Meny

Tiltales for drap og dødsflygninger

Tre argentinske piloter mistenkt for å ha deltatt i 20 såkalte dødsflygninger står tiltalt i Argentina. Snart vil også «Den blonde dødsengelen» møte i den argentinske retten. Han mistenkes blant annet for drapet på den svenske 17-åringen Dagmar Hagelin i 1977. Foto: AP / Scanpix / Wikipedia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre tidligere piloter må møte i retten i Argentina tiltalt for drap og forbrytelser utført under militærdiktaturet i landet.

De tre pilotene er mistenkt for å ha deltatt i 20 såkalte dødsflygninger, hvor politiske motstandere og opposisjonelle ble kastet levende ut fra fly over Atlanterhavet under militærdiktaturet fra 1976 til 1983.

Rettssaken er den første av en lang rekke for forbrytelser begått under det argentinske militærdiktaturets guerra sucia, skitne krig, hvor så mange som 30.000 mennesker kan ha blitt kidnappet, torturert og drept.

Ifølge svenske Aftonbladet vil også «Den blonde dødsengelen» om kort tid møte i den argentinske retten.

Drepte svensk jente

59 år gamle Alfredo Astiz, som fikk tilnavnet «Den blonde dødsengelen» på grunn av sin hårfarge, er anklaget for drapene på to franske nonner, grunnleggeren av gruppen Mødrene på maiplassen (Azucena Villaflor), samt den 17 år gamle svenske Dagmar Hagelin, som 27. januar 1977 ble kidnappet i hovedstaden Buenos Aires av argentinske sikkerhetsstyrker, ført til marinens hemmelige tortursentral ESMA og trolig drept.

De to franske nonnene Leonie Duquet og Alice Domon ble torturert og kastet levende ut av fly over Atlanterhavet i 1977. Alfredo Astiz har blitt dømt til livsvarig fengsel for ugjerningen, men aldri blitt utlevert. Foto: Wikipedia.De to franske nonnene Leonie Duquet og Alice Domon ble torturert og kastet levende ut av fly over Atlanterhavet i 1977. Alfredo Astiz har blitt dømt til livsvarig fengsel for ugjerningen, men aldri blitt utlevert. Foto: Wikipedia.

Astiz er allerede dømt til livsvarig fengsel in absentia av en fransk domstol for drapet på de to franske nonnene Alice Domon og Leonie Duquet som forsvant i 1977.

Også italiensk rett har dømt Astiz for sine ugjerninger.

Dagmar Hagelin er en av to svenske statsborgere som fremdeles er savnet i Argentina, og saken om henne har fått mye oppmerksomhet i Sverige hvor hennes far, Ragnar Hagelin, har kjempet en lang kamp for at de skyldige skal stilles for retten.

Ledet dødspatruljene

Alfredo Astiz var offiser og etterretningsekspert i Argentinas marine under regimet til den argentinske diktatoren Jorge Rafael Videla.

Han regnes for å være en av juntatidens aller verste bødler, og var ekspert på tortur og i å infiltrere opposisjonelle.

De mest aktive motstanderne av regimet ble kidnappet til tortursentralen, hvor strømførende ledninger ble festet til bryst og kjønnsorgan og mange ble voldtatt.

Etter overgrepene ble kvinnene bakbundet og neddopet før de ble tatt om bord i forsvarets Herculesfly eller helikopter og kastet nakne ut over Atlanterhavet i flere tusen meters høyde.

Ble ikke straffet

Alfredo Astiz hadde en høy stjerne i det argentinske forsvaret. Under Falklandskrigen i 1982 var han en viktig brikke i det argentinske etterretningsarbeidet. Det var også han som signerte kapitulasjonen på vegne av Argentina.

Til tross for sine ugjerninger ble Astiz likevel ikke utlevert til land som ønsket ham stilt for retten. Han ble tvert i mot sendt tilbake til Argentina i bytte mot tre britiske journalister.

Den fryktede «dødsengelen» fortsatte i forsvaret helt frem til 1998, da han ble sparket fra marinen etter et avisintervju hvor han skrøt av at han var Argentinas best trente morder og at han kunne drepe hvilken som helst politiker eller journalist.

– Vi utslettet dem alle. Marinen lærte meg å ødelegge, hvordan plante bomber, hvordan man skulle infiltrere, hvordan å drepe. Jeg har kanskje gjort noen små feil, men de større tingene angrer jeg ikke på, uttalte han samme år.

Les flere nyheter her


Populært