FAO og OECDs nye landbruksutsyn:Venter urolige, men litt lavere matpriser

Mat og energi: Kanskje lavere landbrukspriser enn i fjor - men uro for at svingninger i energiprisene overføres til matproduksjonen. Foto: Colourbox
Mat og energi: Kanskje lavere landbrukspriser enn i fjor - men uro for at svingninger i energiprisene overføres til matproduksjonen. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landbruksvarer blir dyrere fram til 2020 enn i tiåret bak oss, men forhåpentligvis litt lavere billigere enn i 2010.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går fram av årets globale utsyn over verdens landbruk, OECD-FAO Agricultural Outlook 2011-2020, som ble offentliggjort klokka 11 i dag.

Sterkt svingende landbrukspriser for femte år på rad er en av de største årsakene til uro om matforsyningene til folk verden over.

Veksten i verdens landbruksproduksjon vil årlig stige med 1,7 prosent i årene framover, sammenliknet med et gjennomsnitt på 2,6 i årene bak oss.

Les landbruksrapporten her.

Svakt optimistiske

Men OECD og FAO er svakt optimistiske med hensyn til råvareprisene framover mot 2020:

Prisene vil falle sammenliknet med det høye 2010-2011-nivået, men reelt ligge på et høyere nivå enn foregående tiår.

Kornprisene blir 20 prosent høyere, kjøttprisene 30 prosent høyere enn i årene 2001-2010.

Her kan du lese forventede verdensmarkedspriser på de viktigste råvarene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Troen på litt billigere råvarer skyldes at produksjonen tar seg opp oppmuntret av de høye prisene på landbruksråvarer som har rådd den siste tida.

Det vil igjen gi en sving nedover på prisstatistikken - vel og merke hvis værgudene oppfører seg normalt.

Prisboom på fisk

For første gang er også fisk med i den årlige rapporten som fortsatt heter landbruksutsyn.

Her er situasjonen den at fangsten av villfisk vil stagnere, mens veksten i oppdrettsproduksjon blir halvert, fra årlig 5,6 prosent i perioden 2001-2010, mot 2,8 prosent mot 2020.

Prisen på oppdrettsfisk vil øke med 50 prosent nominelt til 2020, mens villfisk vil gå opp med 20 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se den fallende veksten i fiskeproduksjon.

Spekulanter øker uro

Utsynet analyserer grunnene til de store svingningene i råvareprisene i landbruket, svingninger som på fagspråket kalles volatilitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne pris-uroen gir bekymring for matsikkerheten.

Finansspekulanter har i større grad kastet seg ut i spekulasjon i landbruksvarer de siste årene. I den nye rapporten blir spekulantene utpekt blant de skyldige for den høye prisvolatiliteten.

- De fleste forskere er enige i at det høye nivået på spekulativ aktivitet i future-markedene kan forsterke prisbevegelsene på kort sikt, heter det i rapporten.

Skummelt små lagre

Men spekulantene er langt fra alene om å øke pris-uroen. Her er noen av de viktigste årsakene til unormalt kjappe prissvingninger med større utslag enn det som har vært normalt på markedene for landbruksråvarer:

  • Lave lagernivåer. Lagerhold har kompensert for sviktiende avlinger tidligere. Nå er lagrene mer slunkne i forhold til verdens forbruk.
  • Klimaendringer. Endrer vær-mønsteret og dermed produksjonen.
  • Energipriser. Landbruk er blitt mer koblet til energimarkedet gjennom biodrivstoff, og ved økende avhengighet av energi til transport og kunstgjødsel overfører prisvolatilitet fra energi- til landbruksmarkedene.
  • Økt etterspørsel-mindre vann. Økende etterspørsel i et marked som preges av større problemer med å skaffe nok vann og teknologiutvikling til landbruk.

Biodrivstoff til værs

Bruk av landbruksprodukter til biodrivstoff vil fortsatt vokse betydelig. Utviklingen vil hovedsakelig bli drevet fram av politiske strategier for å gå over til biodrivstoff.

I 2020 vil 13 prosent av korn som også brukes til drivstoff, gå til dette i stedet for mat. 15 prosent av vegetabilsk olje vil gå til bilene. Og 30 prosent av sukkerrørene vil havne på tanken.

Se prognosene for etanolforbruk i USA.

USA er den største aktøren på dette markedet, men EUs fornybardirektiv legger opp til at ti prosent av drivstoffet i 2020 skal stamme fra åkrene.

Se prognosene for biodieselmarkedet i EU.