– Norske kampstyrker skal hentes hjem

Norske styrker i Afghanistan i 2008. Foto: Rune Thomas Ege, Forsvaret / SCANPIX
Norske styrker i Afghanistan i 2008. Foto: Rune Thomas Ege, Forsvaret / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge skal hente hjem kampstyrker fra Afghanistan og erstatte dem med instruktører og rådgivere som skal lære opp afghanske soldater, skriver Stavanger Aftenblad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Latviske kampstyrker tar over for norske med det første, sier militærattaché Roy Abelsen ved den norske ambassaden i Washington.

Les også: Krass kritikk av NATO-allierte

Ifølge Stavanger Aftenblad er det trolig ikke snakk om å redusere antallet norske militære i første omgang. Men de norske styrkene skal fremover konsentrere seg om opplæring, trening og rådgivning til afghanske kolleger.

– Vi har kampstyrker som har kjempet sammen med afghanske styrker. Det vil vi ikke ha lenger. Nå vil latvierne overta dette, sier Abelsen.

Les også: Forsvaret forventer bølge av skadde veteraner

NATO-landene er enige om gradvis å overføre sikkerhetsansvaret til afghanske soldater. Målet er at ISAFs kampstyrker skal være ute av Afghanistan i 2014.

Også Norge har holdt fast ved at man gradvis skal trappe ned engasjementet i Afghanistan

Selv om norske soldater nå først og fremst skal drive opplæring, vil noen av dem fortsatt kunne komme i kamp, sier oberstløytnant Bent-Ivan Myhre, forsvarssjefens talsmann.

– Personell som instruerer nøkkelpersonell i den afghanske hæren, må være med dem ut og kan komme i kamp sammen med dem, sier han.

Les flere nyheter her