Ja-siden vil utsette EU-debatten

Enige om å vente: Generalsekretær Trygve G. Nordby (til venstre) og leder Paal Frisvold i Europabevegelsen. Foto: Thomas Vermes
Enige om å vente: Generalsekretær Trygve G. Nordby (til venstre) og leder Paal Frisvold i Europabevegelsen. Foto: Thomas Vermes

Ledelsen i Europabevegelsen utsetter en ny medlemskapsdebatt. For bare tre måneder siden ville generalsekretær ha en snarlig debatt om EU-medlemskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Vi tror heller ikke at EU-saken vil tjene på en medlemskapsdebatt nå.»

Det skriver Europabevegelsens leder Paal Frisvold og generalsekretær Trygve G. Nordby i et debattinnlegg i Aftenposten onsdag.

Så sent som i mars sa generalsekretær Nordby at han går inn for en snarlig folkeavstemning.

Les: - Feil at jasiden ikke vil ha folkeavstemning.

Allerede den gang så imidlertid lederen for jasiden, Paal Frisvold, det som ugunstig med en rask prosess. Nå står de to sammen.

Mandag presenterte Nationen en meningsmåling som viste rekordmotstand på 66,2 prosent mot EU-medlemskap.

- Klimaet hindrer

- Hvorfor mener dere det er ugunstig med en medlemskapsdebatt nå, Trygve Nordby?

- Fordi vi har en regjeringssituasjon med klausul som ikke åpner for EU-debatt. Da skal det veldig mye til å få til en debatt om medlemskap, innleder han og fortsetter:

- Legger du til det som nå har vært situasjonen ute i Europa i kjølvannet av finanskrise og økonomisk krise, samtidig som Norge går så bra som det går, er det ikke klima for å ta opp Norges status i forhold til EU.

- Selv om EU ikke er årsaken til krisa, vi vil heller hevde EU er løsningen på krisa, ser vi at det skal veldig mye til å løfte fram en medlemskapdsdebatt, sier Nordby.

Blitt som partiene?

Jeg ønsker en snarlig medlemskapsdebatt. Men snarlig er ikke nå.

- Europabevegelsen har en rekke ganger klandret partier for ikke å reise spørsmålet om medlemskap på ny. Er det ikke defensivt at dere - av alle - går imot medlemskapsdebatt nå?

- Det er feil å si at vi går imot medlemskapsdebatt. Vi mener det ikke er tida for det nå. Skulle noe skje som gir rom for medlemsdebatt, ønsker vi den så snart som mulig, svarer Nordby.

- Men dere skriver at EU-saken ikke tjener på debatt nå?

- Nei, å forsøke å tvinge fram debatt nå, tror vi ikke er gunstig. Med det samme noen av disse faktorene endrer seg, vil vi argumentere for å få en debatt.

Kanskje euro, kanskje Island

Det Nordby sikter til, er at både den rødgrønne regjeringen og Bondevik-regjeringene før det, hadde en såkalt «selvmordsklausul». Regjeringssamarbeidet vil opphøre dersom et regjeringsparti starter en EU-prosess.

- Vil Europabevegelsen vente med EU-debatt til får en regjering uten selvmordsklausul?

- Det kan godt hende at det skjer noe rundt oss, som at Sverige innfører euro eller at Island blir EU-medlem, som gjør at stemningen i folket endrer seg. Men da må endringen i stemningen være så sterk at blokkeringen i regjeringen faller, sier Nordby.

Mer pessimist enn i mars?

- Selv sa du så sent som i mars, at du ønsket en snarlig medlemskapsdebatt. Hvorfor ser du annerledes på det nå?

- Jeg ønsker en snarlig medlemskapsdebatt. Men snarlig er ikke nå, sier Trygve G. Nordby.

Han har for øvrig sagt opp jobben som generalsekretær i Europabevegelsen.

Personvernpolicy