Det italienske folk gikk mot Berlusconi

Silvio Berlusconi går mot et nederlag i de italienske folkeavstemningene. Foto: REUTERS / Stefano Rellandini / SCANPIX.
Silvio Berlusconi går mot et nederlag i de italienske folkeavstemningene. Foto: REUTERS / Stefano Rellandini / SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Silvio Berlusconi led et ydmykende nederlag da italienerne gjennom folkeavstemning sa klart nei til regjeringens atomenergiplaner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det italienske folket gikk til urnene i pinsen for å avgjøre om ministre kan slippe å møte i rettssaker mot dem, om man skal satse på atomenergi, og om vannverk skal privatiseres.

Les også: Folkeavstemninger gir Berlusconi mer hodebry

De første resultatene viser at over 90 prosent av dem som avga stemme, stemte imot regjeringens forslag blant annet om å oppheve en lov som åpner for å gjenoppta regjeringens atomenergiprogram.

– Den høye deltakelsen i folkeavstemningene viser en folkevilje til å delta i beslutninger som vi ikke kan ignorere, sa Berlusconi i en uttalelse mandag kveld.

«Irrelevant»

Men Berlusconis uttalelser er i ferd med å bli irrelevante, mener opposisjonen.

– Nå er tiden inne for at han går av, sa opposisjonsleder Pier Luigi Bersani etter avstemningen.

Les også: Berlusconi raser mot «venstrevridde» dommere

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om regjeringen oppfordret sine tilhengere til å holde seg unna valglokalene, var oppmøtet mer enn godt nok til å gjøre avstemningen gjeldende.

– Oppmøtet er det mest alvorlige tegnet på at Berlusconi er løsrevet fra folket. Det finnes et skille mellom regjeringen og landet, sier Bersani, som leder Italias største opposisjonsparti Det demokratiske parti.

Berlusconi stemte ikke

Avstemningene ble ansett som en folkeavstemning for eller mot Berlusconi etter at regjeringskoalisjonen hans gikk på en kraftig smell under lokalvalgene i mai. Lederen for Berlusconis parti er uenig og ber venstresiden avstå fra å «manipulere valgresultatet».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Italienere har stemt over konkrete saker og ble ikke bedt om å si om de var for eller imot regjeringen. Den som hevder noe annet, misbruker velgernes avgjørelse, sier Daniele Capezzone, som leder regjeringspartiet Frihetens Folk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren sa på forhånd at han ikke ville stemme, og flere ministre hadde bedt velgerne holde seg hjemme.

Stanset etter Tsjernobyl

Da 83 prosent av stemmene var telt opp mandag ettermiddag, lå valgdeltakelsen i de fire folkeavstemningene samlet på 57 prosent.

Avstemningen trengte et oppmøte på 50 prosent for å bli gjeldende.

Italias atomprogram ble stanset som følge av en folkeavstemning i 1987.

– Jeg er veldig glad. Men vi sa det samme det samme for tjue år siden, så jeg skjønner ikke hvorfor de måtte bruke så mye penger på å bekrefte dette på ny. Vi vil ikke ha atomkraftverk, sier Flavio Rellandini etter å ha avlagt sin stemme i Roma.

Rettssaker

Regjeringen hadde planlagt å gjenoppta det italienske atomenergiprogrammet innen 2014, men nå medgir Berlusconi at Italia er nødt til å satse tungt på fornybar energi i stedet.

– Italieneres vilje er klar når det gjelder alle spørsmålene i denne rådspørringen. Regjeringen og nasjonalforsamlingen må nå reagere tydelig, sa Berlusconi mandag kveld.

Den italienske statsministeren er for tiden tiltalt i tre forskjellige saker om bestikkelser, bedrageri og for å ha betalt for sex med en mindreårig.

Nå vil folket at han i fremtiden ikke lenger skal kunne vise til offisielle plikter for å slippe å møte i retten.


Les flere nyheter her