- Jeg har ingen skjult agenda

STILLER TIL NETTMØTE: Forfatter av boka "Forfalskningen" Geir Selvik Malthe-Sørensen holder opp fotografi av Treholt-kofferten. Foto: Scanpix
STILLER TIL NETTMØTE: Forfatter av boka "Forfalskningen" Geir Selvik Malthe-Sørensen holder opp fotografi av Treholt-kofferten. Foto: Scanpix

Treholt-forfatteren svarte på lesernes spørsmål under nettmøte i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Geir Selvik Malthe-Sørenssen, forfatteren av Treholt-boka, utløste i fjor høst en ny runde i Treholt-saken etter påstander om at det såkalte pengebeviset var forfalsket.

For én uke siden gikk gjenopptakelseskommisjonen hardt ut mot innholdet i boka hans , da de nok en gang konkluderte med at spiondømte Arne Treholt ikke får saken sin opp på nytt.

I en kronikk i ABC Nyheter i går holder forfatteren av boka fast ved at pengebeviset er forfalsket og at Kommisjonen har trukket gal konklusjon.

Les kronikken: Løgn eller udugelighet?

«Enten så lyver Helen Sæter bevisst, eller så har hun ikke lest alle saksdokumentene og heller ikke gjort de nødvendige undersøkelser for å opplyse saken. Jeg vet ikke hva som er verst for en leder av en gjenopptakelseskommisjon», konluderer forfatteren.

I dag stilte Treholt-forfatteren til nettmøte etter at leserne hadde sendt inn sine spørsmål. Her kan du lese hva han svarte:

Spørsmål:

Hvorfor tror du at GK ikke kunne tillate åpne høringer og kontradiksjon i tilknytning til bildebevisene?

Svar: Jeg tror Gjenopptakelseskommisjonen ikke ønsket en åpen høring, fordi det ville dokumentere at det ikke er teiprester på Fornebubildet, og at epleklistremerket er den svarte rundingen som sees nærmest kamera. med andre ord, at pengebeviset er forfalsket. De britiske ekspertene som Harald Stabell hyret inn, har lang fartstid med denne type arbeide, og er ansett som de beste i Europa I tillegg jobber de vesentlig for britisk påtalemyndighet og nyter stor tillit i det britiske rettssystemet.

En slik høring ville avdekket at undersøkelsene til de svenske og danske politiinstituttene ikke kan sammenlignes med de britiske. Politiinstituttene i Norden har verken gjennomført fotogrammetriske undersøkelser eller såkalte morfologiske undersøkelser som i følge britene er nødvendig for å kunne konkludere med noe som helst. Hilsen Geir

Spørsmål: En tapebit på en koffert som det er umulig å se hvilken vei den bæres da den er identisk på høyre og venstre side. Hvordan er du sikker på at kofferten ble avbildet riktig/samme vei begge gangene ?

Svar: Det er jeg helt sikker på i og med analysene som er gjennomført i England To britiske eksperter(omtalt over) har konkludert med henholdsvis "strong support" og "without no doubt" at epleklistremerket er nærmest kamera på Fornebubildet. Hilsen Geir

Spørsmål: 1) Hvorfor er dine uttalelser og etterforskning mer troverdig enn andres? 2) Hvorfor var du ikke da med i en etterforskningsgruppe som kunne belyst det bedre enn andre?

Svar: Jeg mener at mitt svar er helt troverdig, blant annet på grunnlag av de tekniske undersøkelsene som er foretatt i England. I tillegg er det en rekke andre indisier i saken som peker mot at bildebeviset er fabrikkert. Kommisjonens forsøk på å hevde at en helhetsvurdering av de andre bevisene går foran de tekniske bevisene synes jeg faller på sin egen urimelighet. Det blir som å sete til side et dna spor til fordel for forklaringer til gjerningsmannen og hans venner. Når det gjelder de mange andre svakhetene ved kommisjonen avgjørelse, må jeg vise til min kronikk som det ligger lenket til i denne saken.

Når det gjelder spørsmål to, vet jeg ikke helt om jeg forstår deg riktig. Jeg har skrevet en bok om pengebeviset i Treholt-saken, aldri vært med i noen etterforskningsgruppe. Kommisjonen avhørte med to ganger, men var på ingen måte interessert i videre assistanse. Jeg hadde i prinsippet heller ikke tilgang til noe av materialet de utarbeidet, og undersøkelsene de utførte. Advokat Harald Stabell ble nektet å vise materialet til noen andre enn sin egen klient. Hilsen Geir.

Spørsmål: Hei, for meg ser det ut til å være enkelt, det er bare å oppgi kilden som kan bekrefte det du har skrevet, så får vi en stopp på saken?

Svar: Det er nok dessverre ikke så enkelt. Min kilde ga opplysninger til meg i 2006, som også ble viderelevert til kommisjonen den gang. Men han ba meg om kildevern, fordi han fryktet problemer fra sine tidligere kolleger i PST hvis han sto fram. Som journalist er kildevernet hellig, uansett hvor mye jeg aller helst ønsker at han skal stå fram. Alt jeg kan gjøre er å forsøke å overtale han, og det har jeg også gjort.

Men når man i ettertid ser hvordan både deler av media, spesielt VG, samt kommisjonen behandler en varsler som står fram, skjønner jeg at andre foretrekker å være anonyme, innbefattet min egen kilde. Hilsen Geir

Spørsmål: Hva mener du er det viktigste beviset du har, på at det har foregått tukling med bevisene ? Mener du selv at du kan bevise dette, i en eventuell rettsak ?

Svar: Det viktigste beviset er uten tvil Fornebubildet, sammenholdt med de tre bildene av kofferten dette bildet dokumenterer at ransakingsbildene ikke kan være tatt før etter pågripelsen av Treholt, 20. januar 1984.

Ja, jeg ønsker en rettsak velkommen, men tviler på om pot-spanerne står ved sine trusler. En rettsak mot boka ville dokumentere at pengebeviset er forfalsket, og ville ført til en nye runde i kommisjonen. Hilsen Geir

Spørsmål: Hvorfor skal vi feste mer lit til deg, dine kilder og konklusjoner enn dine motparter i denne saken? Mengden av "åpne kort" trekker vel ikke i din favør, eller...?

Hva anbefaler du "samfunnet" å gjøre for å få en riktig domsavsigelse som alle aksepterer - om det over hode er mulig?

Svar: Det du skal feste lit til er verken meg eller kommisjonen, men det vi dokumenterer. Når det gjelder pengebeviset, mener jeg dokumentasjonen som er fremlagt gjennom de britiske ekspertene er mer enn overbevisende. Du skal også huske på at det i en slik sak ikke er et krav til 100 prosent bevisføring, men vi skal klare å dokumentere en sannsynlighetsovervekt for at det kan ha vært et forfalsket bevis i saken, så skal en ny domstol ta stilling til skyldspørsmålet.

Her i denne saken har kommisjonen på mange måter opptrådt som både statsadvokat og dommer i ett. Husk at kommisjonen egentlig skal være sikkerhetsventilen i vårt rettssystem, og ta seg av de svakeste av de svake, de som domfelles dor handlinger de ikke har utført, eller utsettes for overgrep under politietterforskningen. Så får andre vurdere hvordan denne sikkerhetsventilen fungerer i Norge.

Jeg har hele tiden vært for åpenhet, og det var Stabell og Treholt som selv tok til orde for åpne høringer. Vi har også støttet den samlede presses krav om innsyn i alle dokumenter Jeg er overbevist om at offentlighet vil gavne Treholts sak.

Vanskelig å anbefale noe til samfunnet, som du sier. Men jeg mener saken må få en fair trial. Den må belyses i åpenhet, av mennesker som ikke legger føringer under etterforskningen. det må foretas åpne høringer om bevis, og aller helst åpne avhør av de gamle pot-spanerne.

Hilsen Geir

Spørsmål: Treholt er skyldig i landsvik. Helt fra dommen falt har der vært en gruppe mennesker som har ivret, fanatisk jobbet for å få han fri eller straffen redusert. Har dere / du en skjult agenda. Er det noe om dere / deg vi burde ha kjennskap til?

Svar: Jeg er en journalist med 25 års bakgrunn fra riksmedia som ikke har noen annen skjult agenda enn å forsøke å finne ut hva som egentlig skjedde med pengebeviset for 25 år siden. Det er interessant det du tar opp. Treholtsaken har en del helt klare spilleregler. I andre saker kan man derimot stille kritiske spørsmål, uten å bli stemplet som en del av en menighet, det er vanskelig i Treholt-saken. Hva er galt i å stille kritiske spørsmål? Hvordan kan du vite at alt gikk korrekt for seg i lagmannsretten i 1985, og ikke minst under forberedelsene til saken?

Hvorfor ønsker ingen offentlige personer i Norge en kritisk gjennomgang av saken? Hvorfor alt dette meningsløse hemmeligholde 30 år etter. PST hemmeligholdt seks sider av dommen mot Treholt fram til for få uker siden. Når siden ble offentliggjort var det et eneste stort gjesp. Her lå det absolutt ingen grunn til gradering. Hvorfor ble da sidene gradert?

Hvorfor ønsker ikke kommisjonen en åpen høring? Og hvorfor knebles advokat Harald Stabell på hender og føtter, slik at han ikke kan gjennomføre egne undersøkelser for å etterprøve kommisjonens arbeid. Kommisjonen har nektet Stabell å vise underlagsdokumentene i saken til andre enn sin egen klient?

Hva er de så redde for?

Hilsen Geir

Geir Selvik Malthe-Sørenssen jobber også som journalist for ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:30 Trump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27 Countrylegenden John Prine er død07:05 Statsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00 Ingen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59 Dette skjer i dag05:50 Dette skjedde i natt05:30 Koronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30 Koronakrisen samler italienerne politisk05:17 6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00 FHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07 Tallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36 USAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38 Lærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00 Wuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39 Støre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14 Utvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04 Sykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53 Helsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28 Mann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10 Nordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09 Dansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35 Lørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30 Flere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28 Kommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12 Ekspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57 Dødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38 Sissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25 Kontroll på brann i Ålesund sentrum19:23 Norske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16 Kinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09 Oslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02 Solskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57 Nytt coronadødsfall i Stavanger18:44 Mann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24 Flere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14 Mann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11 Trumps pressetalskvinne slutter16:56 Har vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22 Politiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07 Hytteforbudet oppheves15:12 Kultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10 Johannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49 Vi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10 Mot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47 Fagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17 Person funnet død i fjæra i Trondheim13:14 Israel slår tilbake mot corona-påstander12:09 New Zealands helseminister sier han er en idiot12:01 Schmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58 Oslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19 Erna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15 Medlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42 Enige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29 Riise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57 Overvekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39 Flytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05 Her ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58 Far dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25 Her er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15 50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Gigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53 Virusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45 5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57 Trump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23 Kardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08 Siktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08 30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38 Mann drept av hai i Australia01:11 Nominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40 Johnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28 Trump ber for sin venn Boris Johnson23:57 Stoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50 Valguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36 Trump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47 Park kan bli omgjort til gravplass i New York21:27 Elton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19 Boris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10 Hvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46 Roskilde-festivalen avlyses20:26 Stor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19 Danske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11 Oslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59 – Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52 Togselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30 Bond-skuespiller Honor Blackman er død19:24 Ble verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22 Henter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04 Nekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49 Ja, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37 Pep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28 FHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14 Høie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08 Roy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57 Norwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48 Hadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39 76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18 Overlege frykter lemping på coronatiltak14:15 Slik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker
Siste nytt
07:30VerdenTrump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27KulturCountrylegenden John Prine er død07:05VerdenStatsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00NorgeIngen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59NorgeDette skjer i dag05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKoronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30VerdenKoronakrisen samler italienerne politisk05:17Norge6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00NorgeFHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07VerdenTallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36VerdenUSAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38NorgeLærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00VerdenWuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39NorgeStøre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14NorgeUtvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04NorgeSykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53NorgeHelsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28NorgeMann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10NorgeNordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09VerdenDansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35NorgeLørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30NorgeFlere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28NorgeKommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12PengerEkspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57VerdenDødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38KulturSissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25NorgeKontroll på brann i Ålesund sentrum19:23ReiseNorske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16VerdenKinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09NorgeOslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02SportSolskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57NorgeNytt coronadødsfall i Stavanger18:44NorgeMann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24VerdenFlere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14NorgeMann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11VerdenTrumps pressetalskvinne slutter16:56KulturHar vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22NorgePolitiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07NorgeHytteforbudet oppheves15:12NorgeKultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10SportJohannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49Helse og livsstilVi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10NorgeMot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47NorgeFagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17NorgePerson funnet død i fjæra i Trondheim13:14VerdenIsrael slår tilbake mot corona-påstander12:09VerdenNew Zealands helseminister sier han er en idiot12:01SportSchmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58NorgeOslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19NorgeErna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15VerdenMedlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42PengerEnige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29SportRiise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57VerdenOvervekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39SportFlytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05VerdenHer ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58NorgeFar dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25NorgeHer er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15Kultur50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenGigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53NorgeVirusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45Norge5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57VerdenTrump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23VerdenKardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08NorgeSiktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08Norge30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38VerdenMann drept av hai i Australia01:11VerdenNominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40VerdenJohnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28VerdenTrump ber for sin venn Boris Johnson23:57VerdenStoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50NorgeValguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36VerdenTrump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47VerdenPark kan bli omgjort til gravplass i New York21:27KulturElton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19VerdenBoris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10NorgeHvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46KulturRoskilde-festivalen avlyses20:26NorgeStor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19VerdenDanske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11NorgeOslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59Verden– Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52NorgeTogselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30VerdenBond-skuespiller Honor Blackman er død19:24KulturBle verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22VerdenHenter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04NorgeNekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49NorgeJa, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37VerdenPep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28NorgeFHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14NorgeHøie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08PolitikkRoy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57NorgeNorwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48VerdenHadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39Verden76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18Helse og livsstilOverlege frykter lemping på coronatiltak14:15Helse og livsstilSlik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker
Populært