Gullborgen-ranet: Tre dømt etter mafiaparagrafen

Gullborgen i Storgata i Oslo ble ranet 14.februar 2010. Foto: Morten Holm / Scanpix
Gullborgen i Storgata i Oslo ble ranet 14.februar 2010. Foto: Morten Holm / Scanpix

Oslo tingrett har dømt tre personer til opptil fem og et halvt års fengsel etter 38-millionerskuppet mot Gullborgen i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:

• Gullsmedforretningen Gullborgen i Storgata 28 i Oslo ble natt til søndag 14. februar 2010 utsatt for et omfattende tyveri.

• Tyver brøt seg gjennom fem ståldører og en murvegg og forsynte seg med gull og diamanter for 38 millioner kroner fra hvelvet i kjelleren.

• Ransutbyttet er ikke kommet til rette.

• Etter omfattende etterforskning ble totalt 13 personer siktet våren 2010. Politiet mener et albansk kriminelt nettverk står bak. Politiet har i ettertid frafalt siktelsen for flere av dem som opprinnelige ble pågrepet.

• 29. oktober pågrep politiet det de mente var hovedmannen i Albania. Rettssaken mot ham skal gå i Albania.

• Fem menn i alderen 25 til 40 år sto tiltalt i saken – tre av dem ble 16. juni dømt til mellom 4,5 og 5,5 års fengsel.* En sjuende siktet er fortsatt på rømmen.

(Kilde: NTB)

Retten ga under tvil påtalemyndigheten medhold i at albanerne som sto for innbruddet, var en del av en organisert kriminell gruppe.

De la seg imidlertid på en straff som var et halvt til ett år lavere enn aktor Trude Sparre la ned påstand om.

Det ble ikke funnet noen fingeravtrykk etter tyvene. Men DNA-spor, funn av murpuss i en av de tiltaltes bil og spor på utstyr brukt i ranet, felte de tre dømte da Oslo tingrett avsa sin dom torsdag.

En 27-åring og en 32-åring ble dømt til fem og et halvt års fengsel for å ha tatt seg inn i hvelvet natt til søndag 14. februar i fjor.

En 41-åring er dømt til fire og et halvt års fengsel for å ha anskaffet verktøy og disponert leiligheten hvor gullet ble lagret og distribuert fra etter ranet.

Én blankt frifunnet

En 28 år gammel mann var tiltalt for oppbevaring av utstyr før og etter ranet, samt for å ha lånt ut bilen sin til rekognosering i forkant, men ble blankt frifunnet.

Retten fant ikke bilutlånet bevist, og de slår fast at han ikke kunne vite at utstyret en av de andre tiltalte ba om å lagre i garasjen hans, skulle brukes til noe kriminelt.

28-åringen er tidligere ustraffet i Norge, har lovlig opphold og driver et malerfirma.

Påtalemyndigheten mente også en 25-åring var med på kuppet, men retten fant ikke dette bevist. Han ble imidlertid dømt til ett års fengsel for andre innbrudd og for brudd på Utlendingsloven.

Utbyttet borte

Tyvene var utstyrt med slegge, metallsaks, slagdrill og sambandsutstyr da de brøt seg inn i Gullborgen-velvet via en vaskekjeller i bygget.

Tyvene hentet ut gull og diamanter for 38–40 millioner kroner, noe som gjør det til det største gulltyveriet i Norge noensinne. Utbyttet er fortsatt ikke kommet til rette.

Den antatte hovedmannen sitter varetektsfengslet i Albania og skal gjennom en egen rettssak der, mens en sjuende mann fortsatt er på rømmen.

Alle de tiltalte nektet straffskyld for tyveriet, men innrømmet noen av de mindre alvorlige punktene i tiltalen.

Spor fra Hamar

Innbruddsforsøket mot gullforedlingsbedriften K.A. Rasmussen i november 2009 var så likt innbruddet i Gullborgen at politiet ante en sammenheng.

Den 27-årige albaneren ble også dømt for dette forholdet, som Oslo tingrett mener han begikk sammen med to ikke navngitte menn.To av de dømte er allerede varig utvist fra Norge.

For 27-åringen kan domfellelsen få betydning for hans opphold i Norge, skriver tingretten.

Fra kjelleren under Gullborgen. Foto: Politiet/ScanpixFra kjelleren under Gullborgen. Foto: Politiet/Scanpix

Personvernpolicy