Sprengstoffsiktet erkjenner delvis straffskyld

Den 27 år gamle dansken som er siktet for å ha kjørt rundt i København med våpen, sprengstoff og utløsermekanismer i bilen, erkjenner delvis straffskyld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha sittet i avhør natt til mandag ble mannen framstilt for varetektsfengsling mandag. Framstillingen foregikk bak lukkede dører, og retten besluttet at mannen skal fengsles fram til 11. juli. De første to ukene skal 27-åringen sitte i isolasjon.

– Kun delvis, var svaret mannen ga i retten på om han erkjenner straffskyld.

Tilfeldigheter gjorde at dansk politi oppdaget mannen som kjørte rundt i København med halvannen kilo plastisk sprengstoff i bagasjerommet.

Bilen ble stanset i en rutinekontroll på Åboulevarden søndag kveld. I en bag sammen med sprengstoffet ble det også funnet plagg fra en politiuniform.

Føreren av bilen beskrives som en kjenning av politiet, men skal ikke tidligere ha vært innblandet i like alvorlige forhold som de han nå er pågrepet for.

– Han har alle ingredienser som skal til for å lage en bombe. Det er bare å sette dem sammen, sier etterforskningsleder Claus Vinther.

– Neppe terror

På spørsmål om funnet kan knyttes til terrorisme, svarer Vinther at han ikke tror det. Men han legger til at politiet foreløpig ikke vet hva 27-åringen planla eller om han fraktet våpnene og bombematerialene for noen andre.

Mannen er dansk statsborger og av dansk opprinnelse. Til tross for uniformsklærne i bagasjerommet er han slett ikke noen politimann.

– Han har ikke forbindelse til gjenger eller noen form for organisert kriminalitet som vi kjenner til. Vi mistenker at han kan ha oppbevart eller transportert dette for noen andre, sier Vinther.

Politiet i København ser svært alvorlig på saken og etterforsker den bredt.

– Vi kommer til å forsøke å kartlegge hans omgangskrets og eventuelle tilknytning til MC-miljøet, sier etterforskningsleder Thomas Dyhr.

Ifølge nyhetsbyrået Ritzau skal mannen ha sympati med Hells Angels.

Byretten i København behandler for tiden en større rettssak mot en rekke medlemmer av Hells Angels og AK 81 i Glostrup.

Luktet hasj

Bilen ble i utgangspunktet stanset fordi den hadde en sprekk i frontruten, ifølge Ritzau. Da politifolkene merket lukt av hasj i kupeen, valgte de å undersøke kjøretøyet grundigere.

Det var til sammen tre jaktgeværer og tre haglgeværer i bilen, i tillegg til plastisk sprengstoff og ammunisjon. Politiet fant også kvikksølvkontakter som kan brukes til å utløse sprengstoffet.

27-åringens leilighet i Brøndby er ransaket, men ingen andre ulovlige gjenstander er funnet.

Terrortrussel og MC-strid

Terrortrusselen mot Danmark har økt etter at avisa Jyllands-Posten trykket de såkalte Muhammed-karikaturene i 2005.

I fjor opplyste dansk og svensk etterretning at de hadde avslørt en plan om å drepe avisas ansatte. Fire menn sitter nå i varetekt og vil bli stilt for retten, anklaget for å ha planlagt terrorisme.

De siste årene har det også vært en rekke hendelser i Danmark knyttet til konflikter mellom motorsykkelgjengen Hells Angels og rivaliserende innvandrergjenger. Forrige gang noen ble drept som følge av denne striden, var i 2009. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy