Forfatteren av Treholt-boka «Forfalskningen»:

- Boka er korrekt

- Det jeg skriver i boka om POT juks med bevis, er korrekt. Pengebeviset er fabrikkert, sier Geir Selvik Malthe-Sørenssen etter at både Gjenopptakelseskommisjonen og EOS-utvalget har sagt sitt. Foto: Scanpix
- Det jeg skriver i boka om POT juks med bevis, er korrekt. Pengebeviset er fabrikkert, sier Geir Selvik Malthe-Sørenssen etter at både Gjenopptakelseskommisjonen og EOS-utvalget har sagt sitt. Foto: Scanpix

Forfatter Geir S. Malthe-Sørenssen holder fast ved at POT har jukset med bevis i Treholt-saken: - Pengebeviset er forfalsket, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var boka «Forfalskningen» som i fjor høst utløste en ny runde i Treholt-saken. Den siste uka har Gjenopptakelseskommisjonen sagt nei til ønsket om ny sak.

I en kronikk i ABC Nyheter holder nå forfatteren av boka - Geir Selvik Malthe-Sørenssen - fast ved at pengebeviset er forfalsket og at Kommisjonen har trukket gal konklusjon.

- Pengebeviset er fabrikkert og det som står i boka er korrekt. Siste ord er ikke sagt fordi Kommisjonen tar feil, sier Malthe-Sørenssen.

I sin kronikk er han svært kritisk til Kommisjonen og særlig lederen Helen Sæter. Han mener hun enten ikke har lest alle sakens dokumenter og satt seg godt nok inn i saken, eller at hun bevisst lyver.

Her er Malthe-Sørensens kronikk: Løgn eller udugelighet

«Jeg vet ikke hva som er verst for en leder av en gjenopptakelseskommisjon», konkluderer han.

- Det finnes ingen annen konklusjon. Avgjørelsen er åpenbart tatt på gale premisser, sier han.

ABC Nyheter var onsdag ettermiddag i kontakt med Helen Sæter i Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker. Hun ønsker imidlertid ikke å komme med noen uttalelse i forhold til kronikken eller påstandene fra Malthe-Sørensen.

- Dette ønsker jeg ikke å kommentere, sier hun til ABC Nyheter.

- Uforståelig

Tirsdag denne uken la også Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene, det såkalte EOS-utvalget, fram resultatet av sin granskning av de metoder som overvåkningspolitiet, som da ble forkortet POT, brukte mot Treholt og hans familie.

Malthe-Sørensen mener deres rapport til Stortinget også avdekker at Helen Sæter og Kommisjonen har gjort en for dårlig jobb.

- Utvalgets rapport gjør Kommisjonens avgjørelse enda mer uforståelig. Den dokumenterer det selektive utvalget av dokumenter som Kommisjonen har brukt, og den avdekker også de undersøkelsene som ikke er gjort, sier han til ABC Nyheter.

Les også: Treholt-ovevåkningen var ulovlig

Malthe-Sørensen avviser at han i boken skriver at POTs spanere ikke har vært inne i Treholts leilighet. EOS-utvalget konkluderer med at overvåkningspolitiet gjennomførte minst ni ulovlige ransakninger i familiens private hjem.

- Det jeg skriver er at ransakningen den 22. august 1983 ikke har skjedd på den måten POT hevder. Når det gjelder denne ransakningen så bommer POT-spanerne på en rekke detaljer i sin ransakningsrapport og i beskrivelsene for Høyesterett i 1986, sier han og henviser til at de to tjenestemennene blant annet plasserer leiligheten i gal etasje og funnet av kofferten i feil rom.

- Kommisjonen har ikke ønsket å ta opp igjen Treholt-saken, det gjennomsyrer hele saken.

Dette bildet vises for første gang offentlig. Stempelet på seddelen som skal være funnet hos Treholt, er fra indiske «Vijaya bank». - Det beviser intet, mener Malthe-Sørensen.Dette bildet vises for første gang offentlig. Stempelet på seddelen som skal være funnet hos Treholt, er fra indiske «Vijaya bank». - Det beviser intet, mener Malthe-Sørensen.

ABC Nyheter publiserer her for første gang bildet av dollarseddelen med et stempel som POT ba en utenlandsk tjeneste hjelpe til med å spore. Malthe-Sørensen er ikke overbevist om at bildet av seddelen beviser noe som helst:

- Hvordan kan det bildet dokumentere at pengebeviset ikke er fabrikkert. Det viser jo bare en seddel med et stempel fra en indisk bank. That's it, sier han.

Priser varsleren

Forfatteren - som tidligere også har hatt oppdrag for Treholt og hans advokat Harald Stabell - mener Kommisjonen har snudd hele saken på hodet.

- I avhør henviser flere til at de har sett bilder av pengebunker, men ingen som henviser til eller husker koffertbildene. I avhør forteller også POT-spanere at de sto utenfor mørkerommet og ventet på papirkopier, men heller ikke husker bilder av kofferten, bare pengebunker.

- Nå Kommisjonen da velger å tolke dette som en bekreftelse på at bildene av kofferten er tatt i Treholts leilighet, så snur de argumentasjonen trill rundt.

Les også: - Gir meg aldri

Men Malthe-Sørenssen mener også at det er noen som kan stå med rak rygg. Han trekker frem den tidligere POT-spaneren Per Lilleløkken som har fått medhold hos EOS-utvalget, men som blir avvist av Gjenopptakelseskommisjonen.

- Gjenopptakelsekommisjonen skal være sikkerhetsventilen i det norske rettssystemet, men de har benyttet anledningen til å rakke ned på en varsler. Hadde det ikke vært for at Lilleløkken sto fram og fortalte om ulovlig videoovervåkning av leiligheten, så hadde denne mørke siden av norsk rettshistorie aldri kommet frem, sier Malthe-Sørensen.

Overvåkningspolitiets nåværende leder, Janne Kristiansen (i det som nå heter Politiets sikkerhetstjeneste - PST), har etter kommisjonens avgjørelse krevd en unnskyldning av Malthe-Sørenssen. Den får hun neppe høre:

- Nei. Nå ser det vel heller ut til at Janne Kristiansen bør be Treholts familie om unnskyldning for ulovlig overvåkning over flere år, sier han.

Han har for tiden ingen planer om en ny bok om Treholt-saken. I boka «Forfalskningen» er det en hemmelig kilde som forteller om at pengebeviset er forfalsket. Denne personen har ikke stått fram, og Malthe-Sørensen vil ikke si noe om kilden som blant annet statsadvokat Lasse Qvigstad har sagt neppe eksisterer.

- Jeg kommenterer ikke denne kilden, heller ikke når jeg eventuelt sist snakket med han, sier Malthe-Sørenssen.

Geir S. Malthe-Sørenssen er tilknyttet ABC Nyheter som reporter

Personvernpolicy