Her er de beste toppmodellene

KREMEN AV KREMEN: De største mobilprodusentenes toppmodeller er alle sammen gode telefoner, men de er slett ikke like. © Produsentene
KREMEN AV KREMEN: De største mobilprodusentenes toppmodeller er alle sammen gode telefoner, men de er slett ikke like. © Produsentene

Hvilket flaggskip skal du velge? Her er oversikten over toppmodellene fra de største mobilprodusentene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du ha deg ny telefon i dag er det ikke rent få å velge mellom. I sommer kommer det nemlig mange nye telefoner i butikkene. Men om er ute etter det siste og beste er utvalget langt i fra så gigantisk.

I dag er det ikke slik at det er så vanvittige forskjeller på de forskjellige toppmodellene. De har stort sett de samme mulighetene, så forskjellene ligger i detaljene.

Alle toppmodellene i denne artikkelen har en del egenskaper til felles: De er smarttelefoner med gode skjermer, HDMI-utgang, og generelt kraftig maskinvare.

Du trenger heldigvis ikke blakke deg på å kjøpe en toppmodell, i dag har heldigvis mange av disse falt i pris, og fremstår som svært gode kjøp.

Hvilken du skal velge avhenger derfor av hvor mye penger du har til rådighet og ikke minst hva som er de viktigste egenskapene for deg.

Før du eventuelt går til innkjøp av en dyr toppmodell kan det være lurt å finne ut om du like greit kan gå for en billigere smarttelefon. Disse er ofte også veldig gode.

null

SAMSUNG GALAXY S II: Dette er etter vår mening den beste telefonen du får kjøpt i dag. © Samsung

SAMSUNG GALAXY S II

Pris: Fra 4500 kroner uten abonnement

Karakter: 6

Samsung Galaxy S II er etter vår mening den aller beste telefonen på markedet i dag.

Det er det mange grunner til at vi syns.

Galaxy S II er slående tynn og lett med sine 8,5 millimeter og 117 gram. Den har også en skjerm på 4,3 tommer, uten at telefonen føles stor. Og mens vi snakker om skjermen kan vi nevne at Samsungs Super-AMOLED Plus-skjerm er den aller beste på markedet akkurat nå.

Den har svært godt bilde, og perfekt respons når du trykker på den.

Vi har gjort flere ytelsestester på Galaxy S II som viser at det i øyeblikket ikke er noen Android-telefoner som kan måle seg med maskinvaren i telefonen.

Samsung har utstyrt den med en tokjerneprosessor på 1,2 GHz, 1 GB arbeidsminne og en kraftig grafikkbrikke.

Dette gjør at telefonen kjører alle de morsomste spillene på strak arm, tar unna hele nettsider med Flash så godt som like bra som en PC, og aldri er treg eller hakkete i bruk.

Galaxy S II er i tillegg brukervennlig, med et lett forståelig menysystem. Apps og spill finner du i det gigantiske utvalget til Android Market.

I tillegg har den et helt strålende kamera, som du selv kan se på eksempelbildene- og videoene vi har tatt.

Vi er ikke i tvil når vi utroper dette til den beste telefonen du får kjøpt i dag, uansett produsent eller operativsystem.

Les test av Samsung Galaxy S II

null

APPLE IPHONE 4: iPhone 4 er et ikon i mobilverdenen, og telefonen alle konkurrentene forsøker å slå. © Apple

APPLE IPHONE 4

Pris: Fra 5000 kroner uten abonnement

Karakter: 5

iPhone er en telefon som ikke krever nærmere introduksjon.

Apples telefon har fått status som et mobilikon, og er enten du liker det eller ikke standarden som konkurrentene forsøker å matche eller overgå.

Kjøper du en iPhone 4 får du en svært god musikkspiller, en surfeopplevelse i toppklassen, og ikke minst verdens største utvalg av apps og spill gjennom Apples programvarebutikk App Store.

iPhone 4 er litt tjukkere en tyngre enn Samsung Galaxy S II, men har i våre øyne markedets beste byggekvalitet, med glass foran og bak og en ramme i metall rundt.

I tillegg er selvsagt iPhone 4 blant de mest brukervennlige på markedet, og en knallgod skjerm og et godt kamera.

Men den har også ulempen at den låser deg til Apples løsninger. Det er for eksempel ikke mulig å overføre musikk og video til telefonen uten spesiell programvare.

Videre støtter den ikke minnekort, krever spesialkabel for lading og filoverføring, og spesialutstyr for tilkobling til TV.

Tross dette er det umulig å ikke anbefale deg å vurdere iPhone 4 om du skal ha ny mobil.

Det er også verdt å få med seg at iPhone snart får en oppdatering som gir den mange nye funksjoner.

Les test av Apple iPhone 4

null

HTC SENSATION: Dette er HTCs nyeste flaggskip, med skarp skjerm og kraftig prosessor. © HTC

HTC SENSATION

Pris: Fra 4600 kroner uten abonnement

Karakter: 6

Sensation er den sterkeste av de fem nye HTC-modellene. Det er også den første HTC-telefonen i norske butikker med såkalt tokjerneprosessor.

Det betyr at den for alle praktiske formål har to prosessorer slik at den kan ta unna dobbelt så mye arbeid som en telefon med én prosessor.

Sensation har også mye arbeidsminne og en rask grafikkbrikke.

Alt dette betyr rett og slett at telefonen er rustet til å ta unna tunge oppgaver kjapt og greit. Det merker du når du bruker telefonen. Det er ingen tregheter i menyene, og du slipper generelt å vente på at ting skal skje.

Sensation er også en svært god telefon å surfe med, da den tar unna tunge nettsider med Flash på strak arm.

Skjermen til Sensation egner seg bra til å se video på, og er skarp og klar slik at du kan lese tekst i nettsider uten å måtte zoome inn.

Telefonen har HTCs menysystem Sense, som omfatter alle funksjonene i telefonen, fra startskjermen til e-postleseren og alt imellom. Det er brukervennlig, men krever også at du tar deg tid til å lære det å kjenne.

HTC har også utstyrt telefonen med smarte funksjoner, som at den ringer høyere når den ligger i lomma, skrur ned ringelyden når du plukker opp telefonen, og mulighet for å starte apps når telefonen er låst.

Liker du HTCs telefoner kommer du til å stortrives med Sensation.

Les test av HTC Sensation

null

LG OPTIMUS 2X: Optimus 2X har vært på markedet en stund, og har falt i pris. Det gjør den til et godt kjøp. © LG

LG OPTIMUS 2X

Pris: Fra 3500 kroner uten abonnement

Karakter: 6

Optimus 2X var den første telefonen med tokjerneprosessor som kom i salg i Norge. Da vi testet den var vi også veldig imponerte over ytelsen.

Siden den gang har det kommet mange telefoner med både kraftigere maskinvare og bedre skjermer på markedet, men vi syns Optimus 2X holder seg godt, og fortsatt fortjener en plass blant de med høyeste karakter.

Rett og slett fordi telefonen over tid har blitt veldig rimelig.

Nå er kanskje ikke 3500 kroner lite penger i seg selv, men det er likefullt over 1000 kroner billigere enn de andre telefonene med tokjerneprosessor. Dermed er dette et godt kjøp.

Telefonen har kraft nok til å ta unna tunge nettsider, så denne telefonen egner seg bra til surfing. Den fungerer også veldig bra med tunge spill, da den har god grafikkbrikke.

Telefonen har et rimelig bra kamera som tar gode bilder, og kan ta opp video i full HD-oppløsning. Skjermen er ikke blant de største, men det er fortsatt god.

I tillegg er telefonen brukervennlig, med et menysystem som ikke skiller seg veldig mye fra de originale Android-menyene.

Les test av LG Optimus 2X

null

SONY ERICSSON XPERIA ARC: Denne telefonen har god skjerm og veldig godt kamera. Den har imidlertid ikke den sterkeste maskinvaren. © Sony Ericsson

SONY ERICSSON XPERIA ARC

Pris: Fra 4000 kroner uten abonnement

Karakter: 5

Xperia Arc er den nyeste toppmodellen fra Sony Ericsson. Den har en stor 4,2 tommers skjerm med veldig god bildekvalitet.

Arc er også blant de tynneste telefonene på markedet, med sine 8,7 millimeter. I likhet med Samsung Galaxy S II føles den usedvanlig tynn og lett.

Arc har imidlertid ikke like heftig maskinvare som konkurrentene, da den har en enkeltkjerneprosessor på 1 GHz, men dette er ikke noe å henge seg opp i dersom du ikke har spesielle behov.

Arc fungerer nemlig svært bra til spill, apps, surfing, video og annet.

Noe av det vi liker aller best med Arc er kameraet. Dette er blant de beste i kameratelefonene i salg i dag, og bildene blir veldig gode. Vi liker at telefonen har egen kameratast, noe som gjør det enkelt å starte kameraet og gir god kreativ kontroll når du skal fange et motiv. At kameraet også starter rekordraskt er et stort pluss.

Denne Android-telefonen har et brukervennlig menysystem med fokus på sosiale medier og underholdning, det er enkelt og greit å finne frem her.

Arc er en telefon du kjøper dersom underholdning er ett av de viktigste momentene for deg når du skal ha ny telefon. Som sagt er den god på video, men har i tillegg også god lyd i lydutgangen.

Vi er imidlertid ikke begeistret for at lydutgangen er på siden av telefonen, og siden du må ut med 4000 kroner er ikke det økonomiske steget opp til Samsung Galaxy S II eller HTC Sensation stort.

Les test av Sony Ericsson Xperia Arc

null

NOKIA N8: Dette er toppmodellen som har vært på markedet lengst, men med et veldig bra kamera og en hyggelig pris er den et bra kjøp. © Nokia

NOKIA N8

Pris: Fra 3000 kroner uten abonnement

Karakter: 5

Nokia N8 er den eldste telefonen blant toppmodellene, og ærlig talt er den en fundamentalt annerledes telefon enn de andre vi har tatt med her.

Den er for eksempel utstyrt med svakere og noe mindre skjerm enn de andre telefonene, har langt svakere maskinvare og et menysystem som er hakket mindre brukervennlig, men vi kan ikke stikke under en stol at Nokias toppmodell fortsatt er interessant.

Det har gått ni måneder siden vi testet den, og siden den gang har den falt en del i pris. Du får den for rundt 3000 kroner i de billigste nettbutikkene.

Nokia N8 har et særdeles godt kamera, og bildene vi har tatt med det blir gode.

Dette er den eneste av toppmodellene som har Xenon-blits. Dette blitslyset er som blitsen på et vanlig digitalkamera, og gir langt bedre resultater enn en LED-blits som konkurrentene har.

Dessverre for Nokias del er det også slik at Symbian-menysystemet til N8 langt i fra er like brukervennlig som på iPhone eller Android, men når du har satt deg inn i det går de fleste oppgaver raskt unna.

Nokia kommer snart med en oppdatering til N8 som gir menyene nytt utseende, bedre skjermtastatur, ny nettleser, og bedre kartprogram. Kameraet blir også bedre i en spesiell oppdatering til N8.

Nokia N8 har helt gratis GPS-navigasjon, noe som i seg selv gjør telefonen til et godt kjøp.

Den har også 16 GB innebygget minne, støtte for minnekort, viser en rekke videoformater og har ikke minst god pris.

Dette er mye telefon for lite penger.

Les test av Nokia N8

Les flere mobiltester på Mobili.no.

Les også:

De 10 beste spillene for Android

Slik er Sony Ericssons nye Mini-telefoner

Test av den vanntette Motorola Defy

Slik er HTCs nyeste mobiler

Dette er sommerens råeste mobiler

Personvernpolicy