Krisemøte om flom og telefonnett

Fylkesvei 255 mellom Skåbu og Vinstra ble fredag stengt etter at et stort ras tok med seg både dette huset og veien. Foto: Geir Olsen / Scanpix
Fylkesvei 255 mellom Skåbu og Vinstra ble fredag stengt etter at et stort ras tok med seg både dette huset og veien. Foto: Geir Olsen / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Knut Storberget: - Dette er uakseptabelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To statsråder og sikkerhetsmyndighetene satt fredag kveld i krisemøte om mobil- og flomkrisen.

Mobilnettet til Telenor ble fredag rett før klokken 13.00 fredag rammet av en feil som gjør at deler av tale- og datatrafikken er betydelig redusert. Feilen rammer Telenors kunder og de operatørene som bruker Telenors nett.

Klokken 23 fredag kveld var problemet fremdeles ikke løst og kapasiteten dermed svært begrenset.

- Telenor beklager på det sterkeste de problemer og ulemper denne feilen medfører for våre kunder. Vi har ennå ikke lokalisert problemet, men jobber spesielt med mulige problemer på en av sentralene våre. Vi har stor bemanning på jobb gjennom natten for å løse problemene, skriver selskapet i en e-post sent fredag kveld.

- Uakseptabelt

Problemene på telefonnett, samt flomkrisen i Sør-Norge, var bakgrunnen for kveldens krisemøte. Justisministeren er sterkt kritisk til at mobilnettet kan være nede i så mange timer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Telenor-trøbbel over hele landet

- Jeg mener det er uakseptabelt at vi havner i en sånn situasjon. Det er derfor jeg har bedt Samferdselsdepartementet om å bistå i å kartlegge dette, årsaksforholdet og hva man kan gjøre for å unngå dette, sier justisminister Knut Storberget (Ap) til VG Nett.

Ministeren, som har ansvar for sikkerhets- og politimyndighetene i Norge, sier det er ekstra kritisk når telenettet faller ut.

- At telenettet er nede skaper en ekstra komplikasjon inn i dette og viser hvor sårbare vi er.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han oppfordrer folk i flomutsatte områder til å holde seg innendørs og å følge med på nyhetene.

– Situasjonen vi har havnet i nå er svært alvorlig. Vi er helt avhengig av kommunikasjon for å fungere, sier justisminister Knut Storberget til NRK.no.

Til stede på møtet, som ble avsluttet klokken 21, var også representanter for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Hovedredningssentralen i Sør-Norge, Politidirektoratet, Justisdepartementet og Samferdselsdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik ringer du nødnumre når telenettet er nede

Venter på evakuering

Flere personer ventet fredag kveld på å bli hentet ut med helikopter fra ras som gikk forskjellige steder i Gudbrandsdalen. Svært mange er evakuert fra boligene sine, opplyser politiet.

– Jeg har ikke tallet, men vi har evakuert svært mange fra boliger i Kvam og Otta som er hardest rammet, sier operasjonsleder Svein Brubakken i Gudbrandsdal politidistrikt til NTB.

Han sier at de har vært involvert i en rekke redningsaksjoner.

– Akkurat nå har vi hentet ut et eldre ektepar som måtte søke tilflukt på en seter. Flere venter på å bli hentet ut, sier Brubakken.

Les også: 50-årsflom på vei

Politihund

Tidligere fredag måtte en politimann og en politihund hentes ut fra et ras i Rosten i Oppland av et Sea King redningshelikopter.

– Vi er involvert i flere redningsaksjoner, sier redningsleder Asbjørn Viste ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS) til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier det ikke er meldt om at noen befinner seg i direkte fare, men at de store vannmassene likevel gjør at de må hentes ut luftveien.

Det er spesielt i området mellom Kvam og Otta at flere står fast på grunn av ras. Værprognosene tyder på at situasjonen kan bli langvarig og vare ut i pinsehelgen.

Også hus ble tatt av flommen.

– Vi har i hvert fall oversikt over to bolighus som er tatt av vannmassene, sier Brubakken.

Se bildene: Campingplass oversvømt av elv

– Hold dere hjemme

– Vi oppfordrer alle som har tenkt seg inn i dette området til å kjøre en annen vei, eller til å la være å reise, sier Viste.

Les også: Disse veiene er stengt

Vannmengdene forflytter seg stadig sørover, så problemområdet forflyttes også, ifølge redningslederen.

HRS betegner situasjonen som uoversiktlig. De vurderer fredag å flytte skogbrannhelikopteret fra Torp i Vestfold nærmere de rasutsatte områdene i Gudbrandsdalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Telenors mobilnett lå delvis nede fredag, og Hovedredningssentralen frykter at manglende mobilnett kan føre til at personer som sitter innesperret på grunn av ras, ikke får varslet om dette.

– Det er en stor utfordring at telenettet ligger delvis nede. Vi risikerer at flere blir sittende fast uten mulighet til å få varslet, sier Viste.

Reddet av hjullaster

Familien Enget fra Kvam sier til gd.no at de måtte vente i to timer på hjelp, mens det raste rundt dem.

– Vi ble kjørt i skuffen til en hjullaster for å unngå jord- og vannmassene. Det var uhyggelig, sier Siv Rolvsbakken til gd.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flommen herjer i øst

Fredag ettermiddag var flere beboere fra Nord-Fron kommune evakuert til et vertshus i kommunen.

– Jeg vet ikke hva som skjer, for vi har ikke fått noen beskjed. Vi reiser i hvert fall ikke hjem igjen, sier Rolvsbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sier familien ble oppmerksomme på raset ved 8-tiden fredag morgen.

– Det kom vann i kjelleren, så begynte telefonledningen å svaie. Da var det bare å komme seg ut. Der ble vi møtt av digre trær og steiner som veltet inn på gården. Vi måtte løpe ned jordet, sier hun. Hun sier at veiene rundt gården raste sammen. Familien måtte vente et par timer før hjelpen kom.

Les flere saker