Treholt: Dette er ikke noe punktum

Arne Treholt fikk ikke saken sin gjenåpnet i Gjenopptakelseskommisjonen. Foto: Scanpix
Arne Treholt fikk ikke saken sin gjenåpnet i Gjenopptakelseskommisjonen. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis kommisjonen mener denne tynne suppa kan sette punktum for min sak, tror jeg den tar grundig feil, sier Arne Treholt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han var ikke det minste overrasket over konklusjonen til kommisjonens leder Helen Sæter, da han fulgte kunngjøringen på TV fra sitt kontor på Kypros.

– Den måten avhørene er gjennomført på, viser bare hvordan tidligere politifolk avhører gamle kollegaer. Det er ikke uavhengige avhør som er gjennomført, og i tillegg har kommisjonen lagt føringer som gjør at vitner med motforestillinger blir behandlet annerledes enn politifolkene, sier Treholt.

Veien videre

På spørsmål om hva han nå vil gjøre, sier Treholt at mye avhenger av den status Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker har. Dersom det er et forvaltningsorgan, vil hele sakskomplekset kunne prøves for en domstol, mener Arne Treholt.

Han synes kommisjonen kom skjevt ut fra start. Denne gang handlet saken om tekniske bevis.

I vurderingen av disse bevisene har kommisjonen lagt avgjørende vekt på to institusjoner i Skandinavia mens de to engelske instituttene Harald Stabell har engasjert nærmest ble forbigått.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når kommisjonen legger hovedvekten på institutter som samarbeider med politiet mens uavhengige institutter settes på sidelinjen, er det ikke forsvarlig behandling.

Det korrekte ville vært å tillate en åpen høring der alle fagfolkene kunne uttalt seg om saken, sier Treholt.

Britene grundige

Treholt mener også at de engelske instituttene har vært svært grundige i sitt arbeid, mens de samarbeidende instituttene har gjennomført sitt arbeid etter føringer som er lagt på forhånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har ikke tatt stilling til om avgjørelsen kan klages inn for en domstol fordi det ikke er avklart hvilken status kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker har.

Hvis den er en del av forvaltningen, kan avgjørelsen klages inn for en domstol, men dette er jeg ikke beredt til å uttale meg om nå, sier Treholt.

Han bekrefter at saken de siste årene har vært svært belastende. Det skyldes at den er tidkrevende og dermed problematisk i forhold til jobben.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er jo ikke lenger noen ungdom, sier den tidligere statssekretæren. Samtidig er han innstilt på å kjempe så lenge det er håp om at saken for ettertiden skal fremstilles slik den etter hans mening er.

– Nå får jeg ta en prat med Stabell og så får vi se hva det blir til, sier Treholt på telefon fra Kypros mens Helen Sæter fortsatt er opptatt med å lese opp avgjørelsen i Oslo. (©NTB)

Les også: Fikk nytt nei

- Siste ord ikke sagt

Arne Treholts forsvarer Harald Stabell sier at Gjenopptakelseskommisjonens nei til gjenåpning av spionsaken ikke er rettsstaten verdig.

Stabell sier at han er enig med Arne Treholt i at siste ord ennå ikke er sagt i saken, men at det er åpent hvordan de vil forfølge den ytterligere.

– Det kan for eksempel være snakk om saksbehandlingsfeil fra kommisjonens side, sier Stabell til NTB.

Advokaten var mer preget av kamplyst enn av skuffelse da han torsdag ettermiddag kommenterte kommisjonens nei til kravet om en ny behandling av Treholt-saken.

Advokat Harald Stabells konklusjon etter å ha lest kommisjonens avgjørelse er kort:

– Det må være ganske åpenbart at saken fortsatt ikke er opplyst tilfredsstillende.