Salmonella funnet i kjøtt i Narvik

Det ble oppdaget salmonellabakterier under stikkprøvekontroll i Narvik. Foto: Colourbox
Det ble oppdaget salmonellabakterier under stikkprøvekontroll i Narvik. Foto: Colourbox

Bakterien ble oppdaget under en stikkprøvekontroll.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta

Dersom det er Salmonella i varene kan bakterien føre til sykdom hos mennesker og dyr.

Salmonella-bakterier kan gi mange typer sykdom, mest vanlig er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og/eller feber.

Salmonella-bakterier dør ved steking og koking.

Kjøttprodukter av kvernet kjøtt må alltid være gjennomkokt eller gjennomstekt før de spises.

Etter kontakt med rått kjøtt må man alltid vaske hender, kniver og skjærefjøler grundig med varmt vann og såpe.

Publikum som har spørsmål om de berørte produktene kan ta kontakt på følgende telefonnumre:

* For produkter solgt via ICA, Rimi eller Matkroken : ICA kundekontakt, tlf. 800 41 500

* For produkter solgt via øvrige butikker: Kontakt butikken der du kjøpte varen.

Kilde: Mattilsynet

En rekke produkter er tilbakekalt etter at det ble oppdaget salmonellabakterier i svinekjøtt fra kjøttvirksomheten Kuraas AS i Narvik, melder NRK.

- Bakterien ble oppdaget da vi tok en stikkprøvekontroll av kjøttet, sier Huga Kalstad, distriktssjef i Mattilsynet til NRK.no.

Kjøttet er ikke lenger tilgjengelig i butikkene. Det ble solgt i Nordland, Troms og Finnmark i perioden 25. til 30 mai.

I etterkant av den salmonella-positive stikkprøvekontrollen, ble en ny prøve tatt. Den var negativ.

Trukket tilbake

Kuraas fikk levert 40.000 kilo svinekjøtt fra slakteriet. 35.000 er satt i arrest på lageret etter mistanke på grunn av salmonellafunnene.

- Varene som allerede var sendt til butikkene ble trukket tilbake. Vi har hatt en god kontroll på hva som har kommet ut til kunder, men det er trolig noen som har rukket å handle kjøttet før det ble trukket tilbake, forteller Kalstad.

Personer som har kjøpt svinekjøtt fra Kuraas de siste dagene bør ifølge Mattilsynet levere det tilbake til butikken.

Oppsøk lege ved symptomer

- Bakteriene forsvinner ved koking og steking, men det er likevel fare for kryssforurensing når kjøttet ligger på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet. Derfor bør du ikke spise kjøttet, forklarer Kalstad.

Mattilsynet har foreløpig ikke fått meldinger om at noen har blitt syke. Dersom man har spist svinekjøttet og får symptomer på salmonella, oppfordrer Mattilsynet til at man oppsøker lege.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy