Forsker hedret av Kongen

Professor Sverre Heim mottok i dag pris for sin 30 år lange innsats for kreftforskningen. Fra venstre generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen, Kong Harald, Heim og styreleder Paul Hellandsvik. Foto: Tobias Barvik, Kreftforeningen.
Professor Sverre Heim mottok i dag pris for sin 30 år lange innsats for kreftforskningen. Fra venstre generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen, Kong Harald, Heim og styreleder Paul Hellandsvik. Foto: Tobias Barvik, Kreftforeningen.

Professor Sverre Heim håper hans forskning på kromosomer vil bidra til utvikling av bedre kreftbehandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Professor Sverre Heim mottok i dag Kong Olav Vs kreftforskningspris, som skal gå til «det ypperste av det ypperste innen hele spekteret av norsk kreftforskning». Prisen ble delt ut av Kong Harald på vegne av Kreftforeningen.

- Det er en stor ære både for meg og mine medarbeidere. Prispengene er verdifulle for videre forskning, men æren betyr mest i denne sammenhengen, sier Heim til ABC Nyheter.

Han er i dag leder for seksjon for kreftcytogenetikk ved Oslo Universitetssykehus.

Prisen er på 750.000 kroner, og pengene skal i sin helhet gå til forskning.

- Banebrytende

Heim har studert kromosommønstre i kreftceller i snart 30 år. Han forklarer at hans arbeid består i å prøve å forstå hvordan kreft oppstår på grunn av genetiske forandringer i arvemassen.

- Hva gjør at du brenner for denne forskningen?

- Jeg synes man skal prøve å forstå ting, og gjøre ting bedre enn de har vært før. Det er ingen tvil om at mange dør av kreft og at behandlingen er hard, og det er åpenbart rom for forbedringer, sier Heim til ABC Nyheter.

Styreleder Paul Hellandsvik i Kreftforeningen beskriver Heims forskning på kromosomer som banebrytende.

— Heim har vært med på å etablere fagfeltet i Norge, og utmerket seg på sitt område (...).

Minst 1000 sykdommer

Heim forteller i intervju med Kreftforeningen at han mener kreft egentlig er minst 1000 forskjellige sjeldne sykdommer, som hver kan kreve spesialbehandling. Han håper man vil finne frem til bedre medisiner, som griper direkte inn i mekanismene for hvordan sykdommen oppstår. Forskning på kromosomavvik er med på å legge grunnlaget for dette.

- Er du optimistisk?

– Jeg er kontrollert optimist, og det skjer hele tiden fremskritt, sier Heim til ABC Nyheter.

Heim er den 20. i rekken som får prisen. I fjor vant professor i epidemiologi Lars Johan Vatten.

Les også: Fikk kreft - begynte å forske

Kreftforeningen har laget en video om året prisvinner du kan se her:

Personvernpolicy