Advarte regjeringen på Kiwis hjemmeside

Hackergruppen «Anonymous» er et internasjonalt kollektiv av anonyme hackere og aktivister, som siden 2008 har gjennomført en rekke internettangrep mot aktører de er uenig med. Foto: AP Photo/Arturo Rodriguez
Hackergruppen «Anonymous» er et internasjonalt kollektiv av anonyme hackere og aktivister, som siden 2008 har gjennomført en rekke internettangrep mot aktører de er uenig med. Foto: AP Photo/Arturo Rodriguez

Hackergruppen Anonymous gjennomfører internettangrep i protest mot Datalagringsdirektivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om datalagringsdirektivet

* Høyre og Arbeiderpartiet ble i slutten av mars enige om en avtale som sikrer stortingsflertall for innføringen av EUs datalagringsdirektiv i norsk lovgiving. Selve voteringen skjedde mandag kveld, da 89 stemte for og 80 imot.

* Datalagringsdirektivet ble vedtatt i EU i 2006 som en reaksjon på terrorangrepene i New York, Madrid og London. Avtalen mellom Høyre og Ap pålegger teleselskaper lagring av såkalte trafikkdata i seks måneder.

* Det som skal lagres, er opplysninger om hvor og når den enkelte bruker mobiltelefon, sender e-post eller søker på nettet. Innholdet i samtalene skal ikke lagres.

* Utlevering av trafikkdata må avgjøres av domstolene og skal kun skje i forbindelse med etterforskning av kriminalitet med en strafferamme på minimum fire års fengsel. Det innføres konsesjonsplikt for telekomselskaper som skal lagre data. Kryptering pålegges i visse situasjoner.

* Datatilsynet får en avgjørende rolle i utformingen og oppfølgingen av de konkrete sikkerhetstiltakene. Tilsynet var under høringsrunden sterkt kritisk til mange av de tiltakene som nå blir satt i verk.

Kiwis hjemmeside er angrepet av hackere.

Aktivistene i hackergruppen «Anonymous» har angrepet dagligvarens nettside for å formidle sitt budskap om det omstridte Datalagringsdirektivet (DLD), skriver Dagbladet.no.

Hackergruppen har markert seg som sterke motstandere av DLD. De har tidligere angrepet Høyre og Arbeiderpartiets hjemmesider, i protest mot at partiene støtter direktivet.

Les også: Datalagringsdirektivet vedtatt i Stortinget

Les også: Arbeiderpartiets nettsider under angrep

- En åpen advarsel

Før Kiwi stengte hjemmesiden for å få bort hackernes verk, kunne man lese denne beskjeden:

«Sensitiv informasjon som myndighetene lagrer vil lekke og bli redistribuert i de mørke hjørnene av internett. Den norske regjering vil bli et ettertraktet mål for hackere og tyver. Dette er en åpen advarsel: Regjeringen må forandre sitt syn på dette direktivet, eller de kan vente seg betydelige cyber-angrep», skriver hackerne.

Anonymous består av et ukjent antall hackere og aktivister fra hele verden, og har som formål å kjempe for ytringsfrihet og mot det de anser som sensur og misbruk.

Les også: Storaksjon mot hackere i Tyrkia

- Tillitserklæring

Administrerende direktør Per Erik Burud i Kiwi sier til Dagbladet at han velger å ta det som en tillitserklæring at nettopp Kiwi ble hackernes valg.

- De ser vel på oss som en sterk kjede. Det er selvfølgelig alltid kjedelig når slikt skjer, for det blir så mye plunder. Vi er jo en uskyldig tredjepart i dette, sier Burud.

Øker beredskapen

Regjeringen har nå forhøyet beredskapen etter angrepet, ved å overvåke aktiviteten mot regjeringens nettsider.

– Vi har hatt forhøyet beredskap over tid. Etter denne hendelsen har vi forhøyet beredskapen ytterligere, sier avdelingsdirektør Eva Måge Brown i Departementenes servicesenter (DSS), til TV2.no.

DSS oppfatter at trusselen er rettet mot de åpne systemene, ikke mot departementenes interne datasystemer.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy