Ny regjering i Hellas

Evangelos Venizelos er ny finansminister i Hellas. Foto: EPA/ALEXANDROS BELTES
Evangelos Venizelos er ny finansminister i Hellas. Foto: EPA/ALEXANDROS BELTES

Den greske statsministeren bytter ut viktige poster i regjeringen. Evangelos Venizelos blir ny finansminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venizelos (54) har til nå vært forsvarsminister, og ble samtidig utpekt til visestatsminister. Avtroppende finansminister Giorgos Papakonstantinou får posten som miljøvernminister, melder gresk fjernsyn.

Papandreou håper omrokkeringene skal gjøre det lettere for ham å få gjennomført de økonomiske reformene som EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) krever for å gi landet lån. Opprinnelig skulle den nye regjeringen vært klar allerede torsdag.

Krisemøter

Men etter at flere partifeller i nasjonalforsamlingen trakk seg i protest mot statsministerens håndtering av krisen, og etter stor misnøye hos mange andre representanter, måtte Papandreou i krisemøter og vente med omrokkeringen.

Hellas´nye finansminister, Evangelos Venizelos, har tidligere også vært kulturminister.

Han har også forsøkt å bli valgt til partileder for det sosialdemokratiske regjeringspartiet PASOK, men tapte med klar margin for Papandreou.

Ikke alle var imponert over statsministerens valg av ny finansminister fredag.

Forakt

– Omrokkeringen av regjeringen kommer historisk til å bli sett på med den forakten den fortjener, sier Yannis Varoufakis, økonomiprofessor ved Universitetet i Aten, til Reuters.

– Tatt i betraktning at vi de siste 24 timene er blitt fortalt at Lukas Papademos var Papandreous valg, har Venizelos mistet tillit allerede før han har begynt i jobben som finansminister, legger han til.

Lukas Papademos var tidligere visepresident i Den europeiske sentralbanken (ECB).

Ny utenriksminister

Også utenriksminister Dimitris Droutsas byttes ut og erstattes av Stavros Lambrinidis (49), som sitter i EU-parlamentet, ifølge regjeringstalsmann.

To andre viktige støttespillere i reformarbeidet, helseminister Andreas Loverdos og viseutdanningsminister Giorgos Koutroumanis får økt ansvar, og Koutroumanis ble oppgradert til statsråd.

Papandreou kvittet seg fredag også med to nære medarbeidere, tidligere finansminister Dimitris Droutsas og tidligere miljøvernminister Tina Birbili, som begge er svært upopulære i partiet, melder nyhetsbyrået AFP.

Tillitsvotum

Papandreou ber nå om en tillitserklæring fra nasjonalforsamlingen, og tillitsvotumet ventes å finne sted søndag eller til uken.

Opposisjonsleder Antonis Samaras forlanger nyvalg, men eksperter regner det som svært usannsynlig, med mindre regjeringen ikke får flertall i tillitsvotumet. Flere representanter har hoppet av de siste dagene, men regjeringen har fortsatt flertall i nasjonalforsamlingen.

Den nye regjeringen har frist på seg til utgangen av måneden med å få vedtatt den kontroversielle reformpakken som skal gi innsparinger på over 28 milliarder euro.

Reformene er satt som vilkår fra Hellas’ internasjonale kreditorer for å få nye lån. De smertefulle reformplanene, som kommer i tillegg til allerede gjennomførte kutt, har ført til kjempedemonstrasjoner i Hellas.

Tusenvis av sinte og fortvilte grekere demonstrerer daglig utenfor nasjonalforsamlingen i Aten

Les også: Frykter ukontrollert gresk konkurs

Personvernpolicy