Saudiarabiske kvinner trosser kjøreforbud

Women2Drive er et initiativ som kjemper for kvinners rett til å kjøre og bevege seg fritt i Saudi Arabia. Foto: Scanpix
Women2Drive er et initiativ som kjemper for kvinners rett til å kjøre og bevege seg fritt i Saudi Arabia. Foto: Scanpix

Setter seg bak rattet i protest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjonen skjer en måned etter at Manal al-Sharif (32) ble pågrepet etter at hun kjørte bil og la ut et klipp fra den «opprørske» handlingen på internett.

Al-Sharif har fortalt at hun ble fengslet i én uke og tvunget til å signere på at hun aldri mer skulle kjøre bil.

Al-Sharif har i samarbeid med andre kvinnelige aksjonister, opprettet en egen side på Facebook kalt Women2Drive. Her krever de at også kvinner skal få lov til å kjøre bil.

I dag startet aksjonen, hvor hundrevis av kvinner har varslet at de vil trosse forbudet. Aksjonen vil pågå inntil kongen har endret loven, ifølge aksjonistene.

- Vi har et ordtak; Regnet starter med en eneste dråpe. Dette er en symbolsk ting, sier Al-Sharif, ifølge CNN.

- Dette er viktig

En saudiarabisk kvinne som CNN har snakket med, forteller at moren kjørte henne og søstrene i hovedgaten Ryadh i dag.

Kvinner, som ønsket å være anonym fordi hun var bekymret for trakassering og mulige represalier, sa at ingen plaget dem.

- Dette er viktige for kvinner her, dette er en av våre rettigheter, sier hun.

På grunn av kjøreforbudet er saudiarabiske kvinner helt avhengige av menn når de trenger å bruke bil for å komme seg fra et sted til et annet. Mange leier utenlandske sjåfører, men hvis de ikke har råd til det, er de prisgitt mannlige familiemedlemmer.

Støttes av Amnesty

Amnesty International støtter kvinnenes aksjon og sier i en kunngjøring at saudiarabiske myndigheter må slutte å behandle kvinner som annenrangs borgere.

Forbudet mot å kjøre bil skaper enorme hindringer for kvinner både når det gjelder transport til arbeid, når de skal ut og handle, og når de skal hente barn på skolen, het det i en uttalelse torsdag.

Forrige gang saudiarabiske kvinner brøt kjøreforbudet var 6. november 1990, da amerikanske styrker hadde strømmet inn til Saudi-Arabia for å forberede krigen som skulle kaste Irak ut av Kuwait igjen.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy