Husokkupanter i Oslo angrep politiet

Husokkupantene som har okkupert Torggata 13 og som ble kastet ut mandag, tok samme mandag en ny «runde» mot et mannssterkt politikorps, men kom også da til kort. Foto: Aleksander Andersen (Scanpix)
Husokkupantene som har okkupert Torggata 13 og som ble kastet ut mandag, tok samme mandag en ny «runde» mot et mannssterkt politikorps, men kom også da til kort. Foto: Aleksander Andersen (Scanpix)

Husokkupanter i Oslo sentrum svarte mandag kveld med røykgranater, flasker og påtente søppelkasser etter at politiet kastet dem ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var okkupantene i en forlatt bygård ved Youngstorget – vegg i vegg med Sentrum politistasjon og Politidirektoratet – som tidlig mandag kveld ble kastet ut. Bygården huset tidligere blant annet en pub, og det er dette lokalet og etasjen over som var okkupert.

Bygården har stått tom siden Entra Eiendom overtok den i 2002.

Les også: Husokkupanter kastes ut i Oslo

– Alvorlig

Det kom til trefninger mellom politi og demonstranter, som kastet røykgranater, flasker og andre gjenstander, før situasjonen roet seg noe.

Politiet hadde mandag kveld sperret av gatestubben hvor inngangen til bygården befinner seg, og hadde tatt oppstilling i begge ender for å holde demonstrantene unna.

– Det var ganske hektisk og alvorlig en periode, men vi har ikke fått melding om skadde, sier operasjonsleder Kjell Hjulstad i Oslo politidistrikt til NTB.

Ifølge VG Nett var det ved 19-tiden så sterk tåregass over Youngstorget at det var vanskelig å oppholde seg der.

Okkupantene har bodd i gården i rundt tre uker. Eieren, Entra Eiendom, hevder at okkupantene måtte ut fordi gården er for falleferdig til å bebos, og hadde derfor sendt begjæring til namsmannen om tvangsfullbyrdelse.

Verneverdig

Entra Eiendom eier hele kvartalet der den okkuperte bygningen ligger. Regiondirektør Jon Tallberg har tidligere sagt til VG at selskapet har langsiktige planer for å bygge nytt bak den verneverdige fasaden i Torggata.

Husokkupantene selv sier de ble overrasket over måten utkastelsen skjedde på.

– Vi hadde fått beskjed om at vi kom til å få et varsel i forkant. Jeg og flere andre lå og sov da politiet kom, og vi hadde en vakt som løp rundt og vekket alle da politiet brøt opp døren, sier okkupantenes pressetalsmann, Emil Paetz, til VG Nett.

(©NTB)

Les flere nyheter her

Personvernpolicy