Her kommer litteratur-Spotify

Ordflyt er en kombinert gratis- og betalingsbasert streamingtjeneste for lydbøker på nett (Foto: skjermdump Ordflyt).
Ordflyt er en kombinert gratis- og betalingsbasert streamingtjeneste for lydbøker på nett (Foto: skjermdump Ordflyt).

Lanserer streaming av lydbøker på nett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har som mål å tilby alle lydbøker fra alle norske forlag. Et langsiktig mål er også å tilby bøker på andre språk, sier Håkon Havik i Cappelen Damm til ABC Nyheter.

I samarbeid med WIMP-utviklerne i Aspiro har de laget streaming-tjenesten for lydbøker Ordflyt.

Klassikerne

Ordflyt gir gratis streaming av en rekke eldre titler som har foreldede opphavsrettigheter. Det gjelder blant annet klassiske eldre forfattere som Jane Austen, Emily Brontë, Oscar Wilde og Leo Tolstoy.

- Mange liker klassikerne fordi det er bøker som folk har hatt lyst til å lese, som de nå kan høre i stedet, sier Havik.

Med tillatelse fra forfatterne selv er også enkelte nyere bøker som Erlend Loes «Kurt kurèr» tilgjengelig gratis.

Norske pioneerer

Prinsippet for Ordflyt er basert på tjenester for musikk-streaming som Wimp og Spotify. Det har vært viktig for skaperne å lage noe som er enkelt å bruke.

Håkon Havik er en av de som står bak bok-streamingstjenesten Ordflyt. Håkon Havik er en av de som står bak bok-streamingstjenesten Ordflyt.

Med Ordflyt er det blant annet mulig å høre på forskjellige maskiner, men fremdeles beholde bokmerket i boken man hørte på.

Norsk forlagsbransje har lenge blitt kritisert for å bremse utviklingen innen e-bøker. Med dette pionerprosjektet kan det se ut til at norsk bokbransje nå ligger i forkant av den teknologiske utviklingen.

- Jeg kjenner ikke til noen andre som driver med dette, sier Havik.

Også som app

I prøveversjonen, som har vært tilgjengelig på nett siden desember, finnes et utvalg på cirka 150 bøker og over 1000 lyttetimer.

- 5000 personer har testet oss ut. Vi har holdt på helt underground gjennom Twitter og sosiale medier, og der har det blitt tatt imot med stor begeistring, sier Havik.

Denne uken ble det mulig å laste ned lydbøker som mp3-filer fra nettstedet, og i løpet av sommeren eller høsten kommer en applikasjon for smart-telefoner.

- Dette er fremtiden

Håkon Havik mener at dette er en naturlig utvikling innen nisjemarkedet som lydbøker representerer.

- Nærmere 80 prosent av folk under 30 år bruker streaming-tjenester. Det er overveldende tall. Bruken er sterkt voksende for eldre også. I tillegg er statistikken for salg av smart-telefoner overveldende. For lydbokbransjens del er dette smart. Fremtiden ligger i nettet, sier Havik.

Kan aldri bli som Spotify

Det er likevel en rekke forhold som tilsier at Spotify-suksessen ikke lar seg kopiere.

- Musikk og lydbøker er egentlig ganske forskjellig. Med unntak av barnebøker hører de fleste bare en bok èn gang. En sang kan vare i ett minutt, mens den lengste boka i Ordflyt varer i nesten 20 timer, sier Havik.

- Norge er et lite land og lydbøker koster en del å produsere. Vi forsøker å få de beste norske skuespillerne og vi får ikke solgt det vi lager internasjonalt. Alt dette til sammen gjør at vi tror at det er umulig å lage det samme som Spotify, sier han.

- Lydbøker er på åpent hav her. Vi har ingen offentlige støtteordninger og det koster mye å lage. Folk har vent seg til å laste ned veldig billig. Med alt det i bakhodet så tror jeg ikke at vi har noe annet valg enn å gjøre så godt vi kan for å lage en så bra digital tjeneste som mulig, sier Havik.

Han innrømmer at det har vært en hard prosess å få til dette.

- Det har vært en lang vei å gå, men vi har hatt god støtte fra Cappelen Damm.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy