Kredittkort

Dette må du vite om kredittkort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les mer om kredittkort

Smart kredittkortbruk
Tips og råd om bruk av kredittkort

Sikker kredittkortbruk
Slik bruker du kort på en sikker måte.

Kredittkortkalkulator
Her kan du finne ut hvilket kort som er best for deg. Legg inn dine egne forutsetninger for bruk av kortet, og se hvordan de forskjellige kortleverandørene kommer ut av det.

Nøkkeltall for kredittkort
Dette er de viktigste vilkårene for kredittkort.

Kredittkort: Fordeler og kommentarer til de enkelte kortene
Mange kredittkort har gratisfordeler. Les mer om dem her, og andre kommentater til kredittkortet.

Drivstoffrabatter
Noen kreditkort gir deg rabatt på alle bensinstasjoner. Her finner du oversikten over dem.

Lønnskontokalkulator
Kalkulator der du kan legge inn dine egne forutsetninger. Utvalget består av bankene med de gunstigste betingelsene, og hva de største bankene tilbyr.

Lover:

Forskrift om kredittavtaler

Finansavtalelovens § 54b

Se også:

Finansportalen
Finansportalen har en oversikt som viser hvilke kredittkort bankene tilbyr. Det mangler en rekke av de «vanlige» kortene.

De mest aktuelle kortene i dag er kort som kan brukes som betalingsmiddel både i Norge og utlandet, og som det knyttes kreditt til. Kredittkortene knyttes til både MasterCard og VISA. Begge har så stor utbredelse at det ikke spiller noen rolle hvem av de to leverandørene kortet bruker.

Les også:

Smart kredittkortbruk

Sikker kredittkortbruk

De aller fleste har et VISA-kort (debetkort) knyttet til kontoen sin. På disse kortene belastes beløpet direkte på kontoen din. Valget av dette kortet henger sammen med valg av lønnskontoen. For å se hvilken lønnskonto som er best, gå til lønnskontokalkulatoren.

Tilbydere av kort

Det er tre typer institusjoner som tilbyr kort i dag:

  • Alle banker tilbyr kredittkort. Kundekretsen er først og fremst eksisterende kunder.
  • Frittstående selskaper. Det er blant disse vi finner de mest aktive markedsførerne av kortene.
  • Organisasjoner/selskaper/foreninger: En rekke organisasjoner og foreninger har laget avtaler for sine medlemmer der de tilbyr egne kort. Disse blir solgt inn som medlemsfordeler, men de trenger sett ikke være blant de gunstigste å bruke.

Tre hovedelementer

De fleste kortene er gratis å ha. Noen få belaster deg for et årsgebyr. Hvor høy kreditt du kan få varierer etter kredittverdigheten. Maksimal kreditt på kortene varierer fra 50.000 kroner til 100.000 kroner.

I vurderingen av kortene er det tre hovedgrupper av kortevilkår

  • Lånekostnader
  • Transaksjonskostnader
  • Fordeler og rabatter

Her finner du mer informasjon om kredittkortene:

Kalkulator: Finn ut hvilket kredittkort som er best for deg

Oversikt: Nøkkeldataene for kredittkortene

Informasjon: Dette er kredittkortenenes rabatter og andre fordeler

Lånekostnader

Den nominelle renten er høy på alle kort. Renten ligger i området 12 % til 25 prosent. Fordelen er at det ikke er noe etableringsgebyr. For kortsiktige lån kan derfor kredittkort være billigst å bruke.

De fleste kortene belaster deg ikke for faktureringsgebyrer, men det finnes noen unntak. Dette er i så fall en ordinær lånekostnad på lik linje med et termingebyr. Bruker du kreditten er lånerenten gjerne det viktigste parameteret å se på.

Hvor mange dager kreditt de forskjellige kortene gir er ikke så viktig. Om du får 10 dager ekstra kreditt, har dette svært liten påvirkning på kortets lønnsomhet.

Alle kredittkortene har en minimumsbetaling per måned. Et vanlig nivå er 3 prosent. Har du brukt en kreditt på 20.000 kroner blir minimum månedsbetaling 600 kroner.

Transaksjonskostnader

Normalt er varekjøp gratis både i Norge og utlandet. Forskjellene er vesentlig større når det gjelder kostnadene ved minibankuttak i Norge og utlandet. Flertallet av kortene tar både en prosentandel, og et fast kronebeløp for uttaket. Andre tar bare en viss prosentandel av uttaksbeløpet. Da er det gjerne et minimumsgebyr på 40 til 50 kroner.

Noen tar ikke gebyrer for uttak i det hele tatt. men de aller fleste av disse renteberegner fra første dag. Det er bare et par kort som er helt kostnadsfrie. Da tar de verken uttaksgebyrer, eller renteberegner fra første dag.

Det legges alltid på et valutapåslag på midtkursen som. Standarden er et påslag på 1,75 prosent, noen få tar et gebyr på 2,0 prosent på uttak utenfor Europa. Denne kostnaden har ikke vært tatt med blant de vanlige gebyrene. Betydningen av dette for sammeligning av kortene er svært liten.

Visa har en egen kalkulator som du kan bruke for å se hvilken kurs de bruker. MasterCard har ikke tilsvarende tjeneste.

Fordeler og rabatter

Det har blitt lagt inn flere og flere fordeler i kortene. Dette brukes aktivt av kredittkortselskapene for å differensiere seg fra de andre.

Flere gir nå en fast rabatt på alt du kjøper. Denne ligger gjerne på én prosent. Noen kort gir en høyere rabatt på en spesifikk bransje (i området 3 til 4 prosent). Et tredje alternativ er å gi rabatt på flere bransjer, men at du bare kan velge én av bransjene.

Det er hvordan butikkene er registrert i bransjestrukturen til Visa, eller Mastercard som avgjør om butikken kommer inn under rabatten på denne bransjen.

Kortselskapene har råd til å gi rabatter fordi brukerstedene betaler et gebyr til kortselskapene hver gang du bruker kortet. I tillegg vil det være endel som bruker kredittdelene på kortet, der rentemarginen er skyhøy.

Hvilke andre fordeler som ligger i kortet er som oftest uvesentlig. En reiseforsikring har egentlig ingen verdi så lenge du har en helårs reiseforsikring. En reiseforsikring som bare gjelder når du betaler en reise er meget upraktisk. Det hjelper ikke at forsikringen i seg selv gir tilfredsstillende dekning. Les mer om reiseforsikring her.

Det finnes også mange andre rabattmuligheter, men felles for dem er at de ikke er særlig avgjørende for kortvalget.

Les mer om de fordeler og rabatter i enkelte kortene her.

Se også oversikten om viser hvilken drivstoffrabatt du kan få via noen kort.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.

Personvernpolicy