Icesave-striden:Smeller til mot Island

ESA-presidentens krav mot Island: - EU-reglene tilsier at staten må betale for tapte innskudd i Icesave, mener Per Sanderud. Foto: Thomas Vermes
ESA-presidentens krav mot Island: - EU-reglene tilsier at staten må betale for tapte innskudd i Icesave, mener Per Sanderud. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den islandske stat er forpliktet til å betale tapte innskudd etter Icesave-konkursen, vedtok overvåkingsorganet ESA i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Icesave-skandalen

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland og Storbritannia at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro (over 30 milliarder norske kroner) - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Avtalen ble forkastet av Alltinget som i august 2009 krevde endringer i den.

17. oktober 2009 meldte den islandske avisa Morgunbladid at forhandere fra Nederland, Storbritannia og Island var kommet fram til et nytt utkast.

30. desember 2009 vedtok et flertall på 33 mot 30 i Alltinget å godta avtalen.

Denne avtalen kommer på toppen av den økonomiske krisen Island gjennomlever. Island fikk tilsagn om kriselån fra Det internasjonale valutafondet IMF, Norden og Polen. Men de ble knyttet til et ultimatum om at Island først underskriver en Icesave-avtale.

5. januar i 2010 benyttet presidenten så sin grunnlovsfestede rett til å stoppe et lovvedtak i Alltinget og legge det ut til folkeavstemning.

En folkeavstemning om Icesave-avtalen ble avholdt 6. mars 2010. Over 98 prosent sa nei.

Deretter ble det nye forhandlinger med Nederland og Storbritannia.

9. desember 2010 kom regjeringene fram til en ny avtale som er gunstigere for Island. Den ble vedtatt av et flertall i Alltinget 16. februar 2011.

Veto og folkeavstemning: 20. februar nektet presidenten igjen å underskrive avtalen, og sendte den ut til folkeavstemning.

Nestemt igjen: 9. april 2011 stemte et flertall av islendingene igjen mot Icesave-avtalen, som dermed ble stoppet.

Overvåkingsorgnet ESA fattet fredag formiddag sin endelige beslutning i spørsmålet om islandske skattebetaleres ansvar for at den private Icesave-nettbanken gikk konkurs.

Vedtaket kan gi den islandske staten et stort økonomisk tap, ifølge vedtaket:

Island er forpliktet til å gi minimumserstatning til alle innskytere i Nederland og Stortbritannia som tapte sparepengene sine ved konkursen, konkluderer organet som skal passe på at Island, Norge og Liechtenstein følger EUs regler i EØS-avtalen.

Dermed går ESA til strid mot den islandske staten, som hevder at den har oppfylt sitt ansvar etter EØS-avtalen uten at staten selv skulle garantere innskuddene.

Les: Island avviser Icesave-anklage fra ESA.

- Må oppfylle forpliktelsene

ESA-president Per Sanderud fastslår at Island må oppfylle sine forpliktelser ved å underskrive EØS-avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Island må sikre kompensasjon til alle innskytere etter betingelsene i EUs innskuddsgaranti-direktiv, og uten å diskriminere, sier Sanderud i en kommentar.

Hvis Island ikke føyer seg etter dagens vedtak, vil ESA vurdere å trekke landet inn for EFTA-domstolen, som er høyeste instans i EØS-avtalen.

Økonomiminister Árni Páll Árnason skal klokka 17 fredag norsk tid møte utenrikskomitéen i Alltinget for å drøfte hva Island nå skal gjøre.

Etter publisering av denne artikkelen, er Islands svar klart:

For første gang i Icesave-stridens historie står alle partier bak en avvisning av ESAs krav. Island vil om nødvendig ta denne saken til en domstol. Island mener EØS-avtalen ikke krever statsgaranti ved bank-kollapser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les uttalelsen fra Islands regjering her.

Island uenig i jus'en

Det var 26. mai i fjor at ESA første gang kom fram til at den islandske staten er ansvarlig for å dekke tapene nederlandske og britiske innskytere hadde etter Icesave-konkursen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bankkonkursene på Island var så omfattende at ordningen med innskuddsgarantier som alle EU- og EØS-land er forpliktet til å opprette, ikke på langt nær klarte å dekke de garanterte summene for innskudd.

Les: ESA legger ansvaret på Island.

- Vi har oppfylt direktivet

Etter ESAs åpningsbrev for ett år siden, hevdet den islandske regjeringen i sitt svar 2. mai i år, at den til punkt og prikke har oppfylt EUs bestemmelser om bankgarantier, på samme måte som mange EU-land.

- Ingenting i direktivet støtter overvåkingsorganets konstruksjon, skriver økonomiminister Árni Páll Árnason i sitt 34 sider lange brev til ESA.

Les hele brevet her. (På engelsk).

Les hele ESAs vedtak her.

Artikkelen er oppdatert med den islandske regjeringens reaksjon på ESAs beslutning.

Les alt om Icesave-striden i ABC Nyheter.