Retrett på retrett i WTO

FORGJEVES: Jonas Gahr Støre har bistått WTO-sjef Pascal Lamy i forhandlingene. Men WTO får det ikke til. Foto: Thomas Vermes
FORGJEVES: Jonas Gahr Støre har bistått WTO-sjef Pascal Lamy i forhandlingene. Men WTO får det ikke til. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter ti års forgjeves forhandlinger skulle Verdens handelsorganisasjon komme fram til en mini-avtale i desember. Nå ser det stygt ut også for den.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
WTOs langdryge Doha-runde

Startet i 2001: Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Mange temaer: Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Fastlåst: Forhandlingene har vært fastslåste. I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk).

Men også dette mini-ministermøtet mislyktes. Et ministermøte i desember 2009 lyktes heller ikke å få til reell bevegelse.

Hva er WTO? Verdens handelsorganisasjon har p.t. 153 stater som medlemmer og har et omfattende, forpliktende regelverk for å begrense handelshindringer. I likhet med EØS-avtalen griper noen av handelsreglene vidt inn i statenes suverenitet til å utforme politikk.

Les mer på Utenriksdepartementets WTO-sider.

Dårlige nyheter for forhandlerne i Verdens handelsorganisasjon WTO. Men trolig gladmelding for Norges Bondelags årsmøte som avsluttes i dag, og øvrige av landets gårdbrukere:

Det ser ut til å gå enda mer i stå for WTO enn forhandlerne trodde for under to uker siden. En ny WTO-avtale ville gitt norsk landbruk en alvorlig smell, uten at det er avklart gevinster for Norge på andre områder.

På et møte i Genève 31. mai i år sa imidlertid medlemslandene seg enig med WTO-generaldirektør Pascal Lamy:

Det er rett og slett ikke mulig å bli enige om en ny stor avtale om liberalisering av handelen med alle slags varer og tjenester.

Det formelle formålet

Lamy kom derfor med et forslag om at man i hvert fall skal få vedtatt det lille man kanskje kan bli enige om på WTOs ministermøte i desember, nemlig noe Norge for lengst har innført:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tollfri adgang på våre markeder for varer og tjenester fra verdens minst utviklede land (MUL).

Lamys forslag til «tidlig innhøsting» inneholdt også flere punkter. Ett av dem var reduksjon av USAs subsidier til sin bomullsindustri, som dermed utkonkurrerer fattige afrikanske land på verdensmarkedet.

Les også: Bomull skaper WTO-krøll.

Tiltak for de aller fattigste landene ville vært midt i blinken for WTO. Det ministrene formelt vedtok som mål for Doha-forhandlingsrunden som i år runder ti år, var nemlig å skape utvikling.

Les Lamys tale på WTOs sider (engelsk).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtale i tre hastigheter

Så var Lamys tanke at man skal rangere alle de andre uenighets-punktene i middels og saktere fart.

Blant de tunge sakene er en avtale om redusert toll og handelshindringer på industrivarer og fisk, tjenester og landbruksvarer.

Paradoksalt nok opprettholdt Lamy samtidig tanken om en helhetlig pakkeavtale («Single Undertaking»).

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dette ligger at ingenting er avtalt før alt er avtalt. Også utenriksminister Støre har understreket at for Norge vil en Doha-avtale bety svære tap for norsk landbruk. Det må oppveies av tilsvarende gevinster på adgangen for norske tjenester, industrivarer og fisk i utlandet.

Dersom biter av avtalen skal inngås gradvis, undergraves den modellen.

Trøbbel for kjappe saker

Allerede nå viser det seg at dette poenget, og uenighet om hva som skal være med i 1. og 2. trinn, skaper store bølger WTO-landene i mellom.

Problemene tårner seg såpass opp, at Pascal Lamy tirsdag avlyste et stormøte som skulle vært avholdt i dag.

Det letter heller ikke prosessen at lederen for de tunge landbruksforhandlingene, ambassadør David Walker fra New Zealand, som varslet i september i fjor, gikk av etter påske. Nå må WTO finne en ny kost.

Les andre nyheter