Høyre:

- Penger styrer for mye i helsevesenet

Erna Solbergs og Bent Høies sykehus-resept: Åpenhet, kvalitet, privatisering og sentralisering. Foto: Morten Holm/Scanpix
Erna Solbergs og Bent Høies sykehus-resept: Åpenhet, kvalitet, privatisering og sentralisering. Foto: Morten Holm/Scanpix

Høyretoppene tror styring ut fra kvalitet vil redde liv og slå ut på lokalsykehusenes framtid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvert år blir 15.000 pasienter skadet og 2.000 dør som følge av feil i helsetjenesten.

Det sier Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie, som mener sikkerhetssystemene i pizzafabrikkene er bedre enn i norske sykehus.

- En stor feil ved helsevesenet er at ledelsen - fra foretak og opp til ministeren - utelukkende er fokusert på økonomiledelse, mens sikkerhet overlates til den enkelte lege, sa Høie da han og partileder Erna Solberg avholdt sin sommer-pressekonferanse i dag.

- Bedre i pizza og olje

- Vi har bedre sikkerhetssystemer i pizzaproduksjon i Norge, enn i sykehusbehandling! sier Høie.

- Jeg har aldri vært på en oljekonferanse uten at ledelsen har snakket om sikkerhet. Jeg har aldri vært på en helsekonferanse der ledelsen fokuserer på helse, miljø og sikkerhet, slår Høie fast.

Åpenhet og lokalsykehus

Erna Solberg og Høie går inn for en handlingsplan med fokus på sikkerhet og full åpenhet om feil og mangler. Ifølge de to vil det føre til en ny virkelighet for lokalsykehusene.

- Hvordan slår strategien om sikkerhet ut på diskusjonen om bevaring av mindre sykehus?

- Vi er opptatt av maksimal åpenhet om sykehusenes resultater. Jeg er overbevist om at det blir en helt annen diskusjon om struktur når du får åpenhet, sier Bent Høie på spørsmål fra ABC Nyheter.

- Falsk trygghet lokalt

- I dag preges debatten av at man opplever en falsk trygghet, og ønske om bevaring av lokalsykehus, legger han til.

- Det er så stor spesialisering innen medisin at det må få en innvirkning på hvilke oppgaver lokalsykehus skal beholde. Så kan de kronisk syke få et tilbud nærmere, sier Høie.

- Hvem vil legge seg inn på et sykehus med halvparten så stor overlevelsessjanse? legger han til og får følge av Erna Solberg:

- Åpenhet om resultater endrer den politiske diskusjonen. I dag diskuterer vi altfor mye om strukturer og systemer, altfor lite om resultater, framholder Høyre-lederen.

Går for privatisering

Solberg mener økende helsekøer skyldes for lite bruk av private helsetilbydere.

- Vi har økte helsekøer. Da må det være noe med måten de bruker pengene på. Ved at de stenger private ute, sier hun.

- Hvorfor vil bruk av private helsetjenester gi mer helse for hver krone, når leverandøren i motsetning til det offentlige, også skal ha fortjeneste?

- Fordi innovasjon, mangfold og kreativitet bidrar til nye løsninger. Du organiserer bedre. Det er det som er nytenkningen i hele markedsmåten å tenke på, sier Solberg til ABC Nyheter.

Hun trekker fram to eksempler hvor det hevdes at privat organisering gir en merverdi.

- Sjefskirurgen ved Ringvold-klinikken i Østfold sier han får operert mange flere ved organiseringen der, enn da han var i det offentlige.

- I Asker har Friskvernklinikken blitt startet av fysioterapeuter og leger som ikke fikk gjennomslag for å jobbe annerledes enn i det offentlige. De har en poliklinikk rygg- og psykiske problemer. Ingen i offentlig sektor kan sette dette sammen, sier Erna Solberg.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy