Støre: Norge ikke versting på antisemittisme

Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte onsdag rabbiner Michael Melchior (venstre) og representanter fra amerikanske jødiske organisasjoner. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.
Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte onsdag rabbiner Michael Melchior (venstre) og representanter fra amerikanske jødiske organisasjoner. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.

I amerikanske jødiske miljøer er man bekymret for utviklingen av jødehat i Norge. Men antisemittisme er ikke et større problem i Norge enn i andre land, fastslo utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i et møte med jødiske organisasjoner onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Den norske holdningen er at antisemittisme er et fenomen som eksisterer i alle samfunn, også i Norge og i det amerikanske. Det er en svulst i samfunnet som man har gode historiske grunner til å bekjempe. Men når vi leser at antisemittisme i Norge skiller seg ut som et problem, mener jeg at man tar feil. Jeg har selv sett i andre land at dette er et langt mer påtrengende tema, sier Støre til NTB.

Representanter fra Anti-Defamation League, Simon Wiesenthal-senterets New York-avdeling og B'nai Brith, tok blant annet opp jødenes situasjon i Norge og forholdet Norge-Israel i møtet med den norske utenriksministeren. Møtet var initiert av Det Mosaiske Trossamfund.

Bekymring

– Vi har sett en økende antisemittisme de to siste årene, og har nå fått dokumentert en del av dette, sier Anne Sender, tidligere forstander i Det Mosaiske Trossamfund til NTB.

– I saker som berører Israel er det for mye følelser og for lite fakta. Vi vil i denne sammenhengen også slå hull på noen myter, sier Sender.

Her er Støre helt enig. Han er glad for at trossamfunnet ikke svartmaler situasjonen ved å hevde at Norge skiller seg ut. I samtalene onsdag forsøkte han å gi representantene fra USA en forståelse av situasjonen her hjemme.

– Vi har hatt gode samtaler, og det var mitt ønske at vi istedenfor å kaste påstander mot hverandre, heller skulle komme sammen og diskutere dette alvorlige fenomenet. Jeg oppfattet ikke at de amerikanske organisasjonene mener at situasjonen er ekstra ille i Norge, sier Støre.

Ofte rasisme

En knapt to uker gammel undersøkelse som er gjennomført av Oslo kommune viste at ett av tre jødiske barn i osloskolen svarte at de hadde blitt utsatt for antisemittisme. Kartleggingen viste også at nesten hver tiende elev i ungdomsskolen hadde opplevd negative hendelser på grunn av sin religion eller tro.

– Det vi ser og som nå er dokumentert, viser at jødiske barn ofte blir trakassert, sier Anne Sender.

33 prosent av jødiske barn oppga at de ble rammet av rasisme ofte, mens bare 5,3 prosent av muslimske barn opplevde det samme. Mer enn 50 prosent av elevene opplevde at ordet jøde er blitt brukt for å beskrive noe negativt.

Jonas Gahr Støre er krystallklar på at politikerne har et ansvar.

– Det fester seg lett en sjargong med slengord som kan få ugjennomtenkte og veldig alvorlige konsekvenser. Vi som har det politiske ansvaret må snakke om dette og arbeide mot slike ytringer, sier Støre.

Midtøsten-konflikten

Utenriksministeren brukte mye tid i møtet onsdag på å snakke om det norske synet på Midtøsten-konflikten, og la stor vekt på at politisk kritikk ikke må forveksles med jødehat.

– Man kan ikke gjøre norske jøder ansvarlig for Israels politikk. Jeg anser meg selv som en venn av Israel og mener det må være lov å kritisere Israels politikk uten å bli kritisert for antisemittisme. Jeg opplevde full forståelse på dette, sier Støre.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy