Åpen for alle - alltid

- Dropp vognteppe og tette regntrekk

HELT TETT: Babyer trenger luft og vognen bør ikke tildekkes, mener eksperter. © FOTO: Marit Aaby Vebenstad
HELT TETT: Babyer trenger luft og vognen bør ikke tildekkes, mener eksperter. © FOTO: Marit Aaby Vebenstad
Artikkelen fortsetter under annonsen

Babyer trenger luft og kan fint sove i dagslys, mener eksperter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange foreldre legger et babyteppe eller helseteppe over vogna for at babyen skal sove eller for å skjerme mot sola.

Hver vår blusser den samme debatten opp. Er det farlig eller ikke?

Kan øke risiko for krybbedød

– Det finnes ikke tall på dette som kan fastslå om dette er farlig eller ikke. Men det kan være risiko for CO2 opphopning inne i vogna, sier Torleiv Ole Rognum, rettsmedisiner og professor ved Rettsmedisinsk institutt.

Han forteller at sammen med andre faktorer som f.eks. forkjølelse eller varme, kan dette trigge noe som kan øke risikoen for krybbedød.

– Tette regntrekk kan også gjøre det veldig varmt og klamt inne i vognen, så foreldre må bruke sunn fornuft og sørge for god gjennomlufting, sier han.

Unngå bruk av tette tepper

For to år siden kom Helsedirektoratet ut med en presisering i sikkerhetsbrosjyrer til småbarnsforeldre. De advarer mot å dekke til vognen med tykke eller tette tepper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi får mange henvendelser om dette, spesielt fra helsesøster som synes de ser en økende tendens til at foreldre legger et teppe over åpningen på vogna, forteller fagsjef Trine Giving Kalstad i Landsforeningen uventet spedbarnsdød.

– Vår anbefaling er å unngå å bruke tykke og tette tepper over vogna. Ut fra det vi vet om risikofaktorer for uventet spedbarnsdød, kan det fort bli for varmt og klamt inne i vognen, legger hun til.

Bruk helseteppe, myggnett eller parasoll

MÅ INFORMERE: Helsesøstre må fortelle nybakte foreldre at teppe foran vognen er helt unødvendig og kan gjøre at det blir for liten luftgjennomstrømning nede i vogna, sier Astrid Grydeland Ersvik, leder av Landsgruppen av helsesøstre © FOTO: Privat MÅ INFORMERE: Helsesøstre må fortelle nybakte foreldre at teppe foran vognen er helt unødvendig og kan gjøre at det blir for liten luftgjennomstrømning nede i vogna, sier Astrid Grydeland Ersvik, leder av Landsgruppen av helsesøstre © FOTO: Privat

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom man vil legge noe over vognåpningen, er det bedre å bruke et helseteppe .

– Men også et helseteppe kan gjøre det ganske varmt inne i vognen. Det kan hvert fall være smart å henge det bare halvveis over åpningen, slik at babyen får mer luft. Et insektsnett eller en parasoll er gode alternativer, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kalstad råder foreldre til å bruke sunn fornuft. Ha vognen i skyggen, og sjekk barnets nakke ofte for å se om det er for varmt.

– Om sommeren er det også viktig å tenke på at babyen ikke skal ha på seg for mye klær. Babyer trenger for eksempel ikke lue inne i vogna om sommeren, sier hun.

Trenden i ferd med å snu

– Denne trenden dukket opp for noen år siden, og vi helsesøstre har vært opptatt av å informere om at det ikke er noe poeng å ha et teppe foran vognen, sier Astrid Grydeland Ersvik, leder av Landsgruppen av helsesøstre.

Det kan nemlig bli for lite utskiftning av luft, og det er ikke bra for barnet. Babyene trenger luft, og det er også viktig at foreldre kan følge med på hva som skjer inne i vogna.

Uten å ha noen tall å vise til, mener hun at hun ser færre småbarnsforeldre gå med tykke heldekkende tepper enn for noen år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kanskje har det hjulpet med informasjon? Dette fenomenet bør være en helt naturlig del av helsesøstres veiledning til nye foreldre, mener hun.

For lite luft

«Det blir jo ikke bare dårlig luft inne hos barnet, men usannsynlig varmt. Det er rett og slett farlig. Heller ikke når det er kaldt ute skal man bruke det. Ifølge helsesøster får babyen mindre luft, den kan få hodepine og begynne å skrike. Og er ikke litt av vitsen med å gå ut at babyen skal få frisk luft?», skriver en bruker i forumet til BarniMagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre mener dette nærmer seg hysteri.

«Man sørger selvfølgelig for at det er nok luft og ikke for varmt. Min lille har mer enn luft inne i vognen og er verken varm eller klam når jeg har et lite teppe over åpningen», skriver en annen.

Les også:

Slik forstår du baby-babbel

Babyen din har mye på hjertet. Men hvordan kan du tolke dette hemmelige språket?

Slik lærer babyen å gå

Gåstol er nytteløst. Se hvordan babyen kommer seg opp på to ben.

Her er leskedrikkene du godt kan kjøpe til barna

Se hvilke leskedrikker du skal kjøpe til barna - og hvilke du bør styre unna.

Denne saken ble først publisert på Klikk.no

Les flere nyheter på ABC Nyheter