Hyller Jelena Bonner

Jelena Bonner døde i Boston lørdag, 88 år gammel. Dette bildet er tatt i EU-parlamentet i Strasbourg i 2008. Foto: REUTERS/Vincent Kessler/ Scanpix
Jelena Bonner døde i Boston lørdag, 88 år gammel. Dette bildet er tatt i EU-parlamentet i Strasbourg i 2008. Foto: REUTERS/Vincent Kessler/ Scanpix

Jelena Bonner hylles som en sann forsvarer av fundamentale menneskerettigheter. Den russiske aktivisten døde lørdag i Boston, 88 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bonner var kona til den kjente russiske dissidenten og fredsprisvinneren Andrej Sakharov og var selv en engasjert aktivist under sovjettiden.

Bonner døde i Boston etter lang tids sykdom, opplyste hennes datter til det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti søndag.

I likhet med ektemannen var hun en åpen kritiker av kommunistregimet i Sovjetunionen. Hun begynte sitt arbeid som aktivist på slutten av 1960-tallet og giftet seg med fysikeren Andrej Sakharov i 1972.

Sakharov selv døde i 1989 i en alder av 68 år, like før Sovjetunionen gikk i oppløsning.

Bonner tok på vegne av sin mann imot N obels fredspris i Oslo i 1975.

Flere europeiske politikere trekker fram Bonners utrettelige kamp for menneskerettighetene.

EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso trekker fram «det motet hun viste ved å stå opp for fundamentale rettigheter som folk over hele verden forlanger».

– Verden har mistet en av de fremste og mest inspirerende forsvarere av menneskerettighetene, sier EU-parlamentets leder Jerzy Buzek.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy