Arkitekttegnet hytte ved sjøen

Hytta i Vestfold former seg etter berget

RAMMER INN TUNET: Den laveste fløyen skaper et naturlig tun på tomtas laveste punkt, der den gamle hytta en gang sto. © FOTO: Lund Hagem Arkitekter AS (foto: Scanpix).
RAMMER INN TUNET: Den laveste fløyen skaper et naturlig tun på tomtas laveste punkt, der den gamle hytta en gang sto. © FOTO: Lund Hagem Arkitekter AS (foto: Scanpix).

Arkitekten anrettet hytta etter naturen. Heldigvis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tettere på naturen er det vanskelig å komme. Fra soverommene kan hyttegjestene studere de mosegrodde knausene bare en halvmeter unna glassflatene.

Men klaustrofobisk blir det aldri. For denne hytta har også storslagen utsikt over havet.

Rev og bygde nytt

Det lå en gammel hytte her før. Problemet var at den ble bygget på feil sted. Man fikk nemlig følelsen av å være langt inne i skogen.

I tillegg var tomten vrien: Man måtte forsere en dyp sprekk for å komme opp til knausene som kunne by på sjøutsikt.

– Folk som så hva slags tomt vi hadde kjøpt, lurte på hvor vi hadde tenkt å plassere den nye hytta, sier hytteeieren.

– Der skal hytta stå, sa arkitekt Einar Hagem, og pekte på sprekken.

Prosjektet viser dermed hvordan en tilsynelatende umulig tomt kan avføde særpreget arkitektur.

RAMMER INN TUNET: Den laveste fløyen skaper et naturlig tun på tomtas laveste punkt, der den gamle hytta en gang sto. © Foto: Lund Hagem Arkitekter ASRAMMER INN TUNET: Den laveste fløyen skaper et naturlig tun på tomtas laveste punkt, der den gamle hytta en gang sto. © Foto: Lund Hagem Arkitekter AS

Bevarte den fineste delen

– Utgangspunktet for alle hytter bør være å lage en god uteplass eller to. Mange hytter er plassert på den fineste delen av tomten. Der bør man ikke bygge. For det er der uteplassen bør være, mener arkitekten.

Fremfor å fyre løs med dynamitt og sprenge seg ned i fjellet ble hytta satt på påler – rett oppå sprekken.

Slik legger hytta seg som en bro over den ufremkommelige delen av tomten samtidig tomtens tre platåer – uteplassene – bindes sammen.

TO ETASJER, MEN IKKE RUVENDE: Selv om hytta løper over to nivåer, har bygningen en diskret framtoning i terrenget. © Foto: Espen Grønli TO ETASJER, MEN IKKE RUVENDE: Selv om hytta løper over to nivåer, har bygningen en diskret framtoning i terrenget. © Foto: Espen Grønli

Langstrakt bygning

Som en slange kveiler hytta seg fra det ene nivået, og opp til det andre. De private rommene – altså soverom og gjesterom – er plassert i den nedre delen, mens fellesrommene – allrom med stue og kjøkken – er plassert på det øverste nivået.

– Om vinteren er det kaldt å gå mellom allrommet og soverommene. Men noen sekunder med kulde må man tåle. Vi tar på oss jakke, men fordi de utvendige gangarealene er overbygd, trenger vi ikke å ta på sko, sier eieren.

BEVEGER SEG I PLAN OG SNITT: Hytta ligger som en slange i terrenget og snor seg både horisontalt og vertikalt. © Foto: Espen Grønli BEVEGER SEG I PLAN OG SNITT: Hytta ligger som en slange i terrenget og snor seg både horisontalt og vertikalt. © Foto: Espen Grønli

Uteplasser for all slags vær

Familien ble overrasket over hvor godt de likte seg på hytta vinterstid.

– Alle uteplassene gjør det mulig å være ute, uansett vindforhold og temperatur. Når det er nordavind er det lunt ved plassen foran kjøkkenet. Når det er sønnavind, trekker vi ned på tunet der det er lunere.

Og når det er helt vindstille klatrer familien opp på det øverste platået – rett ovenfor hytta.

Her oppe har de et 360 graders utsyn over Vestfold. Og et godt stykke lenger.

Også nede i allrommet henvender hytta seg naturlig mot sør.

Derfra farer blikket over milde sva og duknakkede furutrær, ned til det glitrende vannet i bukta og helt dit hvor himmel møter hav i en tynn, svart strek.

DEN NYE UTSIKTEN: Utsynet mot sør er et av den nye hyttas fremste kvaliteter. Utemøblene er fra Ikea. © Foto: Espen GrønliDEN NYE UTSIKTEN: Utsynet mot sør er et av den nye hyttas fremste kvaliteter. Utemøblene er fra Ikea. © Foto: Espen Grønli

Terrengtilpasning

Selv om hytta løper over to nivåer, har hytta en diskret fremtoning i terrenget: ikke minst sett fra sjøsiden. Om man ser noe i det hele tatt.

Arkitekter flest er uttalt opptatt av terrengtilpasning, og Einar Hagem i Lund Hagem arkitekter er intet unntak:

– Den største utfordringen var å tilpasse hytta til tomten. Det er feil når hytter får dominere i landskapet. Vi mener å ha lyktes med å la hytte underordne seg terrenget, sier Hagem.

Strengt tatt gjør hytta mer enn å underordne seg; den synes også å utnytte de kvalitetene som finnes på tomten.

– Naturen her er dramatisk i liten målestokk, og rommene har et nært forhold til fjellet utenfor.

LUFTIG HOVEDROM: Allrommet i den øverste fløyen byr på utsikt i fire himmelretninger. Både gulv, vegger, himling og fast innredning er konsekvent holdt i kvistfri furu. En halvvegg og en skyvedør gjør det mulig å bruke enden av rommet som gjesterom eller tv-stue. © Foto: Espen Grønli LUFTIG HOVEDROM: Allrommet i den øverste fløyen byr på utsikt i fire himmelretninger. Både gulv, vegger, himling og fast innredning er konsekvent holdt i kvistfri furu. En halvvegg og en skyvedør gjør det mulig å bruke enden av rommet som gjesterom eller tv-stue. © Foto: Espen Grønli

NÆRUTSIKT MOT GRANITTEN: Rause vindusflater mot nord gjør at den enorme knausen blir en markant del av interiøret. © Foto: Lund Hagem Arkitekter AS NÆRUTSIKT MOT GRANITTEN: Rause vindusflater mot nord gjør at den enorme knausen blir en markant del av interiøret. © Foto: Lund Hagem Arkitekter AS

Tre millioner for hytta

FØRENDE ARKITEKTER: Svein Lund og Einar Hagem (t.h.) driver et av Norges ledende arkitektkontorer. For tiden er deres mest profilerte arbeid prosjektet Diagonale, som skal bli det nye hovedbiblioteket i Bjørvika i Oslo. Modellen på bildet viser spahotellet ved Kragerø, ferdigstilt i 2008. © Foto: Lund Hagem Arkitekter FØRENDE ARKITEKTER: Svein Lund og Einar Hagem (t.h.) driver et av Norges ledende arkitektkontorer. For tiden er deres mest profilerte arbeid prosjektet Diagonale, som skal bli det nye hovedbiblioteket i Bjørvika i Oslo. Modellen på bildet viser spahotellet ved Kragerø, ferdigstilt i 2008. © Foto: Lund Hagem Arkitekter

Samtidig innrømmer arkitekten at man ikke kan få alt man ønsker seg:

– Det er en langstrakt hytte, og avstanden mellom soverom og fellesrom er stor. Men vi mener at fordelene ved denne løsningen veier opp for ulempen det er å gå utendørs for å komme fra den ene sonen til den andre.

Hyttas totale lengde er på hele 40 meter. Arealet summerer seg til 80 kvadratmeter.

Byggekostnadene beløp seg til ca. tre millioner. Men det kunne fort blitt mye dyrere.

Kostnadsbesparende tiltak

– Det har ikke vært utført noe sprenging, noe som bidrar til å holde kostnadene nede. I tillegg brukte vi furu både ute og inne, noe som både har et økonomisk og et estetisk aspekt:

- Ved å holde set til ett treslag kan man bestille vinduer og dører i det treslaget uten tillegg i prisen, lyder tipset fra arkitekten.

NÆRT PÅ NATUREN: Utsikten fra soverom/barnerom står i sterk kontrast til havsutsikten fra allrommet ett nivå høyere. © Foto: Espen Grønli NÆRT PÅ NATUREN: Utsikten fra soverom/barnerom står i sterk kontrast til havsutsikten fra allrommet ett nivå høyere. © Foto: Espen Grønli

DRAMATISK ADKOMST: Den digre knausen som krager utover et lite vannspeil er et av tomtens mest dramatiske innslag. © Foto: Espen Grønli DRAMATISK ADKOMST: Den digre knausen som krager utover et lite vannspeil er et av tomtens mest dramatiske innslag. © Foto: Espen Grønli

Les også:

Denne hytta er bygget for all slags vær

Her er de beste materialene til terrassen

Her er årets utemøbler

Stor test av iskrem på boks

Artikkelen ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:02 Motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Oslo-tunnel18:23 Reuters: Saudi-Arabia og Russland nærmer seg enighet om rekordstort oljekutt18:20 Ny dyster rekord i New York18:18 To nye dødsfall ved sykehjem i Bærum17:47 Hundre italienske leger har mistet livet17:30 Brannvesenet blir hindret av turfolkets biler17:29 Mann døde i kiteulykke i Sirdal i Agder17:02 – Verden står overfor den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet16:28 6,6 millioner nye arbeidsledige i USA15:42 Pågrepet for knivtrussel på McDonalds15:37 Kronprinsen åpnet digital coronadugnad15:07 – På denne tiden av dagen pleier vi ha rundt ti stykker på glattcella14:51 Siv Jensen i mandolin-ulykke: – Jeg er en liten fingertupp mindre14:31 106 døde i Sverige siste døgnet14:11 Omstridt pastor: – Sanne kristne er ikke redd for å dø13:46 Drapssiktet ektemann varetektsfengslet i Trondheim13:45 Sør-Korea: Friskmeldte får påvist viruset på nytt13:10 Manchester United delte ut 3500 gaver til helsearbeidere12:10 Ukjent drama da Norge ba om hjelp: Sverige avslo to ganger12:10 Arkivverket avslører britisk invasjonsplan fra 194009:45 Mann pågrepet etter å ha skutt en mann i beinet i Larvik09:42 FIS' rennsjef ser ikke for seg en normal langrennssesong08:56 Xi advarer mot mulig ny smittebølge08:36 Nent Group mister Champions League-fotballen – sikret seg «lillebroren»08:18 80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet08:09 To menn pågrepet etter bildrama i Oslo07:21 Trump gjentok kritikken av WHO07:00 Slik behandles coronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00 FHIs corona-app kommer like over påske06:45 Sjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Mann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11 Studie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45 6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31 Macron med full støtte til WHO04:29 Tre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07 Kina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34 Venezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12 Erna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10 Fransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45 Den afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32 Millionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49 Linda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29 Medietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09 Premier League-spillerne gir til helsevesenet23:00 Premier League-spillerne gir til helsevesenet21:29 Herreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21 Saudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05 Ansatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45 TV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01 To reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50 Supermåne på himmelen natt til torsdag19:48 WHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29 Forførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28 Tre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27 FHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04 Uværet har truffet Nordland med full styrke19:04 Stor kvalitetsforskjell på coronatester19:01 Seks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15 Tysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14 Stortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54 Pave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44 Coronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26 Bernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03 Anne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24 Seks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22 POD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17 Eier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24 Nordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45 VG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05 96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44 Slik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38 260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30 To dømt for voldtekt av ung gutt13:26 Slik håndterer du corona-angsten13:12 Analyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03 Lurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44 Solskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16 Skytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06 Nedbør over hele landet i påsken10:44 Trump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38 Forsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19 Johnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56 Haaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55 Mann siktet for drap på kona i Trondheim08:10 Rakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02 Riise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44 Go-Ahead dropper togavganger07:30 Trump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27 Countrylegenden John Prine er død07:05 Statsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00 Ingen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59 Dette skjer i dag05:50 Dette skjedde i natt05:30 Koronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30 Koronakrisen samler italienerne politisk05:17 6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00 FHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07 Tallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn
Siste nytt
19:02NorgeMotorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Oslo-tunnel18:23VerdenReuters: Saudi-Arabia og Russland nærmer seg enighet om rekordstort oljekutt18:20VerdenNy dyster rekord i New York18:18NorgeTo nye dødsfall ved sykehjem i Bærum17:47VerdenHundre italienske leger har mistet livet17:30NorgeBrannvesenet blir hindret av turfolkets biler17:29NorgeMann døde i kiteulykke i Sirdal i Agder17:02Verden– Verden står overfor den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet16:28Verden6,6 millioner nye arbeidsledige i USA15:42NorgePågrepet for knivtrussel på McDonalds15:37NorgeKronprinsen åpnet digital coronadugnad15:07Penger– På denne tiden av dagen pleier vi ha rundt ti stykker på glattcella14:51NorgeSiv Jensen i mandolin-ulykke: – Jeg er en liten fingertupp mindre14:31Verden106 døde i Sverige siste døgnet14:11VerdenOmstridt pastor: – Sanne kristne er ikke redd for å dø13:46NorgeDrapssiktet ektemann varetektsfengslet i Trondheim13:45Helse og livsstilSør-Korea: Friskmeldte får påvist viruset på nytt13:10SportManchester United delte ut 3500 gaver til helsearbeidere12:10VerdenUkjent drama da Norge ba om hjelp: Sverige avslo to ganger12:10NorgeArkivverket avslører britisk invasjonsplan fra 194009:45NorgeMann pågrepet etter å ha skutt en mann i beinet i Larvik09:42SportFIS' rennsjef ser ikke for seg en normal langrennssesong08:56VerdenXi advarer mot mulig ny smittebølge08:36SportNent Group mister Champions League-fotballen – sikret seg «lillebroren»08:18Norge80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet08:09NorgeTo menn pågrepet etter bildrama i Oslo07:21VerdenTrump gjentok kritikken av WHO07:00Helse og livsstilSlik behandles coronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00NorgeFHIs corona-app kommer like over påske06:45NorgeSjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeMann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11VerdenStudie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45Norge6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31VerdenMacron med full støtte til WHO04:29NorgeTre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07VerdenKina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34VerdenVenezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12VerdenErna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10VerdenFransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45VerdenDen afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32NorgeMillionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49VerdenLinda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29NorgeMedietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet23:00SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet21:29VerdenHerreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21VerdenSaudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05NorgeAnsatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45KulturTV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01NorgeTo reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50NorgeSupermåne på himmelen natt til torsdag19:48VerdenWHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29VerdenForførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28NorgeTre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27Helse og livsstilFHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04NorgeUværet har truffet Nordland med full styrke19:04NorgeStor kvalitetsforskjell på coronatester19:01NorgeSeks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15VerdenTysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14NorgeStortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54VerdenPave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44NorgeCoronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26VerdenBernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03NorgeAnne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24NorgeSeks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22Helse og livsstilPOD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17NorgeEier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24ForbrukerNordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45SportVG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05Verden96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44NorgeSlik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38Norge260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30NorgeTo dømt for voldtekt av ung gutt13:26HelseSlik håndterer du corona-angsten13:12NorgeAnalyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03VerdenLurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44SportSolskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16SportSkytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06NorgeNedbør over hele landet i påsken10:44VerdenTrump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38Helse og livsstilForsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19VerdenJohnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56SportHaaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55NorgeMann siktet for drap på kona i Trondheim08:10VerdenRakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02SportRiise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44NorgeGo-Ahead dropper togavganger07:30VerdenTrump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27KulturCountrylegenden John Prine er død07:05VerdenStatsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00NorgeIngen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59NorgeDette skjer i dag05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKoronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30VerdenKoronakrisen samler italienerne politisk05:17Norge6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00NorgeFHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07VerdenTallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn
Populært