Ski-VM ga gigantoverskudd og bonus

Administrerende direktør Åsne Havnelid og styreleder Svein Aaser kunne presentere svært gode økonomiske tall for ski-VM fredag. (Foto: Heiko Junge/SCANPIX).
Administrerende direktør Åsne Havnelid og styreleder Svein Aaser kunne presentere svært gode økonomiske tall for ski-VM fredag. (Foto: Heiko Junge/SCANPIX).

Gigantoverskuddet fra ski-VM i Holmenkollen skal sikre framtidige skiarrangementer i anlegget. VM-sjefen belønnes med en bonus på til sammen 400.000 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mesterskapet i Holmenkollen var en kjempesuksess og gikk med rundt 40 millioner kroner i overskudd.

– Hovedårsaken til det gode resultatet er billettinntektene som var høyere enn vi våget å legge inn i våre budsjetter. Vi hadde kontroll på kostnadene, som var nøkterne, så håpet vi at inntektene ville komme, noe de gjorde, opplyste en strålende fornøyd styreleder Svein Aaser på det avsluttende pressetreffet i VM-paviljongen i Oslo sentrum fredag formiddag.

Billettinntektene endte 38 millioner kroner over budsjett. Øvrige inntekter endte cirka fem millioner over budsjett.

Bonus til sjefen

Det har vært mye spekulasjoner om VM-direktør Åsne Havnelids bonus. Havnelid, som fra midten av august blir ny generalsekretær i Norges Røde Kors, har en drøy million i årsinntekt, men belønnes i tillegg med en bonus på 400.000 kroner før skatt, fordelt på utbetalinger over fire år.

– Det at vi kan levere et resultat på 40 millioner kroner tilbake til eierne og skiidretten, er jeg veldig godt fornøyd med. Styret og styreleder har gjort sin vurdering av bonusen. Dette utgjør en lønnskompensasjon på 50.000 kroner over fire år, sier en både fornøyd og ydmyk Havnelid til NTB.

Svein Aaser var aldri i tvil om at Havnelid hadde gjort seg fortjent til bonusen. Det til tross for T-banekaoset som kostet arrangøren 1 million kroner i kompensasjon til opp mot 2500 fortvilte billettkjøpere.

I stedet for å heie Marit Bjørgen inn til seier på 15 kilometer skiathlom den første lørdagen i mesterskapet, ventet svært mange forgjeves på et tog til Holmenkollen.

– Dette er vel fortjente penger. Hun har gjort en strålende jobb helt fra vi ansatte henne 1. september 2007, sier Aaser til NTB.

Fryktet konkurs

Aaser la stor vekt på at ski-VM var et arrangement helt uten statlig eller kommunal garanti. Aksjekapitalen var på skarve 2 millioner kroner. Skiforeningen og skiforbundet karakteriserte han som kompetente, men fattige eiere.

– Det er mye som kan svikte, vi kunne fått mildvær og regn. Det kunne skjedd noe i verden som gjorde at tilsiget av publikum ble begrenset. Alle disse tingene går gjennom hodet på deg som styreleder. Derfor var jeg tydelig overfor styret på at vi bare hadde 2 millioner kroner i aksjekapital. Tapte vi dette, var vi konkurs. Vi var helt avhengig av å lykkes økonomisk, sier Aaser.

Styreleder Ole Anker-Rasch i Skiforeningen og visepresident Erik Røste i Norges Skiforbund smilte om mulig enda bredere enn Aaser.

Gigantoverskuddet går nå tilbake til de to eierne. Det betyr blant annet grunnlag for flere og bedre verdenscuprenn. I det fjerne lyser drømmen om et nytt VM.

– Fra skiforbundets side er det ikke tvil om at det både er et ønske og et mål å arrangere store skiarrangementer. Vi får bare si som FIS-presidenten sa i VM: Det gikk ti år mellom de to VM-ene i Val di Fiemme fra 2003 til 2013, sier Røste til NTB.

Så inn i tåka

Svein Aaser fortalte om et arrangement som ble gjennomført svært solid og profesjonelt og som hadde en fantastisk publikumsstøtte. Totalt så 1,2 millioner ski-VM live, 650.000 av dem overvar medaljeseremoniene i Oslo sentrum. Det ble solgt 270.000 billetter. NRKs TV-produksjoner ble fulgt av 250 millioner seere, 28 millioner bare i Norge.

– Publikum var helt fantastisk. Det er vel bare i Oslo at 8000 mennesker kan sitte i Midtstubakken og se inn i tåka, og likevel ha det moro. De som spådde at folkefestenes tid er over, tok grundig feil. Publikum var helt enestående.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy