Treholtforfatteren håper å bli saksøkt

KOMMISJONEN SLAKTER BOK : Forfattern av boka «Forfalskningen», Geir Selvik Malthe-Sørenssen, møter Arne Treholt ved en tidligere anledning. Påstandene i hans bok medvirket sterkt til at gjenopptakelseskommisjonen valgte å se på påstandene om bevisjuks i Treholt-saken. Foto: Scanpix
KOMMISJONEN SLAKTER BOK : Forfattern av boka «Forfalskningen», Geir Selvik Malthe-Sørenssen, møter Arne Treholt ved en tidligere anledning. Påstandene i hans bok medvirket sterkt til at gjenopptakelseskommisjonen valgte å se på påstandene om bevisjuks i Treholt-saken. Foto: Scanpix

Geir Selvik Malthe-Sørenssen sier han ønsker en rettssak velkommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Treholt-saken

* Arne Treholt ble 20. juni 1985 dømt i Eidsivating lagmannsrett til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han ble benådet 3. juli 1992 av helsemessige grunner etter å ha sonet åtte år og fem måneder av dommen.

* Tre ganger har han søkt om gjenopptakelse av straffesaken, men er blitt avvist hver gang, sist av Gjenopptakelseskommisjonen 15. desember 2008.

* Boken «Forfalskningen – politiets løgn i Treholt-saken», som kom ut 9. september i fjor, hevder at det mye omtalte «pengebeviset» i saken mot Treholt, var forfalsket.* Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker har arbeidet med å vurdere på nytt avslaget på Treholts begjæring fra 2008 om gjenåpning av spionsaken. Kommisjonens beslutning ble offentliggjort torsdag ettermiddag.

Gjenopptakelseskommisjonen gikk i dag hardt ut mot Geir Selvik Malthe-Sørenssen, forfatter av boka «Forfalskningen – Politiets løgn i Treholt-saken».

I boken påsto Malthe-Sørenssen at pengebeviset i Treholtsaken var forfalsket, og at bildet av pengene som ble funnet under ransakinger hos Treholt i 1983 egentlig var tatt etter at han var pågrepet.

I dagens rapport fra gjenopptakelseskommisjonen knuses denne påstanden.

- Det er ikke funnet tilstrekkelige holdepunkter for fabrikkering av bevis eller falske forklaringer, konkluderer kommisjonsleder Helene Sæter.

Les også: Treholt fikk nytt nei

Kommisjonen mener at det sentrale Fornebu-bildet er av for dårlig kvalitet til at det kan rokke ved kommisjonens ellers entydige konklusjon.

«Den samlede kommisjonen vil bemerke at bildets beskaffenhet (kornet og uskarpt) uansett setter begrensninger, slik at bildet under enhver omstendighet ikke ville kunne sette til side det entydige bilde kommisjonens utredning for øvrig har vist», heter det i rapporten.

Ønsker rettssak

Malthe-Sørenssen risikerer nå å bli saksøkt av tidligere POT-tjenestemenn Arne Gunnar Solemsjø og Leif Karsten Hansen, som begge er navngitt i boken, beskyldt for bevisjuks.

- Vi vil komme tilbake til et eventuelt søksmål, sier Hansen via sin kone til ABC Nyheter i dag.

- Et søksmål ønsker jeg hjertelig velkommen, jeg håper det kommer. De har truet med det tidligere, men jeg tror ikke at de tør. En rettssak rundt boka vil gjøre at vi får prøvd pengebeviset rettslig, sier Malthe-Sørenssen.

- Hva tenker du om at boka di får hard medfart av kommisjonen?

- Jeg tenker at kommisjonen tar feil avgjørelse. Pengebeviset er forfalsket og hovedsvaret i den gåten ligger i teipbiten og epleklistermerke. Boka står ved lag og jeg kommer ikke til å trekke et eneste komma, sier forfatteren, som også jobber som journalist i ABC Nyheter.

- Ensrettet etterforskning

Han sier kommisjonens avgjørelse ikke kom som noen overraskelse.

- Vi hadde på mange måter ventet en slik konklusjonen, på bakgrunn av den ensrettede etterforskningen de har drevet.

Han kritiserer også kommisjonen for å avvise kravet fra pressen om åpne høringer.

Artikkelen fortsetter under bildet

AVSLÅTT: Advokat Harald Stabel med Treholts koffert i etterkant av Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelse om ikke å gjenoppta Treholt-saken. Forfatter av boka AVSLÅTT: Advokat Harald Stabel med Treholts koffert i etterkant av Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelse om ikke å gjenoppta Treholt-saken. Forfatter av boka "Forfalskningen" Geir Selvik Malthe-Sørensen (midten til venstre). Foto: Scanpix

- Ofret rettssikkerheten

Malthe-Sørenssen har selv nektet å oppgi navnet på kilden som utgjør grunnlaget for boken og beskyldningene om bevisforfalskning.

- Kommer du nå til å oppfordre kilden din til å stå frem?

- Jeg har hele tiden hatt et ønske om at han skal stå frem, men det er det han som styrer, ikke meg. Ut fra omstendighetene skjønner jeg også veldig godt at han ikke gjør det.

Forfatteren av boka vil ikke svare på om han har nye opplysninger som kan kaste lys over saken.

Men på linje med Arne Treholt selv, mener også Malthe-Sørenssen at siste ord ikke er sagt i denne saken.

Les også: Treholt: Dette er ikke noe punktum

- Treholt-saken blir ikke avsluttet før saken blir gjenopptatt. I dag har man ofret rettssikkerheten til fordel for prestisjen i systemet.

Vi gjør oppmerksom på at Geir Selvik Malthe-Sørenssen i dag er tilknyttet redaksjonen i ABC Nyheter.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy