Fikk flytte hjem til flomrammet hus

Anne Marie Klevstadlien er en av de flomrammede på Kvam i Oppland. Foto: Thomas Winje Øijord (Scanpix)
Anne Marie Klevstadlien er en av de flomrammede på Kvam i Oppland. Foto: Thomas Winje Øijord (Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag fikk noen av de flomevakuerte i Gudbrandsdalen flytte hjem. En av dem var Anne Marie Klevstadlien på Kvam. Hun ble møtt av et syn som lignet en slagmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg trøster meg med at det kunne gått verre. Liv er ikke gått tapt, sier Anne Marie Klevstadlien. Foto: Thomas Winje Øijord (Scanpix)– Jeg trøster meg med at det kunne gått verre. Liv er ikke gått tapt, sier Anne Marie Klevstadlien. Foto: Thomas Winje Øijord (Scanpix)

Ødeleggelsene skyldes vannmassene som nådde Kvam én dag tidligere.

– Jeg våknet av at det rumlet utenfor. Da jeg gikk ut, slo elva innover. Jeg hadde vann opptil knærne og måtte gi opp å få ut bilen. Så kom det frivillige og hjalp meg ut, forteller Klevstadlien til NTB.

Les også: Statsråder utsetter reise til flomområdene

Lørdag var kvinnen i 60-årene en av dem som fikk lov til å flytte hjem.

– Jeg har ikke sovet i hele natt. Tankene har surret og gått. Jeg er spent på hva som møter meg, og jeg vet ikke hva jeg kan vente, sier Kvam-kvinnen før hun setter kursen hjemover fra informasjonsmøtet for dem som er rammet av vannets herjinger.

Revet opp med rota

Stein Jøran Sanden er en av dem som er rammet av flommen i Gudbrandsdalen. Foto: Thomas Winje Øijord (Scanpix)Stein Jøran Sanden er en av dem som er rammet av flommen i Gudbrandsdalen. Foto: Thomas Winje Øijord (Scanpix)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Synet som møter henne, er alt annet enn vakkert. Hagen ser ut som en slagmark. Møbler, søppel og sand dekker store deler av tomta. Et kirsebærtre ligger revet opp med rota.

Les også: Stoltenberg berømmer hjelpemannskapene

– Blomstene er det verste. Jeg tenker på alt arbeidet jeg har lagt ned, ikke bare i vår, men i mange år, sier Klevstadlien.

Inne er det bedre enn fryktet. I entreen flyter litt sølevann, men ellers er alt som det var da hun forlot huset.

Les også: Vannet stiger ti centimeter i timen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ødeleggelsene er store etter flom og ras i Kvam i Oppland. Foto: Thomas Winje Øijord (Scanpix)Ødeleggelsene er store etter flom og ras i Kvam i Oppland. Foto: Thomas Winje Øijord (Scanpix)

– Vi må muligens legge nytt gulv, men da jeg så elva komme i går, fryktet jeg det verste, sier hun.

Klevstadlien bodde tidligere lenger oppe i dalen, men flyttet i 1989 på grunn av rasfaren til huset sentralt på Kvam.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og nå skjer det her isteden. Det er så uvirkelig at jeg nesten ikke kan tro det, sier hun.

Til tross for store ødeleggelser ser Klevstadlien det positive i den vanskelige situasjonen.

– Jeg trøster meg med at det kunne gått verre. Alt som er ødelagt, er døde ting. Liv er ikke gått tapt, avslutter Klevstadlien.

Les også: Situasjonen stabil i flomområdene

Reddet av anleggsmaskin

Også Stein Jøran Sanden og familien måtte forlate hjemmet sitt fredag.

– Jeg fikk beskjeden om evakuering da jeg var på jobb og skyndet meg hjem. Da jeg og en kamerat skulle inn for å hente klær til ungene, kom vannet for fullt. Vi fikk panikk, men en anleggsmaskin i nærheten kom oss til unnsetning. Vi klatret opp i skuffen og ble reddet, forteller han.

Familien var nettopp flyttet inn i et restaurert hus.

– Vi flyttet inn for to uker siden, etter fem måneder med restaurering. Denne helgen skulle vi endelig slappe av i nytt hus. Fredag formiddag var kjelleren full av vann. Etter at jeg forlot huset, satt jeg i skogkanten og så på. Da brøt jeg sammen, sier Sanden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Krisemøte om flom og telefonnett

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tapte minner

Lørdag ble det holdt et informasjonsmøte for dem som er rammet av vannets herjinger på Kvam i Oppland. Foto: Thomas Winje Øijord (Scanpix)Lørdag ble det holdt et informasjonsmøte for dem som er rammet av vannets herjinger på Kvam i Oppland. Foto: Thomas Winje Øijord (Scanpix)

I den oversvømte kjelleren oppbevarte han blant annet en stor del av familiens fotoarkiv.

– Harddisken til datamaskinen er i kjelleren. Der er nesten alle feriebildene og bildene av ungene fra de siste 15 årene. Hvis disse minnene kan reddes, er det i grunnen ikke så farlig med de materielle skadene, sier han.

Han frykter imidlertid det verste når det gjelder boligen. Under et informasjonsmøtet lørdag opplyste kommunen at det vil komme et team med takstmenn som skal vurdere skadene.

– Jeg er redd grunnen under huset er så dårlig at det ikke kan stå, og jeg er spent på hva takstmennene og ikke minst forsikringsselskapet vil si. Det finnes nok av skrekkhistorier når det gjelder problemer med forsikring.

Les også: Campingplass tatt av elv

Sanden er likevel glad for at det ikke gikk verre.

– Det viktigste er at vi er i god behold. Og man får på en måte nye krefter når noe slikt skjer. Vi ser framover, sier han. (©NTB)

Les også:

Trafikken lammet av flom

50-årsflom på vei

Savnet etter ras

Les flere nyheter her