det siste året.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy