Fikk nytt nei

Det finnes ikke tilstrekkelig grunn til å ta opp igjen Treholt-saken, konkluderte i dag Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker. Arkivfoto: Scanpix
Det finnes ikke tilstrekkelig grunn til å ta opp igjen Treholt-saken, konkluderte i dag Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker. Arkivfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arne Treholt fikk ikke gjenopptatt sin sak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Treholt-saken:

• Arne Treholt ble 20. juni 1985 dømt i Eidsivating lagmannsrett til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han ble benådet 3. juli 1992 av helsemessige grunner etter å ha sonet åtte år og fem måneder av dommen.

• Tre ganger har han søkt om gjenopptakelse av straffesaken, men er blitt avvist hver gang, sist av Gjenopptakelseskommisjonen 15. desember 2008.

• Boken «Forfalskningen – politiets løgn i Treholt-saken», som kom ut 9. september i fjor, hevder at det mye omtalte «pengebeviset» i saken mot Treholt, var forfalsket.

• Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker har arbeidet med å vurdere på nytt avslaget på Treholts begjæring fra 2008 om gjenåpning av spionsaken. Kommisjonens beslutning ble offentliggjort torsdag ettermiddag.

(Kilde: NTB)

I dag fikk spiondømte Arne Treholt nok en gang nei på sitt krav om gjenopptakelse av spiondommen fra 1985.

Lederen av Gjenopptakelseskommisjonen Helen Sæter, mener det ikke er grunnlag for ny sak for spiondømte Arne Treholt.Lederen av Gjenopptakelseskommisjonen Helen Sæter, mener det ikke er grunnlag for ny sak for spiondømte Arne Treholt.

Det er særlig påstanden om at politiet forfalsket bevis i straffesaken mot Treholt som har vært gransket.

I boken «Forfalskningen» ble det sagt at bildene av penger i Treholts koffert som politiet sier er tatt under en hemmelig ransaking i Treholts leilighet 22. august 1983, egentlig er produsert etter pågripelsen i januar 1984.

Gjennopptakelseskommisjonen mener det ikke har blitt lagt frem sterke nok bevis til å ta opp igjen saken.

Dette ble klart på en pressekonferanse i Oslo torsdag formiddag.

- Det er ikke funnet tilstrekkelige holdpunkter for fabrikkering av bevis eller falske forklaringer, er leder i Gjenopptakelseskommisjonen, Helene Sæter, sin konklusjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fornebu-bildet

Hun viser til et notat datert før pågripelsen hos Justisdepartementet, hvor møtet i Wien og pengebeløpet omtales.

Når det gjelder det sentrale Fornebu-bildet mener Kommisjonen at bildets kvalitet er for dårlig til å sette til side den ellers entydige og enstemmige konklusjon.

Les også: Gjorde kun laboratorieforsøk med sentralt Treholt-bevis

I kommisjonen har det vært ulike oppfatninger om de fire forskjellige sakkyndigerapportene om bildet. kommisjonens flertall, fire stykker, skal ha ment at de svenske og danske politinære instituttene burde vektlegges fremfor to britiske eksperter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men alle har vært enige om at Fornebu-bildet uansett ikke kunne endre kommisjonens øvrige bilde av saken, sier Sæter.

Andre gang

Kommisjonen har heller ikke tatt hensyn til et krav fra Treholts advokat, Harald Stabell, om å utsette avgjørelsen og fortsette sine undersøkelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er andre gang Kommisjonen behandler Treholt-saken. Også i 2008 fikk den spiondømte nei. Avgjørelsen ble da truffet under dissens idet ett medlem gikk inn for gjenåpning.

Han ble arrestert på Fornebu i januar 1984, og dømt til 20 års fengsel for sine kontakter med det sovjetiske KGB og irakiske agenter.

Les også: Krever utsettelse

Les også: Hysj-politiet til doms

Treholt har aldri akseptert landssvikdommen, men har akseptert brudd på tjenestemannsloven for sine irregulære kontakter med andre lands hemmelige tjenester.

Han ble i 1992 benådet av helsemessige årsaker, og lever i dag på Kypros hvor han jobber som direktør i et finansieringsselskap.