Cappelen Damm:Ansatte evakuert i forbindelse med boklansering

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle de ansatte er evakuert av sikkerhetsmessige hensyn i forbindelse med lansering av bok som inneholder Muhammad-karikaturer, melder VG Nett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle de ansatte i Cappelen Damm er sendt hjem fra forlagets lokaler. I tillegg er ansatte i andre bedrifter evakuert.

- Jeg kan bekrefte at alle ansatte er sendt hjem av sikkerhetshensyn. Det er i forbindelse med lanseringen av boken «Taushetens tyranni», opplyser Tom Dahl i ledergruppen i Cappelen Damm til VG Nett.

Politiet rykket ut med syv biler, mannskaper og hunder. Bare demonstrantene uteble i Akersgata mandag ettermiddag.

Se video: Evakuerte alle ansatte

Det var grupper på Facebook som hadde varslet demonstrasjoner utenfor forlagets lokaler i Akersgata i forbindelse med lanseringen av boka «Taushetens tyranni», og den slags følger politiet med på.

Forlaget ble varslet og politiet tok oppstilling i gatene rundt regjeringskvartalet ved 14-tiden mandag. Om det hele var alvorlig ment eller de potensielle demonstrantene ble skremt, skal være usagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble uansett en nokså spesiell lansering av forlagets bok «Taushetens tyranni» som nå kommer på norsk. Boken er skrevet av den tidligere kulturredaktør i Jyllands-Posten, Fleming Rose, og er en bred fremstilling av ytringsfrihetens vanskelige vilkår i dagens verden.

Bedre føre var

Konsernsjef Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm sier til NTB at det ikke var planlagt noen spesiell lansering av boken, blant annet fordi forfatteren ikke hadde anledning til å delta.

– Da vi fikk tips fra politiet om at noen planla demonstrasjoner mandag ettermiddag valgte vi derfor å sende de ansatte en forsiktig formet e-post som ga dem anledning til å gå hjem for dagen. Slik våre lokaler er utformet kunne det lett blitt ubehagelig for ansatte dersom det kom demonstranter. Derfor valgte vi å avslutte et par timer tidligere, sier Jenssen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han avviser at forlaget har laget noen unødvendig dramatisering av boklanseringen og sier dessuten at selve boken ikke er noen lettvint provokasjon som enkelte later til å tro.

– Det er et 500 siders verk om ytringsfrihetens vilkår gjennom tidene. Forfatteren følger utviklingen av den tolerante tanke fra reformasjonens kjettere og fram til i dag. Rose forteller blant annet om sine møter med sovjetiske dissidenter og systemkritikere og trekker linjer til de muslimske dissidentene i den arabiske verden i dag.

Taust i PST

Det var fredag ikke mulig å få bekreftet eller avkreftet hvorvidt PST var den instans i politiet som inspirerte til det store oppbudet av politifolk.

Politiets innsatsleder Svend Bjelland sa til de mange fremmøtte journalistene at det ikke var kommet noen trusler, men at politiet hadde indikasjoner på at det kunne komme en demonstrasjon og derfor hadde besluttet å være synlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og synlige var de, men intet skjedde. Og etter noen timer forsvant også de fleste politifolkene fra Akersgata. Så sent som ved 16.30-tiden var det imidlertid fortsatt beredskapsvakt i Akersgata.

Ifølge VG og TV 2 var det tilløp til demonstrasjoner andre steder i byen. En gruppe yngre radikale islamister hadde kommet sammen ved en moské i sentrum med planer om å marsjere til Grønland og ikke Akersgata, men heller ikke det ble det noe av.Og mannen som i noen medier ble anklaget for å skulle lede demonstrantene sier selv til VG Nett: Det må være noen som kødder med meg. Jeg er i Saudi-Arabia og dessuten har jeg ikke Facebook.

Les flere nyheter her