Åpen for alle - alltid

Leger vil ha voldtekt som pensum i skolen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Voldtekt er en ondartet svulst i det norske samfunn, og mørketallene er store. Det mener forfatterne bak boka «Hjelpe meg», som vil ha voldtekt og tabuene rundt inn på timeplanen allerede i ungdomsskolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barn og unge som misbrukes av noen i familien eller av andre unge er de største gruppene på voldtektsstatistikken.

Men det er sjelden disse traumatiske forbrytelsene blir anmeldt, og ofte snakker ikke offeret om det som har skjedd.

– Alle skoler burde ha voldtekt på timeplanen når de skal snakke om seksualitet. De burde ha det som prosjektoppgaver og jobbe forebyggende med dette. Vi må lære ungdommen å passe på hverandre og lære dem at nei betyr nei, sier Grete Kvalheim, til NTB.

Kvalheim har arbeidet med å hjelpe voldtektsofre i 30 år. Tirsdag lanserte hun boka «Hjelpe meg! En bok om voldtekt» i Oslo og Stavanger.

Boka er rettet mot unge, skrevet som en hjelp til voldtektsofre og tenkt brukt i forebyggende arbeid mot voldtekt, både i skolen og i fagmiljøer der voldtekt er et tema.

Snu tankegangen

Psykolog og sexolog Thore Langfeldt har bidratt til boka:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må snakke mye mer om relasjoner, grenser og seksualitet. Skal vi hindre personer i å begå overgrep, må vi slutte å produsere overgripere. Svært mange seksuelle overgrep synes å være knyttet til tidlige skader og mangler i oppveksten, påpeker han.

En annen bidragsyter er lege ved Voldtektsmottaket i Stavanger, Margaret Oshaug:

– Vi håper å snu tankegangen om at voldtekt er tabu som tema i Norge. Det må bli noe alle kan snakke om, da har vi sådd et positivt frø. Hvis det var obligatorisk i skolen, så ville ungdommene snakke sammen. I dag er det mye taushet, men mange som vet at «ting» skjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vegg-i-vegg

Unge som voldtar unge er et fenomen som sjelden diskuteres. Typisk er at både offer og overgriper er beruset. Voldtekten eller overgrepet skjer på hjemme-alene-fest, på hyttetur eller i russetiden. Oshaug påpeker at svært mange voldtekter skjer vegg-i-vegg med der andre ungdommer sitter og har fest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ofte har alle lagt merke til at det har foregått noe muffens på soverommet ved siden av, men ingen sier noe. Ungdommer må lære å ta bedre vare på seg selv og hverandre. Hadde voldtektene på vorspiel og nachspiel vært unngått, hadde vi redusert antall voldtekter dramatisk, sier Oshaug.

Ved å ta opp voldtekt allerede på ungdomsskolen håper forfatterne at ungdommen seg imellom vil snakke om hva som er uakseptabelt og hvor grensene går. Potensielle ofre må lære seg å si nei klart og tydelig ifra, og potensielle overgripere må lære seg at nei betyr nei.

Misbruk i familien

Mer snakk om voldtekt vil også gjøre barn som misbrukes klar over at det som skjer i hjemmet deres ikke er greit.

– I alle samfunn og til alle tider har mange overgrep skjedd innenfor hjemmets fire vegger. Barn skjønner kanskje ikke at det som skjer hjemme er galt. Men unge jenter kommer til et visst punkt, kanskje etter å ha snakket med venninner, der de oppfatter at det som foregår ikke er riktig, mener Oshaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som fastlege har en stor del av arbeidet hennes vært å reparere mennesker som er ødelagt av seksuelle overgrep.

– Sånn er vårt samfunn blitt, dessverre. Vi har et så flott land, en sunn befolkning, men så har vi dette ondet her. At det skal få pågå i så stort omfang er bare helt ufattelig og totalt uakseptabelt, sier Oshaug.

Les flere nyheter her