Stoltenberg lover Statoil nye områder

Statsminister Jens Stoltenberg besøkte Statoils forskningssenter på Rotvoll i Trondheim onsdag for å snakke om oljepolitikk. Statoil-sjef Helge Lund følger med (bak). Foto: Scanpix.
Statsminister Jens Stoltenberg besøkte Statoils forskningssenter på Rotvoll i Trondheim onsdag for å snakke om oljepolitikk. Statoil-sjef Helge Lund følger med (bak). Foto: Scanpix.

Regjeringen vil fortsatt legge til rette for at Statoil skal få nye arealer til olje- og gassvirksomhet, lover statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som Stortinget onsdag diskuterte forvaltningsplanen for Barentshavet, besøkte Stoltenberg Statoils forskningssenter på Rotvoll i Trondheim. Med rundt 400 forskere er dette Statoils største forskningssenter.

Les også: Statoil-jubel etter skyhøy oljepris

I en fullsatt kantine roste Stoltenberg Statoil-forskernes evne til å utvikle ny kunnskap. Med konsernsjef Helge Lund som fornøyd tilhører lovte han å legge til rette for at Statoil får tilgang på nye arealer til oljeleting og utvinning.

Gjenåpnet

Stoltenberg viste til at forvaltningsplanen for Barentshavet har gjenåpnet områder som tidligere var stengt. Regjeringen har også startet prosessen med konsekvensutredning av mulig olje- og gassvirksomhet rundt Jan Mayen.

– I tillegg starter vi seismikkskyting i det sørøstlige Barentshavet straks delelinjeavtalen med Russland trer i kraft 7. juli, og vi vil etter hvert sette i gang en konsekvensutredning, sier Stoltenberg.

Han vil ikke spekulere på når det kan bli aktuelt å åpne for leteboring.

– Mye spennende

– Normalt tar disse prosessene tre-fire år. Men dette er en næring som er vant til å tenke langsiktig. Dessuten viser funnet på Skrugard at det er mye spennende i feltene som allerede er åpnet, sa Stoltenberg etter møtet.

Skrugard-funnet, som ble kunngjort 1. april, ble gjort 200 mil nord for Måsøy. Statoil anslår at Skrugard kan inneholde opp mot 500 millioner fat oljeekvivalenter, og karakteriserer funnet som det viktigste på norsk sokkel de siste ti årene.

Stoltenberg fikk også en orientering med de siste oppdateringer om Skrugard-funnet. Slike opplysninger kan være børssensitive, så pressen ble kastet på døren. Men ingen så deprimerte ut etter orienteringen.

Mer olje

Statoil-forskerne kunne også markere et gjennombrudd i arbeidet med å få mer olje ut av gamle brønner. Metoden, som er utviklet i laboratoriene på Rotvoll, går ut på å pumpe avsaltet sjøvann i reservoarene, for å presse ut gjenværende olje. Feltforsøk på Heidrun viste at de klarte å presse ut 20 prosent mer olje med avsaltet vann enn med vanlig sjøvann.

– Her har vi gjort et gjennombrudd, sa sjefforsker Lars Høier.

Les flere nyheter her