Iran vil sende apekatt til verdensrommet

Iran vil gjøre en levende apekatt til astronaut i sommer. Dette annonserte de onsdag, etter at de hadde satt observasjonssatelitten Rasad-1 i bane rundt jorda. Foto: Colourbox og AP Photo/Irans forsvarsdepartement,Vahid Reza Alaei
Iran vil gjøre en levende apekatt til astronaut i sommer. Dette annonserte de onsdag, etter at de hadde satt observasjonssatelitten Rasad-1 i bane rundt jorda. Foto: Colourbox og AP Photo/Irans forsvarsdepartement,Vahid Reza Alaei

Har tidligere sendt ut en rotte, skilpadder og ormer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iran planlegger å sende en levende apekatt ut i rommet i sommer. Det fortalte landets øverste sjef for romfart etter lanseringen av Rassad-1-satellitten onsdag, ifølge AFP.

I februar lanserte president Mahmoud Ahmadinejad en romkapsel designet for å frakte en levende apekatt ut i verdensrommet, sammen med fire nye prototyper av hjemmebygde satellitter som Iran håper å lansere før mars 2012.

Menneske i 2020

- Kavoshgar-5-raketten vil bli lansert i løpet av måneden Mordad (23. juli til 23. august), med en 285-kilos kapsel som skal frakte en ape til en høyde på 120 kilometer, sa Hamid Fazeli, leder av Irans romfartsorganisasjon.

Fazeli ser på dette som Irans første skritt mot å sende et menneske ut i verdensrommet, noe de planlegger å gjøre i 2020.

Iran sendte en rotte, skilpadder og ormer om bord i en Kavoshgar-3 rakett i 2010.

Observasjonssatelitt

På onsdag satte den islamske republikken satelitten Rassad-1(Observasjon-1) i bane 260 kilometer over jorden, ifølge iransk media.

Rassad-1, som går rundt jorda 15 ganger hver 24. time, og har en to måneders livssyklus, vil bli brukt til å fotografere planeten og overføre bilder.

Iran, som først satte en satellitt i bane i 2009, har skissert et ambisiøst romprogram, noe som har gitt opphav til bekymringer i Vesten. Vestlige makter frykter at Irans romagenda kan være knyttet til utvikling av atomvåpen.

Teheran har imidlertid gjentatte ganger benektet at militære ambisjoner ligger til grunn for deres omstridte kjernefysiske og vitenskapelige programmer.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy