Fortsetter samtalene om rovdyrforlik

OMSTRIDT: Striden står om bestandsmålene for ulv og bjørn, nødvergerett for hund og hvilke endringer som skal gjøres i norsk rovdyrforvaltning. Illustrasjonfoto: Colourbox
OMSTRIDT: Striden står om bestandsmålene for ulv og bjørn, nødvergerett for hund og hvilke endringer som skal gjøres i norsk rovdyrforvaltning. Illustrasjonfoto: Colourbox Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

De parlamentariske lederne på Stortinget vil fortsette samtalene om et rovdyrforlik førstkommende tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om rovdyrforhandlingene
* Stortinget inngikk i 2004 et forlik om norsk rovdyrpolitikk. Senterpartiet og Fremskrittspartiet sto utenfor. Regjeringen slo fast i Soria Moria II at hovedtrekkene i forliket skal videreføres, og at Stortinget innen utgangen av 2010 skal inviteres til et nytt forlik om bestandsmålet for ulv og bjørn.

* Forhandlingene om et nytt rovdyrforlik brøt sammen natt til onsdag. Fra før hadde de vært kraftig forsinket, hovedsakelig som følge av uenighet innad i regjeringen.

* I tillegg til ny vurdering av bestandsmålene for ulv og bjørn, skulle et nytt forlik ha avklart spørsmålene om nødverge for hund, eventuell vårjakt på bjørn og eventuell videreføring av prøveordningen med statlig leie av elgjakt i ulverevir. Større innslag av lokal forvaltning av rovviltbestandene skulle også ha blitt avklart.* Norge har fire store rovdyr: ulv, bjørn, jerv og gaupe. Artsdatabanken oppfører ulv som kritisk truet, bjørn og jerv som sterkt truet og gaupa som sårbar.

Forhandlingene om en ny rovdyrpolitikk brøt sammen natt til onsdag, men Arbeiderpartiets parlamentariske leder Martin Kolberg tok torsdag et initiativ til nye samtaler på vegne av regjeringspartiene.

– Det ble avgjort at de parlamentariske lederne skal møtes igjen på tirsdag. Det er jeg veldig glad for, sier Aps Eirin Sund som har ledet rovdyrforhandlingene på Stortinget.

Hun sier Kolberg og Arbeiderpartiet vil forsikre seg om at alle muligheter er utprøvd før bestrebelsene på å få til et rovdyrforlik oppgis.

Les også: Full skjæring om norsk rovdyrpolitikk

Høyre

Det var energi- og miljøfraksjonen på Stortinget som førte forhandlingene om et nytt rovdyrforlik inntil de brøt sammen. I tillegg deltok Venstre-leder Trine Skei Grande fordi partiet ikke er representert i stortingskomiteen.

De siste par dagene har mye av debatten kretset rundt hvem som er å klandre for at forhandlingene endte i brudd. Fra flere hold er pekefingeren blitt rettet mot Høyre, som blant annet skal ha krevd at Direktoratet for naturforvaltning strippes for all innflytelse over rovdyrforvaltningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg føler meg holdt for narr. Vi har brukt natt etter natt og strakk oss på mye som gjorde vondt, noe Høyre aldri har vist noen vilje til, sa Trine Skei Grande til VG torsdag.

Ifølge avisen hadde Høyres forhandlingsleder Siri Meling heller ikke skaffet seg mandat til å forhandle fram et resultat, en ryggdekning de øvrige hadde sikret seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi hadde mandat, men på punktet om ulv trengte vi en runde med gruppen, sier Meling til VG.

Både VG og NTB er gjort kjent med enkeltheter i forhandlingene som viser at de ulike grupperingene hadde kommet hverandre i møte på en rekke punkter før samtalene ble avsluttet i 3-tiden natt til onsdag.

Steile fronter

Norsk rovdyrpolitikk splitter så vel regjering som opposisjon. Mens Senterpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet går lengst i å kreve en mer restriktiv politikk, utgjør SV og Venstre den motsatte ytterlighet. Arbeiderpartiet og KrF inntar standpunkter som ligger et sted imellom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag kom det krav fra begge sider om at forhandlingene måtte gjenopptas. Frp varslet at et representantforslag kom til å bli fremmet, mens KrF og SV åpent etterlyste nye forsøk.

– Både rovdyrtilhengere, lokalbefolkning og bønder med beitedyr har all mulig interesse av en langsiktighet i rovdyrforvaltningen. Dette kan vi få gjennom et forlik, sa SVs Snorre Valen til NTB.

Ifølge KrFs Line Henriette Hjemdal er det flertall i Stortinget for flere av punktene som samlet sett ikke førte til en avtale natt til onsdag.

– Vi var nær en løsning. Kristelig Folkeparti er veldig opptatt av rovdyrpolitikken og klar til å bidra hvis regjeringen fremmer en ny sak, sa hun til NTB.

Bestandsmål

Striden står om bestandsmålene for ulv og bjørn, nødvergerett for hund og hvilke endringer som skal gjøres i norsk rovdyrforvaltning. Enkelt sagt vil Sp-siden ha færre rovdyr i beiteområder for husdyr og større innslag av lokal forvaltning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Snorre Valen sier SV var villig til å strekke seg langt, men han holder fast ved kravet om at bestandsmålene for rovdyr ikke skal reduseres, slik blant annet Sp vil.

– Det er ikke valpekull og ynglinger som gjør størst skade, men streifdyr fra Sverige, sier Valen.

Inntil en ny rovdyrpolitikk er vedtatt blir rovdyrforliket fra 2004 stående. Fremskrittspartiet og Senterpartiet sto utenfor den gang, og mange Sp-velgere hadde forventet at partiet skulle klare å trekke politikken i sin retning.

– At taktikk skal føre til at de ikke klarer å lande et forlik, når det er flertall på Stortinget for innstramming, er helt uakseptabelt for dem som sliter med rovdyr tett innpå seg, mener leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag.

Les flere nyheter her