Sjokkbilder på amerikanske røykpakker

De nye bildene som ble offetnligjort av the U.S. Food and Drug Administration 21. juni representerer den første forandringen i tobakksadvarsler i USA på 25 år. Foto: Scanpix/Reuters/U.S. Food and Drug Administration
De nye bildene som ble offetnligjort av the U.S. Food and Drug Administration 21. juni representerer den første forandringen i tobakksadvarsler i USA på 25 år. Foto: Scanpix/Reuters/U.S. Food and Drug Administration

Amerikanske røykere får bilder av døde personer, råtne tenner og syke lunger printet på tobakkspakkene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kampen mot tobakk tyr amerikanske myndigheter til drastiske løsninger.

Tirsdag ble det offentliggjort nye bilder som skal settes på røykpakkene i USA. Bildene viser blant annet døde personer, sykdomsbefengte lunger og råtnende tenner. Alt dette blir å finne på røykpakker og tobakksreklame senest september neste år.

Les også: Vil ha 20-årsgrense for å kjøpe tobakk

Bildene representerer den første forandringen i tobakksadvarsler i USA på 25 år.

- Med disse advarslene vil hver eneste person som tar fram en tobakkspakke få vite nøyaktig hvilken risiko vedkommende tar, uttalte Kathleen Sebelius fra det amerikanske helsedepartementet til reportere ved Det hvite hus.

Kan støte mange

Mange vil ifølge Reuters kunne bli støtt av bildene. Ett av dem viser en mann som røyker en sigarett gjennom et hull i halsen.

Ifølge Sebelius er målet med kampanjen å hindre at barn og unge begynner å røyke, samt å gi voksne røykere en motivasjon for å slutte å røyke.

Antall røykere har stagnert i USA de siste årene, og med kampanjen håper myndighetene i landet å kunne forandre på dette.

Over 200.000 amerikanere vil bli diagnosert med lungekreft i 2011. Dette utgjør 11 prosent av alle kreftdiagnoser i landet, melder den amerikanske kreftforeningen.

Det er ventet at 157.000 amerikanere vil dø av diagnosen i år.

Vil ikke kommentere bildene

I Norge har tekstadvarsler vært å finne på røykpakkene i seks år. Fra 1. juli i år vil det bli innført bildeadvarsler også her i landet, forteller avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Anne Hafstad, til Dagbladet.

- Forskningen viser at advarsler med sterke sjokkerende meldinger ser ut til å påvirke folks holdninger og til en viss grad adferd, og det viser seg at advarslene er effektive i alle målgrupper enten man røyker eller ikke, sier Hafstad.

Les også: Vil begrense smakstilsetninger i tobakk

Bildene som brukes i Norge er de samme som brukes i resten av Europa. Helsedirektoratet har anbefalt hvilke av bildene i EU-kommisjonens bildebibliotek som skal tas i bruk.

Hafstad ønsker ikke å kommentere de amerikanske bildene.

Les flere nyheter her

De nye bildene som skal trykkes på amerikanske røykpakker kan komme til å støte mange, melder Reuters. Foto: Scanpix/REUTERS/U.S. Food and Drug AdministrationDe nye bildene som skal trykkes på amerikanske røykpakker kan komme til å støte mange, melder Reuters. Foto: Scanpix/REUTERS/U.S. Food and Drug Administration


Personvernpolicy