NATO innrømmer at sivile liv gikk tapt i Tripoli

Dette er en av bygningene som angivelig ble bombet av NATOs kampfly natt til søndag. Foto: REUTERS / SCANPIX
Dette er en av bygningene som angivelig ble bombet av NATOs kampfly natt til søndag. Foto: REUTERS / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

NATO erkjenner at sivile ble drept i et luftangrep i Libyas hovedstad Tripoli søndag, melder nyhetsbyrået Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv om vi fremdeles undersøker detaljene rundt denne hendelsen, er det ting som tyder på at en feil i våpensystemet kan ha forårsaket dette, sier sjefen for NATO-styrkene i Libya, den canadiske generalen Charles Bouchard.

Ifølge NATO var militære raketter målet for luftangrepet som skal ha gått galt i Tripoli natt til søndag.

– Det ser ut til at ett av våpnene ikke traff det tilsiktede målet, og en mulig svikt i våpensystemet kan ha ført til at flere sivile ble rammet, kommer det fram av en uttalelse fra NATO.

Les også: - Barn drept av NATO-bomber

– Barn drept

Et lite barn skal være blant de ni personene som ifølge libyske myndigheter ble drept da NATO rammet et boligområde i Tripoli.

Reportere fra internasjonale nyhetsbyråer og BBC fikk søndag se flere lik bli hentet ut fra ruinene etter bygningen, som ligger i et fattig område av Tripoli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi beklager alle tap av sivile liv, og det vil være svært beklagelig om undersøkelsen viser at det var våpen fra NATO som forårsaket dette, sa NATO-talsmann Mike Bracken tidligere søndag.

Lik på sykehus

Journalistene ble også tatt med til et sykehus der de fikk se et dødt barn og en død kvinne. Ifølge AFP ble det vist fram to døde barn, mens andre medier melder at det ene barnet var dødt mens det andre var såret. I alt ble det vist fram fem lik.

Fem av de døde skal ha tilhørt samme familie.

– De fire andre ble drept da de passerte foran boligblokken idet angrepet rammet, sier talsmann for den libyske regjeringen, Moussa Ibrahim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opplysningene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

For to uker siden ble reportere tatt med til det samme sykehuset, hvor de fikk se et barn som ifølge myndighetene var såret i NATO-angrep. Men en ansatt ved sykehuset skal da ha opplyst at skadene i virkeligheten skyldtes en trafikkulykke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge kommenterer ikke

Den norske forsvarsledelsen har ikke villet kommentere påstandene om at NATO-bomber rammet et bolighus.

– For kommentarer om enkelthendelser viser vi til NATO, sier oberstløytnant John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Han vil heller ikke svare på om norske kampfly kan ha vært involvert i hendelsen.

– Det er ikke riktig av oss å kommentere slike detaljer, sier han.

Selv om forsvarsminister Grete Faremo (Ap) har lovet mer åpenhet om Libya-bidraget, vil det heller ikke de nærmeste dagene bli gjort klart fra Forsvarets om det var norske fly som sto bak den påståtte feilbombingen eller ikke.

– Aggressivt NATO

Angrepet skal ha rammet bydelen Suq Al Juma rundt midnatt. Bydelen er forholdsvis fattig og kjent som et område hvor mange av innbyggerne er motstandere av diktatoren Muammar Gaddafi og hans regime.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk fra de libyske redningstjenestene jobbet sammen med en stor gruppe lokale menn for å fjerne restene av den sammenraste bygningen natt til søndag.

– De sivile husene ble med overlegg gjort til mål. Dette er et nytt tegn på Vestens brutalitet, hevdet Libyas viseutenriksminister Khaled Kaim.

En talsmann for regjeringen krever at NATO må slutte med sin aggressive fremferd slik at det kan banes vei for dialog.Han uttalte seg bare timer etter at både Den arabiske liga, EU og FN understreket behovet for å finne en politisk løsning på konflikten i Libya

Les også: Forsvaret: - Ingen kommentar

Les flere nyheter fra ABC Nyheter