Fra fengsel til nasjonalforsamling i Tyrkia

Tilhengere av regjeringspartiet feirer søndagens valgseier i Tyrkia. Ni politiske kandidater i valget som ble fremmet av opposisjonen, sitter for tiden fengslet i påvente av rettssaker mot dem. Foto: REUTERS / Umit Bektas / SCANPIX.
Tilhengere av regjeringspartiet feirer søndagens valgseier i Tyrkia. Ni politiske kandidater i valget som ble fremmet av opposisjonen, sitter for tiden fengslet i påvente av rettssaker mot dem. Foto: REUTERS / Umit Bektas / SCANPIX.

Ni av Tyrkias nye folkevalgte sitter fengslet og venter på rettssaker om angivelige kupplaner og bånd til kurdiske separatister. Opposisjonen har fremmet kandidaturene deres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonspartiers støtte til kandidatene tolkes som en klar markering mot myndighetene og regjeringspartiet AKP, som fikk 50 prosent av stemmene i søndagens valg.

Det er gjennomført flere kontroversielle granskinger i Tyrkia de siste årene. Flere hundre mennesker er blitt stilt for retten, blant dem flere intellektuelle og kurdiske aktivister, skriver AFP.

Etterforskningene ble først ønsket velkommen som et forsøk på renske opp i den mektige hæren. Men kritikere mener granskingene har utviklet seg til å bli en kampanje mot regimekritikere.

Kuppanklager

De ni fengslede kandidatene som er valgt inn i nasjonalforsamlingen, er ventet å slippe ut av varetekt for å starte jobben som folkevalgt. Men de skal fortsatt stilles for retten.

Journalisten Mustafa Balbay og akademikeren Mehmet Haberal ble valgt inn for opposisjonspartiet Det republikanske folkepartiet, mens den tidligere generalen Engin Alan fikk plass i nasjonalforsamlingen for et annet opposisjonsparti, Nasjonalt handlingsparti.

De er alle tre anklaget i en vidtrekkende etterforskning av angivelige kupplaner. Det skal være det ultranasjonalistiske nettverket Ergenokon som står bak kupplanene, og en rekke militære topper er pågrepet i saken.

Men pågripelsen av journalister og akademikere har vakt reaksjoner – også internasjonalt.

Kurdiske kandidater

Det er også seks kurdiske kandidater som nå inntil videre slipper ut av fengsel for å kunne starte jobben i nasjonalforsamlingen.

I alt 36 kurdiske kandidater ble valgt i forsamlingen i søndagens valg, en svært god fremgang fra tidligere valg.

Kurdiske separatister har kjempet mot Ankara siden 1984, og de seks anklages for bånd til denne kampen. Blant dem er den kjente kurdiske politikeren Hatip Dicle, som satt i nasjonalforsamlingen på 1990-tallet.

Grunnlovsendring

Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) vant søndagens valg med god margin og kan danne sin tredje ettpartiregjering. Men statsminister Recep Tayyip Erdogan fikk ikke nok stemmer til å få gjennom en endring av grunnloven på egen hånd.

Han lover nå samarbeid med opposisjonen for å få gjennomført grunnlovsendringene han ønsker blant annet skal fremme EU-medlemskap. Dagens grunnlov ble ført i pennen av militæret etter kuppet i 1980.

Det ble ikke meldt om vesentlige uregelmessigheter i valggjennomføringen, men elleve personer ble såret da en sprengladning gikk av sørøst i Tyrkia sent på valgdagen, opplyser sykehuskilder.

Eksplosjonen skjedde i Sirnak-provinsen nær grensa til Irak, og seks av de elleve som ble rammet, er alvorlig såret. De sårede skal ha vært folk som feiret framgangen til kurdiske representanter.

Les flere nyheter her

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy