AKP vant valget i Tyrkia:

Erdogan vil jobbe for grunnlovsendring

Statsminister Tayyip Erdogan og regjeringspartiet vant valget i Tyrkia. Foto: Reuters/Scanpix
Statsminister Tayyip Erdogan og regjeringspartiet vant valget i Tyrkia. Foto: Reuters/Scanpix

Tyrkias regjeringsparti AKP oppnådde over 50 prosent av stemmene i valget, og statsminister Recep Tayyip Erdogan sier folket nå har gitt ham i oppdrag å lage ny grunnlov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ventet at Erdogans regjeringsparti Rettferdighets- og utviklingspartiet AKP ville vinne overlegent i søndagens valg. Men partiet trengte 330 plasser i nasjonalforsamlingen for på egen hånd å få gjennom en folkeavstemning om å endre grunnloven.

Med nesten alle stemmene telt lå partiet an til å få 325 plasser med en oppslutning på 50,3 prosent.

– Folket har gitt oss et budskap om å bygge en ny grunnlov gjennom enighet og forhandling, sa Erdogan i sin seierstale til partiet søndag kveld.

– Vi skal diskutere den nye grunnloven med opposisjonspartier, sa han.

Det største opposisjonspartiet CHP fikk en oppslutning på rundt 26 prosent.

Det høyrenasjonalistiske partiet MHP kom over sperregrensen med en oppslutning på rundt 13 prosent.

Utdatert grunnlov

Mange er enige i at grunnloven som ble ført i pennen av militæret etter kuppet i 1980, er utdatert og må omskrives for å sikre bedre borgerrettigheter og en mindre rolle for militæret i politikken.

Blant målene med en ny grunnlov er ifølge Erdogan å gjøre Tyrkia mer demokratisk og pluralistisk og likere EU.

AKP står bak en svært fremgangsrik periode i Tyrkia med økonomisk vekst og bedring av levestandarden. Utenlandske investorer ser dem som det mest markedsvennlige partiet, men Erdogans kritikere anklager ham også for å ha autoritære trekk.

Advarer mot Erdogans makt

Kritikerne frykter han skal bruke en befestet maktposisjon til å få Tyrkia over til et sterkere presidentstyre der han selv sitter i presidentstolen.

Under ledelse av Kemal Kiliçdaroglu gikk opposisjonspartiet CHP til valg med løfter om styrkede menneskerettigheter og mindre ulikhet, samtidig som partiet har advart om Erdogans økende makt.

Det ble meldt om få alvorlige problemer i valgavviklingen, også i den urolige kurdiske regionen, selv om det kom meldinger om voldshandlinger noen steder.

(©NTB)


Les flere nyheter her

Personvernpolicy