Barnefaren tidligere tiltalt for vold mot kona og døtrene

Faren til jentene som er siktet for kidnapping, var i fjor tiltalt for vold mot både kona og en av døtrene. Han ble da frifunnet for anklagene.

Påtaleleder i Vestoppland politidistrikt Linn Hilde Fosso orienterer pressen om hvordan de to barna som ble bortført på Brandbu tirsdag, kom til rette onsdag formiddag. Foto: Torbjørn Aurvåg (Scanpix)
Påtaleleder i Vestoppland politidistrikt Linn Hilde Fosso orienterer pressen om hvordan de to barna som ble bortført på Brandbu tirsdag, kom til rette onsdag formiddag. Foto: Torbjørn Aurvåg (Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gran Frivillighetssentral hvor to jenter ble kidnappet av maskerte menn tirsdag formiddag. Onsdag ble jentene funnet i god behold. Foto: Lise Åserud (Scanpix)Gran Frivillighetssentral hvor to jenter ble kidnappet av maskerte menn tirsdag formiddag. Onsdag ble jentene funnet i god behold. Foto: Lise Åserud (Scanpix)

Mannen som i dag ble pågrepet i forbindelse med bortføringen av de jentene på Brandu, jentenes egen far, er tidligere tiltalt for vold mot både kona og en av døtrene.

Det skriver Fredriksstad Blad på sine sider onsdag.

Bakgrunnen for tiltalen mot mannen var en krangel mellom ekteparet våren 2010. Sentralt i uenigheten skal spørsmålet om hvem av dem som skulle ha hjemmelen til parets bolig. Politiet ble den gang tilkalt og etter kvinnens eget utsagn skal mannen da ha tatt kvelertak på henne, bitt henne i fingeren og slått henne.

Bare dager senere startet en ny krangel hvorpå kvinnen så seg nødt til å rømme over til naboen. Naboen skal så ha ringt politiet etter at vedkommende skal ha oppfattet at mannen også hadde gått til angrep på en av døtrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen ble senere frifunnet for anklagene etter at tingretten i Fredrikstad fant det «ikke bevist ut over rimelig tvil» at ektemannen faktisk hadde tatt kvelertak på den ene datteren eller sin kone.

Barna i god behold

Barna som i hele går var forsvunnet er nå funnet i god behold og tre nye personer er pågrepet, opplyser Vestoppland politidistrikt.

Barnas far og to andre personer er pågrepet i saken.

- Politiet er svært glade for at denne saken barna er funnet og vi takker alle som har medvirket god innsats, skriver informasjonsrådgiver Tom Pettersen ved Vestoppland politidistrikt i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Pågrepet mann nekter kjennskap til kidnapping

Barna ble funnet i et hus i Hønefoss sentrum, og det var også her pågripelsene ble gjort.

Se også: Trodde barnet var blitt syk

Pågripelsene skjedde klokken 11.20, og de forgikk uten noen dramatikk. Faren til jentene er en av de tre som er pågrepet, sier operasjonsleder Stig Væråmoen i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette har vært en svært vellykket aksjon, som var godt planlagt, sier fungerende politimester Linn Hilde Fosso i Vestoppland politidistrikt.

Barnevernet med på aksjon

Fosso sier god bistand fra Kripos og fra politikolleger i nabodistriktene bidro til at saken kunne løses såpass raskt.

– I tillegg har bistanden fra publikum vært uvurderlig. Uten deres innsats hadde vi famlet betydelig mer i blinde, sier Fosso.

Politiet i Vestoppland ba tidlig om assistanse fra Kripos, og Fosso sier god taktisk etterforskning bidro til at de allerede i morgentimene onsdag hadde en sterk mistanke til adressen hvor de gikk til aksjon onsdag.

Les også: To menn pågrepet

– Barnevernet var også med til Hønefoss, slik at de to jentene kunne tas hånd om med en gang, forklarer politimesteren. Barnas mor satt onsdag ettermiddag i avhør hos politiet på Gjøvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks pågrepet

De to jentene ble kidnappet av maskerte menn mens moren var i møte med en representant for barnevernet. Mennene brukte pepperspray og elektrosjokkvåpen og truet til seg de to småjentene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et par timer senere ble en svenskregistrert Saab stoppet på E6 i Østfold og to menn ble pågrepet. En tredje mann ble arrestert kort tid etterpå. Til sammen er altså seks personer pågrepet i saken.

– For å hindre bevisforspillelse, ønsker vi ikke at de seks som er arrestert skal sitte på samme sted. To av dem er på vei fra Sarpsborg, mens en sitter her på Gjøvik. Noen vil også bli sittende på Hønefoss, opplyser Fosso.

Politiet vil fremstille de siktede for fengsling torsdag.

Les også: Politiet vurderer varetektsfengslinger i bortføringssaken

Nekter kjennskap

Alle de pågrepne er av irakisk opprinnelse, men Fosso sier politiet foreløpig ikke har oversikt over statsborgerskapet til de involverte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En irakisk mann i 30-årene som er bosatt i Sverige, er én av dem som ble pågrepet i Østfold få timer etter at barna ble brutalt bortført på Hadeland, melder NRK.

– Han avviser enhver kjennskap eller noen annen befatning overhodet med denne saken, sier mannens advokat, Harald Ottestad.

– Han har poengtert at han selv har to barn og spurte flere ganger etterforskerne om hvorfor han var trukket inn i denne saken.

Les flere nyheter her