Tvil om bortført blogger i Syria

Dette bildet er likevel ikke den syrisk-amerikanske bloggeren Amina Arraf , men Jelena Lecic, en kvinne bosatt i London (foto: Facebook).
Dette bildet er likevel ikke den syrisk-amerikanske bloggeren Amina Arraf , men Jelena Lecic, en kvinne bosatt i London (foto: Facebook).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den syriske bloggeren Amina Arraf skapte overskrifter over hele verden da hun ble bortført. Nå har det oppstått tvil om hvem hun egentlig er.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arraf driver bloggen A Gay Girl in Damascus, der hun beskrev seg som en syrisk-amerikansk lesbisk kvinne som bor sammen med familien sin i den syriske hovedstaden. Homofili er forbudt i Syria, og i tillegg er bloggere en utsatt gruppe i landet. Arrafs blogg tiltrakk seg raskt oppmerksomhet etter at den ble opprettet i februar.

Mandag fortalte hennes kusine via bloggen at Arraf var bortført av bevæpnede menn, som var antatt å være politifolk eller medlemmer av en av militsene knyttet til det herskende Baath-partiet.

Bloggen har ikke blitt oppdatert siden mandag.

Les også: Lesbisk blogger kidnappet

Feil kvinne

Nyheten om bortførelsen spredde seg raskt, og mange uttrykte sin støtte til bloggeren via Facebook. Hvem Amina Arraf egentlig er, er imidlertid uklart. Den amerikanske ambassaden i Syria vet ikke hvem hun er, selv om hun hevdet å ha dobbelt statsborgerskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig har bilder av bloggeren som har blitt spredd på nettet vist seg å være bilder av en helt annen, Jelena Lecic, en kroatisk kvinne bosatt i London som aldri har vært i Syria.

- Jeg oppdaget det på Tirsdag da jeg så bildet av meg på The Guardians nettside. Før jeg visste ordet av det, var det overalt, sier Lecic til BBC.

Hun tror bildet er tatt fra hennes Facebook-side. Ifølge MSNBC opplevde Lecic at bilder av henne ble brukt av en annen bruker på Facebook for litt over et år siden. Bildene ble fjernet av Facebook etter at hun klaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg sympatiserer virkelig med Amina, og hvis hun er en virkelig person, er det fryktelig at hun er kidnappet. Men for meg har det vært veldig forstyrrende. Jeg har ikke sansen for at ansiktet mitt blir vist over alt, sier Lecic.

Les også: Bortført blogger én av mange

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjult identitet

Det har vist seg vanskelig å finne noen som faktisk har snakket med eller møtt Arraf i virkeligheten. Amerikanske NPR har vært i kontakt med personer i det lesbiske og homofile miljøet i Damaskus som ikke vet hvem hun er.

De har også har snakket med en kanadisk kvinne som har vekslet over 500 eposter med bloggeren i løpet av de siste seks månedene. nå vet ikke Sandra Bagaria hva hun skal tro.

- Jeg er like forvirret som alle andre, sier hun.

Den London-baserte Syriske menneskerettighetsaktivisten Mahmoud Hamad sier til BBC at det ikke er overraskende at bloggeren vil bruke et falsk bilde for å skjule sin identitet for syriske myndigheter.

- Den sofistikerte måten hun skriver på, kunnskapen om det syriske samfunnet og hva som skjer politisk i Syria, akkurat nå, gjør det lett å tro at denne personen faktisk er en virkelig politisk aktivist og homoseksuell, mener han.

Nye kamper i dag

Syriske soldater skjøt og drepte i dag minst 28 sivile demonstranter som protesterte mot president Bashar al-Assads regime.

Les også: Skjøt ned sivile demonstranter over hele Syria

Amnesty International hevdet mandag å ha navnene på 986 mennesker som har blitt drept av syriske sikkerhetsstyrker de siste ukene.

Les flere nyheter her