Karzai: – USA forhandler med Taliban

For første gang har den afghanske presidenten Hamid Karzai sagt at USA forhandler med Taliban. Han har selv forsøkt å få på plass samtaler tidligere. Foto: Scanpix
For første gang har den afghanske presidenten Hamid Karzai sagt at USA forhandler med Taliban. Han har selv forsøkt å få på plass samtaler tidligere. Foto: Scanpix

USA og andre utenlandske makter forhandler med Taliban om en mulig løsning på den ti år lange konflikten. Det sier Afghanistans president, Hamid Karzai, lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært kjent at det er blitt gjennomført forberedende forhandlinger mellom partene, men dette er første at USAs innblanding blir bekreftet av afghanske myndigheter.

– Det blir holdt fredssamtaler med Taliban. Utenlandske styrker, og spesielt USA, gjør framskritt i forhandlingene, sa Karzai ved en nyhetskonferanse i Kabul lørdag.

Den amerikanske ambassaden i Kabul vil ikke kommentere opplysningene, skriver Politiken.

Karzais uttalelser kommer dagen etter at FNs sikkerhetsråd delte sanksjonslisten for medlemmer av Taliban og terrornettverket al-Qaida i to. Diplomater mener at dette var et viktig skritt for å lokke Taliban til forhandlingsbordet.

Tidligere denne måneden sa USAs forsvarsminister Robert Gates at militært press på Taliban kan åpne reelle muligheter for fredsforhandlinger innen utgangen av dette året. USA skal etter planen starte tilbaketrekkingen av 97.000 soldater denne måneden. Innen 2014 skal alle sikkerhetsoperasjoner overlates til afghanske styrker.

Ingen bør forvente raske resultater av disse forhandlingene, skriver BBC i dag. Det er ikke kjent hvem som representerer USA i forhandlingene, eller hva det konkret snakkes om.

Mange afghanere, deriblant kvinner og menneskerettsaktivister, frykter at forhandlinger med Taliban kan ødelegge for de frihetsrettighetene som er kjempet frem i landet siden 2001.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy