Forbannet PST-sjef krever unnskyldning

RASENDE: PST-sjef Janne Kristiansen. Foto: Scanpix
RASENDE: PST-sjef Janne Kristiansen. Foto: Scanpix

PST-sjef Janne Kristiansen krever en unnskyldning fra alle som har framsatt påstander om bevisfusk i Treholt-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg forventer en unnskyldning fra dem som har framsatt beskyldningene, sier Kristiansen til TV 2.

Hun sier hun er forbannet og opprørt på vegne av alle som jobber og har jobbet i Politiets sikkerhetstjeneste.

– Jeg er opprørt på vegne av min organisasjon og mine folk. Men jeg er veldig glad i dag over at vi har fått et entydig og klart svar fra kommisjonen, hvor alle anklager er tilbakevist og våre folk er renvasket, sier hun.

Vil ha unnskyldning fra Stabell

I boka «Forfalskningen» framsettes påstander om at det såkalte pengebeviset er fusket med, noe Gjenopptakelseskommisjonen ikke har funnet holdepunkter for.

Overfor Dagbladet.no peker Kristiansen ut hvem hun nå forventer en unnskyldning fra.

– Forfatteren av boka, advokat Stabell og de andre som har vært med på dette løpet. De har kommet med veldig alvorlige anklager, og justismordjegere, av alle, burde jo vite betydningen av å anklage noen uriktig, sier Kristiansen.

– Stabell burde vite bedre enn å formidle disse grove beskyldningene uten å ha noen bevis. Alt dette har dreid seg om, er et foto i dårlig oppløsning tatt i dårlig lys, sier PST-sjefen, som kjenner Treholt-saken godt fra da hun selv satt som leder av Gjenopptakelseskommisjonen.

Kan klage

Selv om Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker torsdag for fjerde gang avslo Arne Treholts forsøk på å få sin sak gjenopptatt, foreligger det ennå flere klagemuligheter.

Selv sier Treholt til Aftenposten.no at han vil vurdere å klage saken inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD), mens hans advokat Harald Stabell har nevnt mulighetene for å klage på grunn av saksbehandlingsfeil.

Treholt sa i sin første kommentar til NTB at han var i tvil om hvilken status Gjenopptakelseskommisjonen har i det norske forvaltningssystemet, men om det er slik at saken kan føres videre til en domstol, er det noe han vil vurdere.

Lederen for kommisjonen, Helen Sæter, sier til NTB at det er full anledning for Treholt til å bringe torsdagens avgjørelse inn for en domstol. Avgjørelsen er et forvaltningsvedtak og gyldigheten kan prøves i en ordinær domstol, bekrefter Sæter.

Professor i offentlig rett, Eyvind Smith, sier til NTB at dommen i seg selv ikke kan bringes inn for EMD fordi den er for gammel, men han regner med at det alltid vil være mulig å finne et annet grunnlag for å bringe saken til Strasbourg.

– Det som imidlertid er klart, er at alle rettslige muligheter i Norge først må være prøvd ut, sier Smith. Han mener det ikke er så viktig hvilken status Gjenopptakelseskommisjonen har, ettersom Høyesterett ifølge Grunnloven dømmer i siste instans uansett.

Les flere Treholt-saker:

Treholt fikk nei fra kommisjonen

Tidligere POT-spaner: Det har vært et helvete

Treholt: Dette er ikke noe punktum

Treholtforfatteren håper å bli saksøkt

Hysj-politiet til doms

Les flere nyheter her

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy