NHO-presidenten Norges mektigste kvinne

NHO-president Kristin Skogen Lund tronet på toppen da Trygve Hegnar onsdag kveld presenterte tidsskriftet Kapitals liste over de mektigste kvinnene i Norge. Foto: Kyrre Lien / Scanpix.
NHO-president Kristin Skogen Lund tronet på toppen da Trygve Hegnar onsdag kveld presenterte tidsskriftet Kapitals liste over de mektigste kvinnene i Norge. Foto: Kyrre Lien / Scanpix.

NHO-president og Telenor-direktør Kristin Skogen Lund topper Kapitals liste over Norges mektigste kvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landets 10 mektigste kvinner

Kapital har satt opp listen over de 100 mektigste kvinnene i Norge. Her er de ti mektigste i kåringen.

1. Kristin Skogen Lund.

NHO-president og konserndirektør i Telenor. Kunnskapsrik, imponerende nettverk og innflytelsesrike stillinger. Unike personlige egenskaper.

2. Hanne Bjurstrøm.

Arbeidsminister fra Ap med ansvar for blant annet pensjonsreform, inkluderende arbeidsliv og NAV, alt sammen tunge områder som er viktig for folk flest.

3. Erna Solberg.

Høyre-leder i stigende posisjon. Har sittet i samtlige komiteer på Stortinget. Ligger an til å bli Norges neste statsminister.

4. Nina Frisak.

Regjeringsråd ved Statsministerens kontor. Bevis på at du kan være anonym og likevel ha stor makt. Styrer Stoltenbergs stab. Deltar alltid i regjeringskonferanser. Ekstremt viktig byråkrat.

5. Kristin Halvorsen.

SV-lederen falt fra topp tre (også helt øverst) da hun gikk fra posten som finansminister til kunnskapsminister i Stoltenbergs regjering. Fortsatt svært mektig, blant annet som medlem av regjeringens underutvalg.

6. Anne Carine Tanum.

Bokhandler-arvingen er ifølge Kapital «årets kvinnelige komet». Klatrer 92 plasser på maktlista fra i fjor. Styremedlem i Helse Sør-Øst, styreleder i DnB NOR og i stiftelsen Litteraturhuset, tidligere styreleder i NRK.

7. Liv Signe Navarsete.

Sp-lederen holder seg på topp 10-lista tross et omstridt gullarmbånd og hennes vulkanske temperament, heter det i begrunnelsen. Leder det viktige Kommunaldepartementet og er medlem av regjeringens mektige underutvalg.

8. Grete Faremo.

Viser gjennomføringskraft og evne til å bruke sin posisjon tross hardt press mot forsvarsministeren fra flere kanter.

9. Siv Jensen.

Frp-lederen leder det nest største opposisjonspartiet, avgjørende for et regjeringsskifte og med sentrale posisjoner i Stortinget.

10. Magnhild Meltveit Kleppa.

Toneangivende statsråd i et viktig departement for folk flest. Har stått rak i stormen – blant annet rundt NSB – og ridd den av.

Det er første gang i historien at en næringslivsleder klatrer til topps i magasinets kåring over landets mektigste kvinner. Tidligere er det politikere og kvinner fra offentlig forvaltning som har kapret tetplassene.

– Vi har aldri tidligere hatt en næringslivskvinne med så mye makt og innflytelse som Kristin Skogen Lund, slår Kapital-redaktør Vibeke Holth fast overfor NTB.

Takker for pris

Skogen Lund sier det er hyggelig å bli plassert på makttoppen. Hun tar imot utmerkelsen ikke bare på vegne av seg selv, men også norsk næringsliv, Telenor og NHO, sier hun.

Noen feiring ut over å delta på prisutdelingen onsdag kveld blir det likevel ikke tid til.

– Juni er en travel måned både på jobb og hjemme, forklarer firebarnsmoren.

Kunnskapsrik

Kristin Skogen Lund leder flere tusen Telenor-ansatte som konserndirektør med ansvar for aktiviteter i Norden og Broadcast. Som NHO-president er hun øverste tillitsvalgte blant ledere fra 20.000 bedrifter med over en halv million ansatte.

– Kapital kårer Skogen Lund til landets mektigste kvinne fordi hun er en usedvanlig kunnskapsrik person med et imponerende nettverk, og som besitter fremtredende, tunge stillinger i flere viktige norske selskaper, sier Holth.

Selv mener Skogen Lund at det ikke alltid er interessant å trekke inn kjønnsperspektivet i maktsammenheng.

– Det viktige er at makten er spredd på et mangfold som er bredere enn bare kjønn. Jeg oppfatter at det er blitt et større mangfold innenfor ledelse i løpet av de siste årene, og det er positivt og nyttig, sier NHO-presidenten til NTB.

Initiativrik brubygger

Fjorårets maktvinner arbeidsminister Hanne Bjurstrøm er i år skjøvet ned til andreplassen. Hun har ifølge Kapital vært mindre synlig og initiativrik det siste året, mens Skogen Lund har gått motsatt vei.

– Som NHO-president har Skogen Lund bidratt til å avlive myten om at næringslivet stort sett består av dresskledde menn i gutteklubben Grei. Hun fremstår som mer ydmyk enn sine forgjengere og får i større grad folket med seg. Hennes politiske ståsted er også forankret mer i sentrum, mellom Ap og Høyre. Disse nøkkelegenskapene og holdningene gjør at hun i fremtiden kan bli en viktig brubygger mellom NHO og LO, sier Holth.

Danker forgjengerne

Kapital-redaktøren mener Skogen Lund har «unike egenskaper» som stemmer godt med NHOs kjerneverdier; modig, samspillende, tilgjengelig og troverdig.

– Her scorer hun langt høyere enn forgjengerne. Hun fremstår som mild, men likevel bestemt, hun har ikke spisse albuer og hun er hundre prosent troverdig, sier Holth.

Skogen Lund sier dette om rosen:

– Jeg ønsker å ha en lederstil som er tydelig, men samtidig inkluderende og motiverende, så dersom Kapital-kåringen legger dette til grunn, så har jeg forhåpentligvis i en viss grad lykkes i det. Jeg tror at enhver leder kommer lenger med samspill og tilgjengelighet enn spisse albuer og konflikt.

Også på det private plan fremstår Skogen Lund som en verdig vinner, ifølge kåringen.

– Hun imponerer på hjemmebane også. Som mor til to par tvillinger i skolealder og med en mann som er advokat ved Regjeringsadvokatens kontor, viser hun at det går an å kombinere familieliv og karriere, sier Holth.

– Vi har sammenlignet listen over Norges mektigste kvinner med Kapitals liste over Norges rikeste. Et av hovedfunnene er at det er relativt få virkelig rike kvinner på listen over de aller mektigste. En tilsvarende liste over Norges mektigste menn ville nok ha inneholdt betydelig flere navn fra rikelisten. Det viser at kvinner som kommer seg til topps i Norge gjør det på egen hånd, og uten arvede midler i bakhånd, sier Vibeke Holth.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy