Fikk ti års fengsel for å ha vansiret kona med syre

En mann er dømt til ti års fengsel etter at han skal ha gjort kona 35 prosent invalid ved å påføre svovelsyre over store deler av kroppen hennes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktor la ned påstand om sju års fengsel for mishandlingen, men retten så ifølge TV 2 så alvorlig på forholdene at mannen fikk ti års ubetinget fengsel.

Mannen har hevdet sin uskyld gjennom hele rettsbehandlingen, og valgte å anke dommen på stedet.

– Regelmessig mishandling

Det var i februar i fjor at mannen skal ha helt svovelsyre over sin tidligere kones (35) mage, lår, underliv, armer og ansikt.

I tillegg har han ifølge dommen utsatt kona for regelmessig og grov mishandling over lengre tid. Blant annet skal han ha brukt kniv og belte, og to av voldshandlingene skjedde mens fornærmede fremdeles var syk av syreskadene.

Rettens begrunnelse for den strenge straffen er at kvinnen og hennes fire barn har levd i konstant frykt og alarmberedskap i tre år.

«Det er skjerpende at overgrepene har funnet sted i hjemmet, som burde ha vært et sted hvor man får trygghet, kjærlighet og støtte», heter det i dommen.

Overrasket

Mannens forsvarer, Randulf Riderbo, sier han er svært overrasket over dommen.

– Retten har lagt ensidig vekt på hva kvinnen har forklart, og har sett fullstendig bort fra hva tiltalte har sagt. I tillegg har den sett bort ifra at kvinnen har endret forklaring flere ganger, sier han til NTB.

Forsvareren mener også at straffeutmålingen er alt for streng.

– Jeg kan ikke se at det finnes noen paralleller i rettssystemet til så streng straff i forhold til et slikt straffegrunnlag, sier han.

Skjerpet straffen

I juni i fjor vedtok Stortinget å skjerpe straffenivået for familievold.

Syreangrepet skjedde noen måneder før loven trådte i kraft. Den kommer dermed ikke til anvendelse i denne saken, forklarte aktor under rettsbehandlingen. Men Høyesterett har uttalt at det skal skje en gradvis straffeskjerpelse for handlinger som er foretatt i en perioden fra loven ble vedtatt til den trådte i kraft, ifølge TV 2.

Aktor la ned påstand om sju års fengsel for mannen. – Retten må legge vekt på at dette ikke fremstår som en impulshandling fra tiltaltes side. Han har hatt et sterkt ønske om å skade henne på en eller annen måte, sa statsadvokat Inga Bejer Engh i sin prosedyre.

(©NTB)


Les flere nyheter her

Personvernpolicy