Babyspråk

Slik forstår du baby-babbel

KOMMUNIKASJON: Det krever øvelse å tolke hva et spedbarn prøver å tilkjennegi. © Foto: fra boken «Babyens hemmelige språk» (Cappelen Damm)
KOMMUNIKASJON: Det krever øvelse å tolke hva et spedbarn prøver å tilkjennegi. © Foto: fra boken «Babyens hemmelige språk» (Cappelen Damm)

Babyen din har mye på hjertet. Men hvordan kan du tolke dette hemmelige språket?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede ved fødselen er spedbarn utforskende skapninger. Gjennom fakter, kroppsspråk, pludring, jamring og gråt prøver de å formidle sine behov, ønsker og følelser.

Men selv om babyen kommuniserer, er det ikke alltid like lett å tolke signalene.

Fortvilende

– For ferske foreldre kan det være fortvilende å ikke skjønne hvorfor barnet gråter, sier Kari Kristoffersen, klinisk pedagog ved Oslo universitetssykehus.

Hun forteller at noen barn uttrykker seg ikke like tydelig som andre. Foreldrene må da bare prøve seg fram, bli kjent med barnet, og forsøke å beholde roen. Gi dere selv tid, og stol på egen magefølelse.

Fem universelle gråtelyder

Australske Priscilla Dunstan hevder hun kan gi deg snarveien til å knekke babyspråkkoden. Dunstan, som er utdannet mezzosopran, mener alle spedbarn har et helt eget språk som det går an å avkode.

Ved hjelp av spesielle musikalske evner – det hun kaller «et fotografisk minne for lyder» – hevder hun å ha oppdaget at nyfødte babyer i alderen 0 til 3 måneder verden over har fem universelle gråtelyder.

Lydene har hver sin bestemte betydning, som dekker daglige behov.

Fem universelle gråtelyder

Australske Priscilla Dunstan hevder hun kan gi deg snarveien til å knekke babyspråkkoden. Dunstan, som er utdannet mezzosopran, mener alle spedbarn har et helt eget språk som det går an å avkode.

Ved hjelp av spesielle musikalske evner – det hun kaller «et fotografisk minne for lyder» – hevder hun å ha oppdaget at nyfødte babyer i alderen 0 til 3 måneder verden over har fem universelle gråtelyder.

Lydene har hver sin bestemte betydning, som dekker daglige behov.

Bare noen uker gammel

I sin presentasjonsvideo på YouTube forteller Dunstan om da hun i 1998 ble mamma til Tom. Sønnen var bare noen uker gammel da hun oppdaget at det fantes gjentagende mønstre i lydene hans.

Hun begynte å forstå hva sønnen prøvde å «si». De neste ni årene har Dunstan gjort undersøkelser av mer enn 1000 babyer, i sju land og fra mer enn tretti nasjonaliteter. Hevder hun.

Fem ulike behov

«Dunstan Baby Language» handler om at alle babyer fram til de er 3 måneder har fem bestemte lyder som uttrykker fem ulike behov: sult, tretthet, rapetrang, luft i magen og utilpasshet.

Disse lydene er:

«Neh»-lyden gråter barnet når det er sultent.

«Owh»-gråt betyr at barnet er trøtt.

«Eh» betyr at barnet må rape.

«Heh»-lyden bruker babyen til å uttrykke ubehag, om alt fra at den ligger vondt eller har bleie som må skiftes.

«Eairh» gråter babyen når den har luft i magen.

Oprah-drahjelp

Dunstans oppdagelse har vakt internasjonal oppsikt, ikke minst etter at hun snakket om babyspråket på Oprah Winfrey Show i 2008. Foreldre verden over kjøper nå dvd-en hennes og lærer vokabularet.

Mange språkforskere, på sin side, er skeptiske til Dunstans enkle avkoding av babyers gråt. Ikke minst fordi ingen har lyktes i å få tak i Dunstans forskningsmateriale.

– Ideen om at menneskebarnet kun har fem lyder, som mødre må kjøpe en dvd til 70 dollar for å lære seg, er veldig rar, mener Kjellrun Englund, førsteamanuensis i psykologi ved NTNU i Trondheim.

Dessuten er det mistenkelig at forskningsmaterialet, som Dunstan hevder er på over tusen barn, skal være umulig å få tak i.

– Et viktig prinsipp innen forskning er at datamaterialet fra studiene skal være tilgjengelig, så andre skal kunne gjenta forsøkene og sjekke hypotesene, sier Englund.

Trenger alternativer

– I studier der voksne har fått høre spedbarn gråte, har et flertall av deltagerne klart å skille de ulike gråtetypene fra hverandre dersom de har hatt ulike alternativer å velge mellom. Men hvis de ikke fikk presentert alternativer, var det mye vanskeligere å si om en babygråt av sinne, av sult eller fordi de trengte å bytte bleie.

Ifølge Englund bør det ikke være et mål i seg selv at foreldre automatisk skal forstå hvorfor babyen gråter.

– Samspillet og kontakten med spedbarnet vil logisk nok bli redusert om foreldrene har løsningen med én gang. Er foreldrene derimot usikre på hva gråten skyldes, må de bruke mer tid sammen med spedbarnet for å finne ut av det, poengterer spedbarnsforskeren.

Ikke så farlig

Selv har hun skrevet doktorgradsavhandling om babyspråk og hvordan nybakte mødre tilpasser talen når de snakker med babyen. Ingen bør ha dårlig samvittighet om de pludrer i vei på tullespråk, i stedet for å snakke «ordentlig» til babyen, sier Englund.

– Babyer elsker «dikkedikk» og «dutti-dutt». Pludringen er også svært positiv for barnets språkutvikling, sier Englund, som i et halvt år observerte mødre og barn ved stellebordet – og gjorde opptak hver 14. dag.

– Mødrene snakket til babyene sine i et høyt og lyst toneleie, og forandret vokalene de brukte i tale til barnet. En mulig tolkning av dette er at de forsøker å gjøre språklyden visuell. Den visuelle tydeligheten gjør at barna ikke bare hører, men også ser hvordan vokalene uttales.

Vær lydhør

Englund påpeker at det er en sammenheng mellom spedbarns sosiale utvikling, og hvor oppmerksomme og lydhøre foreldrene er overfor signalene som barnet gir.

– Bruk mye tid sammen med spedbarnet og bli kjent med det. Det er mitt beste råd, sier Englund.

– Skjønner du ikke umiddelbart hva babygråten betyr, er det ikke så farlig. Det viktigste er at du forsøker å gjøre noe med det. Etter hvert vil du lære å tolke de signalene babyen din gir deg.

Tidsskjema for ansiktsuttrykk:

Når kan du forvente at barnet ditt uttrykker ulike følelser:

  • Fra fødselen: interesse, misnøye/smerte, forskrekkelse
  • 6 uker: glede
  • 3–4 måneder: overraskelse, fornøyelse
  • 5–9 måneder: sinne, frykt, vemmelse, negativ reaksjon på vond lukt, skam
  • 9–12 måneder: kjedsomhet, engstelse, forventning

Kjenn igjen ansiktsuttrykkene:

OVERRASKELSE:

Overrasket © Foto: fra Overrasket © Foto: fra "Babyens hemmelige språk"

Oi! En plutselig lyd har gitt babyen din en støkk, og munnen har åpnet seg i en stor oval. Øyenbrynene hennes er hevet, pannen rynket. Øynene er vidåpne. Hun kan se litt urolig ut, til og med redd.

DET BETYR: «Oi, nå skvatt jeg. Det hadde jeg ikke ventet!»

HVA DU KAN GJØRE: Snakk beroligende til henne, og gi henne kos hvis hun trenger det.

GLEDE:

Du har akkurat skåret noen grimaser for babyen, og han har brutt ut i et stort og hjertelig smil. Øynene stråler, og hele ansiktet er avslappet.

Glad © Foto: fra Glad © Foto: fra "Babyens hemmelige språk"

DET BETYR: «Det var moro! Gjør det igjen!»

HVA DU KAN GJØRE: Smil tilbake, og nyt øyeblikket sammen med ham.

Kilde: boken «Babyens hemmelige språk» av Sally og Edwin Kiester, Cappelen Damm forlag

VEMMELSE:

Tungen stikker ut av munnen, og overleppen er skutt fram. Øynene er smale under senkede øyenbryn. Og det klareste tegnet: rynking på nesen.

DET BETYR: «Æsj! Det er vemmelig!»

HVA DU KAN GJØRE: Vemmelse er trolig en biologisk primitiv følelse som skal virke beskyttende, fordi den forhindrer at vi spiser skadelige ting. Men den kan også være ditt barns individuelle reaksjon på for eksempel en skje avokado. Gi barnet avokado igjen, i et annet måltid, eller bytt avokadoen ut med en annen næringsrik grønnsak.

MISNØYE/SMERTE:

Babyens kosedyr er borte. Mens du forgjeves leter, blir han mer og mer urolig, noe han viser med øyenbryn og munnviker som peker nedover. Tårene siver fra nesten sammenknepne

Misnøye © Foto: fra Misnøye © Foto: fra "Babyens hemmelige språk"

øyne.

DET BETYR: «Dette er forferdelig! Jeg er så lei meg!»

HVA DU KAN GJØRE: Holde, trøste og tørke bort tårene. Forsøk å distrahere babyen med en annen leke. Prøv å berolige ved å si at dere sikkert finner kosedyret igjen.

FRYKT:

Barnet har vidåpne, stirrende øyne under en rynket panne. Huden er blek og kald. Barnet

Frykt © Foto: fra Frykt © Foto: fra "Babyens hemmelige språk"

skjelver, og håret har kanskje reist seg på hodet.

DET BETYR: «Jeg er livredd!»

HVA DU KAN GJØRE: Heller enn å bestride frykten («Det var vel ikke noe å være redd for, vennen»), kan du forsøke å se situasjonen fra barnets ståsted. Husk at hendelser som kan være dagligdagse for oss voksne, kan virke skremmende på et barn.

Les også:

Slik er barnets språkutvikling.

Fantasivenner gir sosiale barn

Oops! Der glemte du barna – igjen

Språkforsinket barn? Søk råd!

Babybilder du aldri har sett maken til

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Les flere nyheter fra ABC NyheterMer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:45 Sjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Mann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11 Studie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45 6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31 Macron med full støtte til WHO04:29 Tre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07 Kina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34 Venezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12 Erna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10 Fransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45 Den afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32 Millionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49 Linda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29 Medietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09 Premier League-spillerne gir til helsevesenet23:00 Premier League-spillerne gir til helsevesenet21:29 Herreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21 Saudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05 Ansatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45 TV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01 To reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50 Supermåne på himmelen natt til torsdag19:48 WHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29 Forførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28 Tre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27 FHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04 Uværet har truffet Nordland med full styrke19:04 Stor kvalitetsforskjell på coronatester19:01 Seks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15 Tysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14 Stortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54 Pave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44 Coronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26 Bernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03 Anne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24 Seks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22 POD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17 Eier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24 Nordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45 VG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05 96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44 Slik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38 260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30 To dømt for voldtekt av ung gutt13:26 Slik håndterer du corona-angsten13:12 Analyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03 Lurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44 Solskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16 Skytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06 Nedbør over hele landet i påsken10:44 Trump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38 Forsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19 Johnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56 Haaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55 Mann siktet for drap på kona i Trondheim08:10 Rakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02 Riise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44 Go-Ahead dropper togavganger07:30 Trump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27 Countrylegenden John Prine er død07:05 Statsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00 Ingen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59 Dette skjer i dag05:50 Dette skjedde i natt05:30 Koronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30 Koronakrisen samler italienerne politisk05:17 6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00 FHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07 Tallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36 USAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38 Lærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00 Wuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39 Støre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14 Utvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04 Sykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53 Helsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28 Mann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10 Nordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09 Dansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35 Lørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30 Flere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28 Kommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12 Ekspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57 Dødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38 Sissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25 Kontroll på brann i Ålesund sentrum19:23 Norske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16 Kinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09 Oslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02 Solskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57 Nytt coronadødsfall i Stavanger18:44 Mann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24 Flere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14 Mann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11 Trumps pressetalskvinne slutter16:56 Har vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22 Politiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07 Hytteforbudet oppheves
Siste nytt
06:45NorgeSjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeMann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11VerdenStudie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45Norge6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31VerdenMacron med full støtte til WHO04:29NorgeTre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07VerdenKina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34VerdenVenezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12NorgeErna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10VerdenFransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45VerdenDen afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32NorgeMillionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49VerdenLinda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29NorgeMedietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet23:00SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet21:29VerdenHerreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21VerdenSaudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05NorgeAnsatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45KulturTV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01NorgeTo reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50NorgeSupermåne på himmelen natt til torsdag19:48VerdenWHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29VerdenForførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28NorgeTre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27Helse og livsstilFHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04NorgeUværet har truffet Nordland med full styrke19:04NorgeStor kvalitetsforskjell på coronatester19:01NorgeSeks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15VerdenTysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14NorgeStortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54VerdenPave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44NorgeCoronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26VerdenBernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03NorgeAnne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24NorgeSeks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22Helse og livsstilPOD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17NorgeEier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24ForbrukerNordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45SportVG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05Verden96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44NorgeSlik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38Norge260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30NorgeTo dømt for voldtekt av ung gutt13:26HelseSlik håndterer du corona-angsten13:12NorgeAnalyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03VerdenLurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44SportSolskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16SportSkytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06NorgeNedbør over hele landet i påsken10:44VerdenTrump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38Helse og livsstilForsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19VerdenJohnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56SportHaaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55NorgeMann siktet for drap på kona i Trondheim08:10VerdenRakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02SportRiise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44NorgeGo-Ahead dropper togavganger07:30VerdenTrump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27KulturCountrylegenden John Prine er død07:05VerdenStatsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00NorgeIngen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59NorgeDette skjer i dag05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKoronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30VerdenKoronakrisen samler italienerne politisk05:17Norge6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00NorgeFHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07VerdenTallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36VerdenUSAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38NorgeLærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00VerdenWuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39NorgeStøre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14NorgeUtvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04NorgeSykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53NorgeHelsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28NorgeMann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10NorgeNordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09VerdenDansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35NorgeLørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30NorgeFlere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28NorgeKommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12PengerEkspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57VerdenDødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38KulturSissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25NorgeKontroll på brann i Ålesund sentrum19:23ReiseNorske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16VerdenKinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09NorgeOslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02SportSolskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57NorgeNytt coronadødsfall i Stavanger18:44NorgeMann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24VerdenFlere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14NorgeMann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11VerdenTrumps pressetalskvinne slutter16:56KulturHar vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22NorgePolitiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07NorgeHytteforbudet oppheves
Populært